لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۱ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۲

تبصره روزنامه واشنگتن پست در مورد وضعیت خبرنگاران در افغانستان


یکی از خبرنگاران زن شبکه خصوصی طلوع - عکس از آرشیف
یکی از خبرنگاران زن شبکه خصوصی طلوع - عکس از آرشیف

روزنامۀ واشنگتن پست:
روزنامۀ واشنگتن پست به وضعیت خبرنگاران در افغانستان توجه کرده، می نویسد که سازمان ملل متحد، ارعاب، تهدید و حملات طالبان بر خبرنگاران افغان را غیرپذیرفتنی خوانده و در مورد آینده رسانه‌ها در این کشور، ابراز نگرانی کرده است.

به نوشتۀ روزنامه، پس از تسلط طالبان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، بسیاری از خبرنگاران افغان با بسته شدن رسانه‌ها به دلیل کمبود بودجه یا به دلیل ترک کشور، شغل خود را از دست دادند. زنان خبرنگار در افغانستان به دلیل ممنوعیت‌های کاری و محدودیت‌های سفر با مشکلات بیشتر، روبرو هستند.

واشنگتن پست می افزاید، طالبان در دور حکومت قبلی خود در اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی نیز تلویزیون، رادیو و اکثر روزنامه‌ها را در افغانستان ممنوع کرده بودند.

روزنامه از قول هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می نویسد، اگرچه خبرنگاران افغان به کار‌ شان ادامه می دهند، اما آنها مجبور هستند که در مواجه با تهدید همیشگی، سرکوب و خطر بسته شدن، گزارشدهی کنند. رزا اوتونبایوا، نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان در سوم می "روز جهانی آزادی مطبوعات" گفته که این روز لحظه‌ای برای نشان دادن همبستگی با خبرنگاران افغان است که تلاش می‌کنند گزارشدهی مستقل را حفظ کنند.

سازمان خبرنگاران بدون سرحد در "شاخص جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۳ میلادی " که سوم می منتشر شد، از بین ۱۸۰ کشور جهان، افغانستان را در ردیف (۱۵۲) قرار داده و به گفتۀ این سازمان محیط خبرنگاری در افغانستان بدتر می‌شود و زنان خبرنگار "به معنی واقعی کلمه از زندگی اجتماعی حذف شده اند. در گزارش این سازمان گفته شده که ۴۳ درصد رسانه‌های افغانستان پس از تسلط طالبان در اگست ۲۰۲۱ ، ناپدید شده اند، از جملۀ ۱۰۷۸۰ تن، یعنی ۸۲۹۰ مرد و ۲۴۹۰ زنی که در رسانه‌های افغانستان کار می کردند، در ماه دسمبر گذشته، تنها ۴۳۶۰ تن یعنی ۳۹۵۰ مرد و ۴۱۰ زن هنوز هم کار می کردند.

نشریۀ میل آنلاین:
نشریۀ میل آنلاین، با اشاره به دشواری‌ها در برابر کار سازمان‌های غیردولتی (انجوها) در افغانستان می نویسد که طالبان در فعالیت‌های این موسسات، مداخله می کنند. طالبان در دسمبر گذشته، زنان افغان را از کار در سازمان‌ها و نهاد‌های غیردولتی منع کردند و در ماه اپریل این ممنوعیت بر سازمان ملل نیز گسترش یافت.

به نوشتۀ میل آنلاین، اگرچه سخنگوی طالبان می گوید، هیچ مانعی در برابر سازمان ملل در افغانستان وجود ندارد. ولی ممنوعیت کار زنان افغان در ماه اپریل در دفاتر سازمان ملل متحد، احتمالاً نشانه آنست که طالبان به ضرر مردم افغانستان، به"مداخله" در فعالیت‌های سازمان‌ها و نهاد غیردولتی ادامه خواهند داد.

میل آنلاین می نویسد، سازمان ملل متحد به ادارۀ سرمفتش خاص ایالات متحدۀ امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) گفته که علاوه بر آزمون‌های ناشی از سیاست‌های خاص طالبان، حکومتداری ضعیف و تنش‌ها بین مقامات مرکزی و ولایتی طالبان، عملکرد موثر فعالیت‌های بشری در افغانستان را با مشکل مواجه می‌سازد.

XS
SM
MD
LG