لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۳

آیا «نشست ویانا» به صلح و ترغیب طالبان به ایجاد حکومت همه شمول منجر خواهد شد؟


تصویر آرشیف: افراد طالبان در کابل
تصویر آرشیف: افراد طالبان در کابل

حدود سی نفر از اعضای سابق شورای ملی افغانستان، سیاسیون ، خبرنگاران وفعالان مخالف طالبان در یک گردهمایی سه روزه که در پایتخت اتریش برگزار شده است٬ اشتراک دارند.

فوزیه کوفی فعال حقوق زن ، وکیل سابق ولسی جرگه افغانستان ویکی از اشتراک کنندگان این نشست شب گذشته به رادیو آزادی گفت که این اجلاس به هدف ایجاد یک اجماع سیاسی بزرگ دایر شده است.

" چون فعلا آنچه مهم است برای ما این است که ما یک اجماع به وجود بیاوریم .تا زمانیکه این اجماع شکل نگیرد ، روی طرح سیاسی کار کردن یک پروسۀ ناقص است، هرگروه یک طرح سیاسی از خود دارد اما ما باید حوزه سیاسی ضد طالبان را گسترش دهیم ، قوی بسازیم ، همگانی بسازیم و شامل تمام لایه ها و گروه های اجتماعی جامعه افغانستان بسازیم."

فوزیه کوفی
فوزیه کوفی

خانم کوفی افزود که حقوق بشر وحقوق زنان برای وی خط قرمز است که هرگز از آن دست نخواهد کشید.

احمد مسعود رهبر جبهه مسمی به مقاومت ملی افغانستان نیز یکی از اشتراک کنندگان این اجلاس است.

هوشنگ ساعی سخنگوی این جبهه به رادیو آزادی گفت که در نشست اتریش در مورد چگونگی فشار بر طالبان و راه‌های خروج افغانستان از بحران کنونی بحث و تبادل نظر می‌شود.

داکتر فرهادی: همه ما باید ضد فقر بجنگیم تا جلو مهاجرت از افغانستان گرفته شود ومنع تحصیل زنان باید برداشته شود

اما کارشناسان سیاسی به این باور اند که افراد و گروه های اشتراک کننده در نشست ویانا وحدت نظر ندارند.

داکتر طارق فرهادی ، آگاه امور سیاسی به این باوراست که اشتراک کنندگان نشست ویانا باید خواسته های خود را ساده تر بسازند تا جمع کثیری به آنها بپیوندند.

" همه ما باید ضد فقر بجنگیم تا جلو مهاجرت از افغانستان گرفته شود ومنع تحصیل زنان باید برداشته شود. همۀ ما ، چه طالب ، چه کسانی که در ویانا جمع شده اند و چه دیگران. اصلا دشمنان افغانستان این سه چیز ( فقر ، مهاجرت ، و منع تحصیل زنان) است. وجنگ ما نباید برای این باشد که رهبر شویم ، در آینده جنگ ما باید برای این باشد که این سه زهر ازبدن افغانستان دورشود. طالبان هم باید متوجه باشند که در حالت فعلی که خود را خاموش گرفته اند و حرف های رهبر خود را گوش می کنند این سه زهر دربدن افغانستان رخنه می کند ویک روز به طالبان هم چیزی نمی ماند."

داکتر طارق فرهادی
داکتر طارق فرهادی

وولفگانگ پیتریچ رئیس انستیتیوت تحقیقاتی اتریش می‌گوید که بحث روی خواست‌های افغانها برای پایان دادن جنگ به معنای واقعی آن و برقراری صلح و آشتی از طریق ایجاد یک حکومت دموکراتیک در افغانستان، هدف این گردهمایی می‌باشد.

او گفت، تا زمانی صلح در افغانستان تأمین نمی‌شود که قانون اساسی حامی منافع همه گروه‌های قومی و مذهبی تشکیل نگردد و انتخابات عادلانه تحت نظارت بین‌المللی برگزار نشود.

اما طالبان مکرراً خواسته‌های تشکیل حکومت همه شمول را رد کرده ادعا می‌کنند که حکومت موقت آنها همه شمول است.

طالبان تاکنون دربارۀ این نشست درویانا چیزی نگفته اند ولی دربارۀ چنین نشست های قبلی گفته بودند که درآن چهره های جمع شده اند که قبلا آزمایش شده اند.

نشست ویانا درحالی برگزار می شود که قرار است هفته آینده انتونیو گوتیرش سرمنشی ملل متحد با نمایندگان خاص کشورها برای افغانستان در دوحه پایتخت قطر گردهم آید.

قرار است در این گردهمایی ، بر ایجاد یک اجماع برای حل مشکلات موجود در افغانستان تمرکز شود.

XS
SM
MD
LG