مسئولان نهاد «راه قلم» میگویند، با وجود تلاشها و واکنشهای شماری زیادی از افغانها برای رهایی مطیعالله ویسا، بنیانگذار این نهاد، او هنوز هم در بند طالبان است.
مرضیه حفیظی، عضو این نها روز سهشنبه به رادیو آزادی گفت، با گذشت بیش از یک ماه هیچ خبری از سرنوشت مطیع الله ویسا نیست و این موضوع به شمول خانوادۀ آقای ویسا، همه را نگران کرده است.
"نگرانی خانواده و دوستان و همکاران آقای ویسا این است که در مدت بیش از یک ماه از ویسا هیچ اطلاعی نداریم که در کجا است، وضعیت صحیاش چطور است و با نشر یک اعلامیه خواستار رهایی وی شدیم و طالب باید در مورد وضعیت وی پاسخگو باشد."
نهاد «راه قلم» همچنان با نشر اعلامیهای از مشخص نبودن سرنوشت آقای ویسا ابراز نگرانی کرده و بر رهایی هرچه زودتر او تأکید کرده است.
اعلامیه افزوده که مطیعالله ویسا به هیچ کسی تهدید نبوده و کدام برنامۀ سیاسی نداشت و همچنان تمام فعالیتهای او در پیوند به پرورش سالم کودکان و آموزش و پرورش آنان در افغانستان بوده است.
نهاد «راه قلم» همچنان از طالبان خواسته که در بارۀ صحت مطیعالله ویسا به خانوادهاش اطمینان دهد، به خانوادهاش اجازۀ ملاقات با او را دهد و همچنان اجازه داده شود تا آقای ویسا برای خودش وکیل مدافع بگیرد.
تلاش کردیم در مورد این خواستها نظر ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و خلیل همراز، سخنگوی ریاست عمومی استخبارات حکومت طالبان را بگیریم، اما آنان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
اما ذبیحالله مجاهد پیش از این به رادیو آزادی گفته بود که مطیعالله ویسا بخاطر برگزاری جلسات مشکوک بازداشت شده است.
در همین حال برخی آگاهان امور حقوقی میگویند، بازداشت و زندانی ساختن افراد از سوی طالبان در مغایرت با قوانین پیشین افغانستان و نورمهای قبول شدۀ حقوق بینالمللی قرار دارد.
میرعبدالواحد سادات، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:
طالبان مطیع الله ویسا را به تاریخ ۲۷ ماه مارچ سال جاری میلادی بازداشت کردند.
"برای تداوم حبس و گرفتاری باید حکم محکمه موجود باشد، آنچه که در مورد آقای ویسا و سایر هموطنان ما صورت میگیرد، در مغایرت با قوانین افغانستان و نورمهای قبول شدۀ حقوق بینالمللی و همچنان در مغایرت با ارزشهای دین مقدس اسلام قرار دارد."
شیر افضل اخگر، یکی دیگر از حقوقدانان با اشارۀ مختل شدن روندهای قانونی در افغانستان زیر حاکمیت طالبان میگوید، بر اساس قوانین دورۀ جمهوریت، پولیس باید هفتاد دو ساعت پس از بازداشت متهم، پروندۀ او را تکمیل کرده و به بخش تحقیق محول میکرد و بخش تحقیق پس از طی مراحل آن را به سارنوالی واگذار میکرد.
اما به گفتۀ وی، حالا طالبان همه قوانین را لغو کردند و به شمول لوی سارنوالی شماری از ادارههای عدلی و قضایی را از بین برده اند.
افراد طالبان مطیع الله ویسا، موسس بنیاد «راه قلم» را به تاریخ ۲۷ ماه مارچ سال جاری میلادی بازداشت کردند.
آقای ویسا در بخش آموزش و پرورش کودکان در ولایتهای مختلف افغانستان فعالیت میکرد.
بازداشت او با واکنشهای گستردهای در داخل و بیرون از افغانستان مواجه شده است.
در حال حاضر به شمول مطیعالله ویسا و مرتضی بهبودی، خبرنگار، شمار دیگری از فعالان بخشهای مختلف به ویژه فعالان مدنی در بند طالبان اند.