"در این گروپ ما ۲۰ نفر هستند ده نفر در بخش خیاطی کار میکنند و ده نفر دیگر در بخش گلدوزی، خامک دوزی و انواع از صنایع دستی."
آمنه اکبری محصل سال سوم پوهنتون بامیان بود که طالبان دستور ممنوعیت حضور دختران در پوهنتونها را صادر کردند. او میگوید با شنیدن این خبر ناامید شد و تصمیم گرفت با دوستانش یک کارگاه تولیدی صنایع دستی به نام «ماندگار» را ایجاد کند.
آمنه چهار ماه پیش با ۱۹ زن و دختر دیگر محروم از تحصیل و کار زیر یک سقف به منظور خودکفایی زنان و تأمین مخارج زندگیشان کار را آغاز کردند:
"آمدیم یک فعالیت ایجاد کردیم برای خودمان که سرپا خود ایستاد شویم یکجای برسیم واقعاً تلاش میکنیم شبانه و روزانه کار میکنیم که پیشرفت کنیم."
صالحه علیزاده متعلم صنف ۱۲ مکتب نیز در این کارگاه خیاطی کار میکند:
"واقعاً وقتیکه طالبان آمد گفتند خانمها دیگر نمیتوانند بدون محرم بروند بیرون و نمیتوانند کار کنند و یا نمیتوانند درس بخوانند واقعاً خیلی ضربه محکم به ما زد، آدم فکر میکرد که از همه حقوق ما را کنار زدند، فکر کنید دختر که درس میخواند فکر میکند سر پله است و نصف آن رسیده وقتیکه توره از نصف پاین بیآورد توره خیلی اذیت میکند از وسط پلههای که زحمت کشیدی پائین بیآی خیلی درد میدهد."
کارگاه این گروه ۲۰ نفره در خارج از شهر بامیان فعالیت میکند، اما اخیراً برای فروش صنایع تولیدی خود در بازارچه هنر که ویژه بانوان در شهر بامیان است، دکانی را افتتاح کرده اند.
معصومه نظری محصل سال دوم پوهنتون بامیان بود و اکنون در این دکان اجناس تولیدی کارگاه شان را میفروشد:
"خوب ببینید چون که در اول گروپ ما تازه ایجاد شد ما دکان هم نداشتیم همه عایدات ما و درآمد ما آنقدر زیاد نبود برای فعلاً که تازه دکان گرفته ایم آنقدر عایدات زیادی نداریم ولی مطمین هستم که این کار کوچک که امروز ما ایجاد کرده ایم امیدوار و مطمین هستم که روز به روز بیشتر شده میرود."
دختران باز مانده از آموزش و تحصیل در بامیان در حالی به کارهای حرفوی روی آورده اند که بیشتر از ششصد روز میشود که طالبان دختران بالاتر از صنف شش را اجازه رفتن به مکتب نداده اند در کنار آن مانع حضور دختران در پوهنتونها و کار در ادارات غیردولتی شده اند.
هرچند این تصمیم طالبان با واکنشهای جهانی روبرو شده است اما طالبان گفته اند که این ممنوعیت دایمی نیست و آنان روی طرزالعمل که به گفتهشان براساس اصول شریعت اسلامی باشد کار میکنند تا به دختران و زنان اجازه آموزش و فعالیت را بدهند.
اما دختران که در کارگاه تولیدی صنایع دستی ماندگار که در بامیان کار میکنند میگویند طالبان با وضع محدودیتها در تلاش نابودی حضور زنان در جامعه هستند.
معصومه نظری یکی از آنان است. " اینها (طالبان) این را نشان میدهند که وقتیکه مکاتب و دانشگاهها را بسته کنیم دیگه خانمها میشود خانم خانه و خانمها را در خانه قید میکنیم، این را ما میخواهیم به گوش همه برسانیم که خانمها افغان این توانایی را دارد که زمانیکه حکومت هم بخواهد آنها را خانه نشین کند آنها خانه نشین نمی شوند."