لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۶ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۲۰

افغانستان

موسی شاهین خواننده محلی پنجشیر از بازداشت طالبان آزاد شد

موسی شاهین، خواننده محلی پنجشیر
موسی شاهین، خواننده محلی پنجشیر

بر اساس گزارش‌ها، موسی شاهین، خواننده محلی پنجشیر از بازداشت طالبان آزاد شده است.

بستگان نزدیک او به صدای آمریکا تایید کردند که شاهین دیروز پس از گذراندن حدود سه ماه در زندان از سوی طالبان آزاد شده و به خانواده‌اش پیوسته است.

مقامات طالبان تا هنوز نگفته اند که وی را به کدام دلیل بازداشت کرده بودند.

احمد سرمست، رئیس انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در صفحه فیسبوک خود از همه کسانی که برای آزادی موسی شاهین صدای خود را بلند کردند، تشکر کرده است.

قابل یاد آوری است که تا هنوز هم شماری از فعالان مدنی و فعالان حقوق بشر، از جمله مطیع الله ویسا رئیس بنیاد راه قلم و فعال آموزش هنوز هم در بازداشت طالبان بر سر می برند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

«افشای اشتباهی» اطلاعات هزاران افغان توسط یک مقام وزارت دفاع بریتانیا

عکس از آرشیف
عکس از آرشیف

خبرگزاری رویترز گزارش داد که اطلاعات شخصی حدود ۱۹ هزار افغان که درخواست انتقال به بریتانیا داده بودند، در فبروری ۲۰۲۲ به‌طور اشتباهی توسط یکی از مقامات وزارت دفاع بریتانیا در فیسبوک منتشر شد. 

این حادثه شش ماه پس از سقوط کابل به دست طالبان رخ داد.

مقام‌های بریتانیا در سال ۲۰۲۳ از این افشاگری مطلع شدند و ۹ ماه بعد طرحی محرمانه برای انتقال افغان‌ها اجرا کردند که بر اساس آن ۴۵۰۰ نفر به بریتانیا منتقل شدند.

اما این افراد روز سه‌شنبه از افشای اطلاعات خود باخبر شدند.

وزیر دفاع بریتانیا بابت این خطا عذرخواهی کرده و به افراد آسیب‌دیده توصیه‌های امنیتی ارائه شده است.

مقام‌های بریتانیا گفتند مشخص نیست طالبان به این داده‌ها دسترسی پیدا کرده یا افراد در معرض خطر جدی قرار گرفته باشند.

مقامات طالبان: مسیر بندر غلام‌خان در خوست پس از دو هفته بازگشایی شد

عکس از آرشیف
عکس از آرشیف

براساس گزارش رسانه‌های داخلی افغانستان، مسیر بندر غلام‌خان در ولایت خوست روز چهارشنبه پس از وقفه‌ای طولانی به روی لاری‌های باری باز شد.

به گفته عابدالله فاروقی، سخنگوی نیروهای مرزی طالبان، این مسیر به مدت ۱۵ روز باز خواهد بود.

او جزئیاتی درباره دلیل بازگشایی موقت این مسیر ارائه نکرد.

بندر غلام‌خان حدود دو هفته پیش از سوی پاکستان به روی هرگونه رفت‌وآمد بسته شده بود.

یوناما: با وجود کمبود بودجه، به حمایت از مهاجران افغان ادامه می‌دهیم

روزا اوتبایوا
روزا اوتبایوا

رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که با وجود کاهش بودجه، به حمایت از افغان‌هایی که به این کشور بازگشته‌اند ادامه می‌دهد.

روزا اوتونبایوا گفته است که مسئولان سازمان ملل به منظور جلوگیری از اخراج اجباری مهاجران، چندین نشست با مقام‌های کشورهای همسایه افغانستان برگزار کرده‌اند و امیدوار است این تلاش‌ها نتایج مثبتی در پی داشته باشد.

او این سخنان را روز سه‌شنبه ،۲۴ سرطان، در دیدار با معاون اداری رئیس‌الوزرای طالبان، عبدالسلام حنفی، در ارگ مطرح کرده و خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان آن را گزارش داده است.

یوناما روز گذشته، پس از سفر خانم اوتونبایوا به بندر اسلام قلعه هرات، در اعلامیه‌ای گفت که بازگشت‌کنندگان از ایران با مشکلات روانی و آینده‌ای نامشخص مواجه‌اند.

به گفته‌ی آن‌ها، از آغاز سال ۲۰۲۵ تا کنون، یک‌میلیون و سیصد هزار مهاجر به افغانستان بازگشته‌اند که بر اساس گزارش‌ها، بسیاری از آنان به اجبار اخراج شده‌اند.

سازمان ملل تأکید دارد که بازگشت مهاجران از کشورهای همسایه افغانستان باید پایان یابد و این روند باید با عزت، امن و داوطلبانه باشد.

حامد کرزی: شرایط برای بازگشت گسترده مهاجران افغان مهیا نیست

 حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان
حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان

حامد کرزی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان، از کشورهای میزبان خواسته است که با توجه به مشکلات اقتصادی و مسدود بودن مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون‌ها به روی دختران در افغانستان، در تصامیم خود درباره اخراج اجباری و گسترده مهاجران افغان تجدید نظر کنند.

آقای کرزی با نشر بیانیه‌ای سه شنبه ۲۴ سرطان در شبکه ایکس، توییتر سابق نوشت که بازگرداندن اجباری مهاجران افغان در وضعیت فعلی، نه تنها کمک به حل بحران نمی‌کند بلکه ممکن به "تهدیدات جدی‌تری" بینجامد که به نفع هیچ طرفی نیست.

او بدون نام بردن از کشوری گفته که وضعیت کشورهای میزبان را درک می‌کند اما به گفته کرزی وضعیت دشوارتر در افغانستان باعث شده که زمینه برای برگشت مهاجران فراهم نباشد.

موج برگشت مهاجران افغان اخیراً از ایران و پاکستان شدت گرفته و روزانه هزاران نفر، بیشتر بگونه اجباری به افغانستان بازگشت می‌کنند.

مقام ایرانی بازداشت مهاجران افغان به اتهام جاسوسی را رد کرد

 شماری از مهاجران افغان در بندر اسلام قلعه، آرشیف
شماری از مهاجران افغان در بندر اسلام قلعه، آرشیف

محمد منان رئیسی، یکی از نمایندگان مردم ولایت قم در مجلس شورای اسلامی ایران می‌گوید در میان کسانی که پس از درگیری دوازده روزه میان کشورش و اسرائیل به اتهام جاسوسی بازداشت شده اند، یکی هم اتباع نیست.

در ایران اتباع به مهاجران افغان گفته می‌شود.

رئیسی که دوشنبه ۱۴ جولای در یک برنامه تلویزیونی گفتگو می‌کرد این را به نقل از مقام های امنیتی ایران گفت: "من دیروز یک جلسۀ داشتم با مسولان امنیتی که برایم اعلام کردند که بعد از جنگ دوازه روزه کسانی که بازداشت شده اند یک مورد هم اتباع نبوده است."

پیش از این، کارشناسان سازمان ملل متحد هفته گذشته گفت که از زمان آغاز درگیری‌ میان ایران و اسرائیل به تاریخ ۱۳ جون ۲۰۲۵ تا کنون، صدها تن از اتباع خارجی، به‌ویژه شهروندان افغان، کاربران رسانه‌های اجتماعی، خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر و اعضای اقلیت‌های قومی و مذهبی به اتهام "جاسوسی" در ایران بازداشت شده‌اند.

شماری از مهاجران افغان نیز در گفتگو با رادیو آزادی گفته اند که نیروهای امنیتی ایران برخی از مهاجران را به اتهام جاسوی به اسرائیل بازداشت کرده اند.

یوناما خواستار ارائه کمک‌های فوری به افغان‌های بازگشته از ایران شد

 شماری از پناهجویان افغان در اسلام قلعه، آرشیف
شماری از پناهجویان افغان در اسلام قلعه، آرشیف

روزا اوتونبایوا، رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، خواستار کمک فوری بین‌المللی برای افغان‌های بازگشته از ایران شده است.

خانم اوتونبایوا، در سفرش به بندر اسلام قلعه و دیدار با پناهجویان بازگشته از ایران دوشنبه ۲۳ سرطان گفت که پناهجویان بازگشته از مشکلات روانی و بی‌سرنوشتی رنج می‌برند.

در اعلامیه‌ای یوناما آمده است که افغانستان که از قبل از خشکسالی، بحران بشری و هفتاد درصد مردم آن از فقر رنج می‌برند، آماده پذیرش موجی از عودت کنندگان نیست.

به گفتۀ این نهاد، از آغاز سال ۲۰۲۵ تا کنون بیش از یک اعشاریه سه میلیون پناهجوی افغان به کشورشان بازگردانده شده اند.

بیشتر از این پناهجویان به‌طور اجباری از ایران و پاکستان اخراج شده اند.

یوناما گفته است که بازگشت نامنظم افغان‌ها از ایران و پاکستان و همچنین کشورهای آسیای میانه باید متوقف شود و این روند با عزت، مصئون و داوطلبانه صورت گیرد.

حال‌وش: یک شهروند افغانستان در تیراندازی نیروهای ایران در منطقه مرزی کشته شد

آرشیف
آرشیف

سازمان حقوق بشری "حال‌وش" می‌گوید که یک شهروند افغانستان در تیراندازی نیروهای نظامی ایران کشته شده است.

براساس گزارش این سازمان که در ویب‌سایت اش منتشر شده، عبدالمنان نورزهی، باشنده ولایت فراه بود و در زاهدان زندگی می‌کرد.

در گزارش آمده است که نورزهی اخیراً از سوی ایران اخراج شده بود اما چون خانواده اش در زاهدان بود او دوباره تلاش داشت به ایران برود که در پشت دیوار مرزی هیرمند مورد تیراندازی مستقیم نیروهای نظامی این کشور قرار گرفت.

حال‌وش افزوده که این تیراندازی روز شنبه ۲۱ سرطان رخ داد اما جسد عبدالمنان نورزهی روز دوشنبه از سوی چند رهگذر یافت شد و به ولایت نیمروز انتقال یافت.

یک شهروند دیگر افغانستان در این رویداد زخمی شده اما حال‌وش جزئیات بیشتر در باره او نشر نکرده است.

مقام‌های ایران و حکومت طالبان هنوز در این مورد چیزی نگفته اند.

پس از درگیری ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل، ایران موج گسترده از اخراج پناهجویان افغان را آغاز کرده است. این پناهجویان از بدرفتاری، خشونت و بازداشت شان در ایران خبر داده اند.

درگذشت مطیع‌الله تراب، شاعر مشهور زبان پشتو، با واکنش گسترده علاقه‌مندان روبه‌رو شد

 مطیع‌الله تراب
مطیع‌الله تراب

مطیع‌الله تراب، یکی از شاعران مشهور زبان پشتو که به دلیل اشعار سیاسی و حماسی خود شناخته می‌شد، بر اثر سکته قلبی درگذشت.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان درگذشت مطیع‌الله تراب را تایید کرده و در این مورد در شبکه ایکس، توییتر سابق ابراز تاسف کرده است.

مراسم تشییع جنازه تراب، سه شنبه ۲۴ سرطان در کابل و جلال آباد برگزار شده و سپس در هدیرۀ در خوگیانی ننگرهار به خاک سپرده می‌شود.

مطیع‌الله تراب، سبک منحصر به فرد در شعر داشت و اشعار خود را در بیشتر مشاعره‌ها می‌خواند و مورد استقبال جمعتی بزرگ از علاقمندانش قرار می‌گرفت.

او اخیراً در یک مشاعره از ملاهبت الله اخندزاده، رهبر طالبان انتقاد کرد که از قندهار حکمرانی می‌کند و در شعرش به او گفت که برای حکمرانی به کابل بیاید.

برعلاوه حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، برخی از شاعران، نویسندگان و علاقمندان مطیع الله تراب از مرگ او ابراز تاسف کرده و آنرا ضایع بزرگ برای ادبیات معاصر پشتو خوانده اند.

"سطح بالای بی سوادی در افغانستان نگران کننده است"

روزا آتنبایووا نمایندۀ ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان - تصویر از آرشیف
روزا آتنبایووا نمایندۀ ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان - تصویر از آرشیف

روزا آتنبایووا نمایندۀ خاص سازمان ملل متحد برای افغانستان از پایین بودن سطح سواد در افغانستان ابراز نگرانی کرد.

آتنبایووا گفت، افغانستان در میان کشور های است که شمار افراد بی‌سواد در آن در بالا ترین سطح قرار دارد.

نمایندۀ ویژۀ ملل متحد برای افغانستان دیروز دوشنبه هنگام گشایش جشنوارۀ کتاب کابل این سخن را گفت.

او افزود که تنها ۵۰ درصد مردان و ۲۰ درصد زنان در افغانستان خوانده و نوشته می‌توانند.

آتنبایووا از سرمایه گذاران خواست برای ارتقای سطح سواد، چاپ و نشر کتاب در افغانستان نقش فعالتر داشته باشند.

در آغاز جشنوارۀ کتاب کابل، حیات الله مهاجر، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان ادعا کرد که حکومت آنها تلاشها را برای ترویج بیشتر مطالعه آغاز کرده است.

این در حالیست که با برگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ میلادی، بازار خرید و فروش کتاب در افغانستان سرد شده است.

حکومت طالبان به کتاب‌فروشان و چاپ‌خانه ها اجازۀ چاپ و نشر کتابهای را نمی‌دهد که به باور مقامهای طالبان "برخلاف اصول شرعی، منافع ملی و سنت های افغانی" اند.

در چنین وضعیت کابل شاهد برگزاری جشنوارۀ کتاب است که دیروز آغاز شد و امروز سه شنبه هم ادامه می یابد.

برگشت ۴۳ هزار مهاجر افغان در یک روز از ایران

شماری از افغانهای اخراج شده از ایران هنگام رسیدن به مرز اسلام قلعه
شماری از افغانهای اخراج شده از ایران هنگام رسیدن به مرز اسلام قلعه

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) از اخراج بی سابقۀ مهاجران افغان از ایران و پاکستان ابراز نگرانی کرد و برای رسیدگی به نیازمندی های اولیه آنان، خواستار کمکهای اضطراری از سوی جامعۀ جهانی شد.

در گزارش این کمیشنری که دیروز دوشنبه ۲۳ سرطان نشر شد آمده است که تنها در یک روز بیش از ۴۳ هزار نفر تنها از ایران به افغانستان بازگشته اند.

به گفتۀ UNHCR این رقم بازگشت کننده ها که اکثراً برخلاف میل خود شان اخراج شده اند، وضعیت از قبل شکنندۀ افغانستان را دشوارتر ساخته و این کشور را تحت فشار بیشتر قرار داده است.

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان همچنان گفته است که زنان و دختران هنگام برگشت به افغانستان با محدودیت های زیاد و "تبعیض سیستماتیک" مواجه می‌شوند.

در ماه های اخیر ایران و پاکستان پروسۀ اخراج مهاجران افغان را شدت بخشیده اند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG