یک مرد افغان که نخواست نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت که حدود یک ماه پیش از سوی پولیس پاکستان اخراج شده است: "سرمایهای که داشتم و یا پیسهای که کارگری میکردم پیسههای ما کلش در پاکستان همانجا مانده ما را پولیس دیپورت کرد".
او میگوید، تنها نانآور خانوادۀ ۸ نفریاش است.
او گفت، پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، به دلیل مشکلات اقتصادی و بیکاری به پاکستان مهاجر شده بود:
"بعد از اینکه امارت اسلامی آمد در کراچی در عایشه منزل زندگی میکردم، آنجا به خود یک کاروبار روزانه میکردم که بالاخره وقت ویزۀ من پوره شد، مرا پولیسها گرفته پس افغانستان روان کرد، فعلاً در افغانستان بیکار و بدون سرنوشت زندگی میکنم".
ادارۀ بینالمللی مهاجرت سازمان ملل متحد (آی او ام) در پاکستان با نشر گزارشی گفته که از ۱۲ تا ۲۵ ماه مارچ امسال ۵۱۸۱ شهروند افغانستان که سند قانونی نداشتند، به گونۀ خودجوش به افغانستان برگشتند.
بر بنیاد این گزارش، از این میان ۲۶۷۹ تن از طریق دروازۀ تورخم و ۲۵۰۲ تن دیگر از طریق دروازۀ چمن به افغانستان برگشتند.
در این گزارش آمده که مقامهای مرزی پاکستان برای ۳۲۹ افغان دیگر که سند قانونی برای ماندن در آن کشور را نداشتند، بخاطر برگشت به افغانستان سهولت ایجاد کرده اند.
دفتر "آی او ام" در پاکستان نوشته، ۱۸۹۲۶ افغان بدون سند را که از اول جنوری تا ۲۵ مارچ سال جاری میلادی به افغانستان برگشته اند در دروازههای تورخم و چمن ثبت کرده است.
از آغاز سال جاری میلادی برخورد پولیس پاکستان با مهاجران بدون سند افغان جدیتر شده است که بر بنیاد گزارشهای رادیو آزادی، ۳ تن از این افغانان که به دلیل نداشتن سند در زندانهای پاکستان به سر میبردند و بیمار هم بودند، در زندان جان باختند.
در پی اقدام پولیس پاکستان صدها مهاجر افغان در پاکستان زندانی شدند که پس از مدتی دوباره به افغانستان برگشت داده شدند.
برخی از این افغانها پیش از این به رادیو آزادی گفته بودند که پولیس پاکستان با آنان برخورد نادرست کرده و حتا وسایل شخصی از جمله موبایلهایشان را به آنان پس نداده.
منزه کاکر، وکیل مدافع مهاجران افغان در پاکستان نیز برخی از این ادعا را تأیید کرده بود.
شماری از افغانانی که در پاکستان زندگی میکنند پیش از این در گفتوگو با رادیو آزادی گفته بودند که برای تمدید ویزههایشان اقدام کرده اند، اما پاکستان به سادگی ویزههای افغانان را تمدید نمیکند.
هر چند پاکستان از سالها به این سو میزبان میلیونها مهاجر افغانستان بوده، اما پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان هم شمار زیادی از شهروندان افغانستان بخاطر مشکلات امنیتی و اقتصادی و یا هم طی مراحل پروندههای پناهندگیشان در کشورهای دیگر، به پاکستان رفته اند.