پس از نگرانیهای روسیه در مورد احتمال بیثبات شدن کشورهای آسیایی میانه به وسیلۀ سلاحهای به جا مانده از جنگ امریکا در افغانستان، وزارت خارجۀ امریکا میگوید که این سلاحها قابل استفاده نیستند.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا به روز سهشنبه در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی یکی از خبرنگاران گفت:
"درست است، طوری که وزارت دفاع و جان کربی گفتند، تمامی وسایل نظامی و تسلیحاتی که در افغانستان به جا مانده، قابل استفاده نبوده است. بناءً، این مواردی است که حکومت فعلی امریکا بارها در مورد آن اظهار نظر کرده است."
این در حالیست که ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجۀ روسیه به تاریخ ۲۴ اپریل گفته بود که ماموریت نظامی ناکام ۲۰ سالۀ امریکا و ناتو در افغانستان هنوز هم بر افغانستان و هم بر کل منطقه تأثیر منفی میگذارد.
او گفته بود، ممکن است تروریستها به سلاحهای به جا مانده از جنگ امریکا دست پیدا کنند.
به گفته آگاهان نظامی و مقامهای امنیتی پاکستان، از زمان تسلط طالبان در افغانستان، برخی از تجهیزات نظامی امریکایی در پاکستان پیدا شده است، جایی که گروههای مسلح از آنها استفاده میکنند.
به باور آنها، این تجهیزات تواناییهای نظامی تحریک طالبان پاکستانی (تی تی پی) و گروههای جدایی طلب قومی بلوچ را افزایش داده است که در حال جنگ علیه حکومت پاکستان هستند و این کشور در دو سال گذشته شاهد افزایش خشونتها بوده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد.
اما پیش از این ادعاهایی را که سلاح و تجهیزات به جا مانده از امریکا به دسترس تحریک طالبان پاکستان قرار گرفته، رد کرده بود.
حکومت طالبان همچنین پیشنهادهایی مبنی بر فروش اسلحه در بازار سیاه را کم اهمیت جلوه داده و ادعا کرده بود که برخی از اعضای سابق نیروهای امنیتی افغانستان پس از سقوط حکومت جمهوریت سلاحهای خود را فروخته اند.
در همین حال فرید احمدی، فرمانده قطعات خاص نظام جمهوری مخلوع افغانستان میگوید، سلاحهای به جا مانده از امریکا و ناتو در افغانستان که بدست طالبان افتاده، خود خطر بزرگی برای افغانستان و کشورهای منطقه است.
او به رادیو ازادی گفت:
"این اسلحه و تجهیزات ناتو به عنوان غنیمت جنگی بین طالبها و ۲۵ گروه تروریستی که در بیست سال در کنار طالبان جنگیدند، تقسیم شده تا کشمیر هند، تی تی پی پاکستان و گروههای تروریستی آسیای میانه عملاً رسیده و در دسترسشان قرار دارد. این که پنتاگون و امریکا میگوید که این اسلحه فعال نیست و کار نمیکند واقعیت ندارد، چون در دو سال گذشته طالبان با استفاده از تجهیزات و اسلحۀ ناتو مخالفان سیاسی و نظامیان پیشین جمهوریت را عملاً تیر باران کردند. سال گذشته وزارت دفاع طالبان اعلام کرد که با کمپنیهای خارجی به توافق رسیده اند که سیستم اسلحه و تخنیک محاربوی ناتو را آنها حفظ و مراقبت بکنند، آیا دولت امریکا از این خبر دارد؟"
اداره سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) سال گذشته گزارش داده بود که قوای امریکا به ارزش ۷.۲ میلیارد دالر اسلحه و مهمات جنگی را برای طالبان به جا گذاشته که شامل ۷۸ فروند طیاره، ۴۰ زره پوش، بیش از ۳۰۰ هزار اسلحه و هزاران مرمی و مهمات میشود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین امریکا در تازهترین سخنانش گفته است که با بیرون شدن قوای امریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱، حدود ۷۰۰ هزار ماشیندار و تفنگ امریکایی در افغانستان باقی مانده است.
آقای ترمپ در مصاحبه با فاکس نیوز ادعا کرده که به ارزش ۸۵ میلیارد دالر مهمات نظامی به شمول لاریهای نو، طیارهها، و اسلحههای مختلف در افغانستان مانده که طالبان با فروش آنها پولهای گزافی بدست میآورند.
طالبان در مورد این ادعای ترامپ هم تا هنوز چیزی نگفته اند.