شماری از دست اندرکاران رسانههای افغانستان میگویند، در عید پیش رو همانند سالهای قبل نمیتوانند برنامههای ویژۀ عید داشته باشند.
گردانندۀ برنامههای ویژۀ عید و نوروز یک رسانه که نخواست نظر به حساسیت موضوع نامش در گزارش گرفته شود، میگوید که محدودیتهای وضع شده از سوی حکومت طالبان سبب شده که آنان نتوانند مانند سالهای گذشته برنامههای ویژۀ عید تهیه کنند.
"ما همین لحظه هیچ پلان و هیچ برنامهای به عید نداریم به دلیل اینکه محدودیتها زیاد است نمیتوانیم او برنامههای که مردم از ما تقاضا دارند و برنامههای که پالیسی رسانه او را تقاضا میکند او برنامه را ما متاسفانه تولید کرده نمیتوانیم".
برنامههای پرطرفدار ویژۀ عید در برخی رسانههای دیداری و شنیداری به حدی بود که کنسرتها و برنامههای طنزی با چهرههای هنری و مطرح را در بیرون از کشور ثبت و نشر میکردند.
برنامههای که برای خوش نگهداشتن مخاطبان در روزهای عید، انرژی و وقت بیشتری از کارمندان رسانهها را مصرف میکرد.
رضوان لرمل، مدیر نشرات تلویزیون لمر و رادیو اراکوزیا میگوید، در این عید از نشر چنین برنامهها خبری نیست:
"در لمر، اراکوزیا و دیگر رسانههای که ما یکجا فعالیت میکنیم، برنامههای ویژۀ عید است، اما همانند گذشته نیست، نسبت به گذشته تفاوت دارد، اما مواد خارجی یا مواد تولیدی که در گذشته بیرون از کشور یا جاهای دیگر ثبت و ریکارد میشدند، آنان را نشر نمیکنیم".
حفیظ احمد نصرت، مسئول گروپ رسانهای سکون در ولایت هلمند میگوید، آنان برای مخاطبانشان در این عید برنامههای فرهنگی، تفریحی و اجتماعی تدارک دیده اند:
"برای عید پیش رو رادیو سکون و یا گروپ رسانهای سکون پروگرامهای ویژه کار شده، برای عید ما برنامههای مختلف تفریحی، اجتماعی، فرهنگی زیر دست داریم، انشالله بسیار زود برای باشندگان هلمند در مناطق دور افتاده و ولسوالیها این برنامههای ما میرسد که در شب و روزهای عید چند لحظهای آنان را خوشحال بسیازیم".
نجیب ساحل مدیر نشرات تلویزیون شرق در ولایت ننگرهار نیز میگوید جای برنامههای سالهای پیش را در عید امسال به برنامۀ دینی و ادبی داده اند:
"ما برای عید به مانند گذشته برنامههای نداریم مانند گذشته برنامههای تفریحی آنقدر نیست، اما چند برنامهای با همکاران خود و از آمادگیهای عید در ولایات جور کردیم در داخل استدیو افزون بر همکاران خود چند عالم دین را در مورد اهمیت عید خواستیم صحبت کنند".
هنر موسیقی و آواز و پارچههای تمثیلی که از رایجترین برنامههای ویژه در عیدهای سالهای گذشته در رسانههای افغانستان بود، در بیشتر از ۲۰ سال پسین هواخواهان زیادی در میان برنامههای رسانهای افغانستان داشتند.
حکومت طالبان اما اجازۀ نشر برنامههای این چنینی را به رسانهها نمیدهد.
سخنگویان حکومت طالبان به پرسشها در این باره پاسخ ندادند، اما پیش از این پخش برنامههای موسیقی را در رسانهها ممنوع کرده اند.
پیش از این مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده بود که بر اساس بررسیهای این مرکز، بیشتر از نیمی از حدود ۶۰۰ رسانه (صوتی، تصویری، چاپی و آنلاین) فعال با روی کار آمدن حکومت طالبان بسته شدهاند، صدها خبرنگار و کارمند رسانهای کشور را ترک کردهاند و زنان خبرنگار به حاشیه برده شدهاند.
در کنار این نظر محمد خاشه کمیدن در کندهار پیش از حاکمیت طالبان و فواد انداربی، آوازخوان محلی در بغلان پس از حاکمیت طالبان تیرباران شدند طالبان مسئول این دو ریداد خوانده شده اند. اما به گونۀ رسمی این دو قتل را رد یا تأیید نکرده اند.
همچنان دهها هنرمند دیگر که از استیژهای برنامههای ویژهای عیدی رسانهها به لبان مردم لبخند میآوردند، در پی حاکمیت دوبارۀ طالبان افغانستان را ترک کردند. شماری از آنان هم یا زندانی شدند.
تعدادی هم در اماکن عمومی با آویخته شدن الات موسیقی در گردنهایشان مورد بیحرمتی قرار گرفتند.