مایک مککال، رئیس کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا از جان ساپکو، رئیس ادارۀ بازرس ویژۀ امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) خواسته است، کمکهای بشری امریکا با افغانستان زیر حاکمیت طالبان را بررسی کند.
وی ناوقت روز جمعه در نامهای که در ویب سایت رسمی این کمیته نشر شده، از رئیس ( سیگار) خواسته است تا گزارش کامل میکانیزمی را با آنها شریک کند که فهمیده شود این کمکها به دست طالبان نمیرسد.
رئیس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا گفته است، هرچند افغانها به کمکهای بشری بیشتری نیاز دارند، اما آنها باید مطمین شوند که از کمکهای صورت گرفته توسط امریکا، به طالبان منفعتی نمیرسد و یا هم سواستفاده و یا ضایع نمیشود.
مککال در بخش از نامهٔ خود به سیگار نوشته است:
"این بسیار مهم است که کمکهای امریکا بر اولیتهای امریکا مصرف شود و منفعت آن به طالبان که دختران و زنان را محروم کردهاند، از شریعت یک تفسیر ظالمانه را عملی میکنند و حکومتشان از سوی امریکا و جامعهٔ جهانی به رسمیت شناخته نشده است."
در این نامه خواسته شده است که پس از آگست ۲۱ اسناد کمکهای امریکا برای کنترل بحران بشری در افغانستان که در زمینههای مالیات، فیس، تعرفۀ گمرکی، اخذ و به دستآوردن جواز و خدمات عمومی میباشد، با کمیتۀ روابط خارجی مجلس نمایندگان شریک شود.
طارق فرهادی: طالبان نیز از این کمک ها سود میبرند و حکومتشان تقویت میشود
در این نامه همچنان در مورد میزان تمام کمکهای بشری امریکا که توسط سازمان ملل، بانک جهانی، طرح کلمبو و سایر سازمانهای بینالمللی که پس از حاکمیت طالبان مصرف شده و در مورد پروسهها و روشهای سازمان ملل متحد که به افغانستان دالر میفرستد و سپس بانک مرکزی افغانستان تحت حاکمیت طالبان آن را برای مصرف به افغانی تبدیل میکند و در مورد تاثیر این کمکها بر اقتصاد افغانستان نیز اطلاعات خواسته شده است.
اما ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ امریکا پیش از این در یک نشست خبری به تاریخ ۲۳ جنوری گفته بود که کمکهای بشری به افغانها به معنای حمایت از طالبان نیست.
طارق فرهادی، آگاه سیاسی میگوید، این که امریکا پس از حاکمیت طالبان نیز کمکهای بشریاش را با افغانستان ادامه میدهد، میخواهد ثبات را در افغانستان حفظ کند و از موج بزرگ مهاجرت جلوگیری کند.
اما به باور آقای فرهادی، برقراری این ثبات باعث تقویت ارکان حکومت طالبان شده است.
"وقتی اکنون در افغانستان ثبات باشد، حکومت طالبان نیز از آن سود میبرد و حکومتشان تقویت میشود که در ۱۸ ماه همین کار شده است، این که طالبان به گونهٔ مستقیم به این کمکها دسترسی دارند یا خیر؟ شواهدی وجود دارد، اما به تقویت حکومت آنها کمک کردهاست."
آقای فرهادی همچنین میگوید که اگر طالبان روابط خود را با امریکا بهبود نبخشند، این احتمال وجود دارد که به دلیل فشارهای داخلی در امریکا، این کمکها متوقف شود.
پیش از این سیگار در گزارشی به کانگرس امریکا گفته بود که ایالات متحده پس از سقوط نظام پیشین جمهوریت، بیش از ۸ میلیارد دالر را برای کمک به افغانستان و مهاجرین افغان اختصاص داده است.
بر اساس گزارش سیگار، بیش از دو میلیارد دالر به کمکهای توسعهای و بشردوستانه، ۳.۵ میلیارد دالر به صندوق امانت پولی افغانستان و 2.7 میلیارد دالر به روند تخلیۀ افغانها اختصاص یافته است.
سیگار در گزارشاش به کانگرس از تلاش طالبان برای بدست آوردن عاید از این کمکها در قالب مالیات یا صدور مجوز ابراز نگرانی کرده و از کانگرس خواسته بود تا در این مورد تحقیق کند.
اما طالبان همواره مداخله در کمکهای بشری امریکا را رد کرده و گفتهاند که این کمکها از طریق یک بانک خصوصی مصرف میشوند و آنها به آن دسترسی ندارند.