حامدالله افغان، بنیانگذار "پوهنتون آزاد افغانستان" میگوید، پس از سقوط نظام پیشین جمهوریت و بیرون شدن برخی استادان پوهنتونهای مختلف، به فکر ایجاد یک پوهنتون رایگان شد.
آقای افغان به رادیو آزادی گفت، در مشوره با شماری از استادان و چهرههای حامی آموزش، طرح مشترکی را برای ایجاد این پوهنتون صددرصد رایگان ایجاد کردند و آن را در وزارت عدلیۀ حکومت طالبان نیز ثبت کردند.
او میگوید که تا بیش از ۳۰۰ استاد افغان آماده شده اند که به گونۀ حضوری و آنلاین رایگان تدریس کنند، اما پس از آن که طالبان دروازههای پوهنتونها را بروی دختران بستند، روند آغاز فعالیت حضوری این پوهنتون متوقف شد.
آقای افغان افزود که پس از آن روی طرح آنلاین کار کردند که بر اساس ادعای او، در حال حاضر حدود ۱۰ هزار دانشجو به گونۀ مستقیم و ۲۷۰۰۰ تن دیگر به گونۀ غیرمستقیم درسهای مختلف و زبانهای بینالمللی را از طریق "پوهنتون آزاد افغانستان" فرا میگیرند:
"فعالیتهای فعلی ما که جریان دارد تحت نام اجتماع آزاد افغانستان است، حالا ما از طریق این اجتماع دو فعالیت بزرگ را انجام میدهیم، در نخست ما تقریباً به دهها هزار کورس رایگان دسترسی داریم که مربوط به پلتفارمهای تدریسی مختلف دنیا است، بخاطری که با آمدن کرونا بیشتر کورسها و درسهای مهم به آنلاین تبدیل شد، همراه ما بین ۵۰ تا ۶۰ پلتفارم بینالمللی موجود است که همهشان معتبر هستند و اسنادشان از پوهنتونهای خارجی است."
آقای افغان میگوید که آنها برای دانشجویان و دانشآموزان خود کورسهای جهانی زبانهای انگلیسی، فرانسوی و جرمنی و دورههای آموزشی بازاریابی دیجیتالی، مدیریت پروژهها، رهبری و بازاریابی، دیزاین صفحات وب و بخشهای کمپیوتر را فراهم کرده اند که آنان در این کورسها آموزش میبینند.
او گفت که ۷۰ درصد دانشآموزان و دانشجویانشان بانوان هستند.
حسنا یکی از دانشآموزان این موسسه به رادیو آزادی گفت:
"سه ماه میشود که در این پوهنتون آنلاین درس میخوانم، ما صنف انگلیسی داشتیم که یک هفته قبل به پایان رسید، بخشهای دیگر را هم داشتیم، حالا صنف روانشناسی ما جریان دارد."
اسما ترهکی که فارغ پوهنزی طب پوهنتون ننگرهار است، میگوید که حالا مصروف آموزش آنلاین دیگر بخشها در این موسسه است.
او به رادیوآزادی گفت که میخواهد انگلیسی و دیگر زبانها را نیز یاد بگیرد:
"من توانستم که مشکلات روزمرۀ خود را که در بخش درس زبان انگلیسی داشتم حل کنم، چهار ماه میشود که من به گونۀ آنلاین از طریق پوهنتون آزاد افغانستان صنفهای مختلف را تعقیب میکنم."
پیش از این نیز شماری از نهادها و پوهنتونهای دیگر زمینۀ آموزش آنلاین را برای دانشجویان افغانستان به ویژه زنان و دختران محروم از تحصیل و آموزش فراهم کرده اند که از سوی محصلان استقبال شده، اما نبود برق و کیفیت پائین اینترنت چالش بزرگ در برابر آموزش آنلاین خوانده شده است.
برخی از آگاهان بخش آموزش هم با وجود استقبال از ایجاد این گونه فرصتها بارها گفته اند که آموزش آنلاین به هیچ صورت جایگزین آموزش حضوری شده نمیتواند.
طالبان پس از حاکمیت دوباره شان در افغانستان مکتبهای بالاتر از صنف ششم را به روی دختران بستند و در ماه دسامبر سال گذشتۀ میلادی نیز دروازههای پوهنتونها را به روی زنان و دختران بستند.
با وجود واکنشهای گسترده به این محدودیتها و دیگر محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران، طالبان تا به حال تصمیمشان را در این باره تغییر نداده اند.
پر خوانندهترینها
۱