شماری از پناهندگان افغان در ایران و پاکستان توقع دارند که سازمان ملل متحد در بخشهای مختلف به آنان کمک کند.
برخی آنان به رادیو آزادی گفتند، تا اکنون کمکی را از سوی نهادهای کمک کننده به پناهندگان دریافت نکرده اند.
مینه، یکی از مهاجرین افغان در ایران که ۳ ماه پیش به این کشور رفته و مادر سه فرزند است، میگوید که در آن کشور با مشکلات اقتصادی دچار است و نیاز دارد تا از کمکهای سازمان ملل متحد مستفید شود:
"از ملل متحد تقاضا میکنیم که همراه ما کمک کند، طفل داریم رسیدگی کرده نمیتوانیم، اقتصاد ما بسیار ضعیف است، اینجا (تهران) بسیار قیمتی شده و کرایۀ خانه هم بلند است و نمیتوانیم تمام مصارف خود را بپردازیم."
این خواست در حالی مطرح میشود که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان ایچ سی آر) برای رسیدگی به وضعیت پناهندگان افغان در سال جاری میلادی در کشورهای ایران، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، طرح کمک ۶۱۳ میلیون دالری ارائه کرده است.
این مبلغ برای حمایت از ۷.۹ میلیون تن تقاضا شده که ۵.۲ میلیون تن آنرا افغانها به شمول پناهندگان افغان و ۲.۷ میلیون دیگر را میزبانان محلی آنها در سراسر منطقه تشکیل میدهد.
این پنج کشور میزبان هشت اعشاریه دو میلیون افغان به شمول بیش از دو میلیون پناهجوی افغان راجستر شده اند. بسیاری از آنها از دهه ها به این سو در این کشورها بوده اند که بیشتر آنها در ایران و پاکستان بسر می برند.
این سازمان با نشر اعلامیهای گفته است که شیبا مانتو، سخنگوی (یو ان ایچ سی آر) به روز سهشنبه در یک نشست خبری در یکی از دفترهای سازمان ملل متحد در جنوا با مطرح کردن این پیشنهاد از شرکای این سازمان خواسته تا در مسیر حمایت از پناهندگان افغان باقی بمانند.
یو ان اچ سی آر گفته که بیش از ۷۰ درصد از پناهندگانی که به حمایت نیاز دارند، زنان و کودکان هستند.
در همین حال ناهید سادات، بانوی افغان که از یک سال به اینسو در پاکستان پناهنده شده، حمایت مالی به پناهندگان و تعیین سرنوشت آنان در خصوص معرفیشان به کشورهای امن را نیاز جدی میداند:
"ما از جامعۀ جهانی خواهان این هستیم که به ما از طریق "یو ان ایچ سی آر" کمک کند اما وقتی که کمک میکنند باید نظارت کننده هم باشند که آیا "یو ان اچ سی آر" واقعاً با مهاجرین کمک میکند یا نمیکند، چون یک سال میشود ما به پاکستان آمده ایم اما در این مدت هیچ کمکی با ما صورت نگرفته است و ما خواهان این هستیم که با ما همکاری صورت بگیرد."
اما کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در اعلامیهاش گفته که درخواست کمک مالی مشابه برای سال ۲۰۲۲ فقط ۵۲ درصد تأمین شده و از جمله ۶۲۳ میلیون دالر ۳۲۱ میلیون آن دریافت شده است.
اما اعلامیه افزوده که با وجود کمبودات، این سازمان توانسته از میلیونها افغان و میزبانان آنها در کشورهای همسایه و منطقه در بخشهای مختلف حمایت کند.
این در حالیست که میلیونها افغان از سالها به این سو بنابر دلایل مختلف از جمله مشکلات امنیتی، اقتصادی و بیکاری به کشورهای همسایه و منطقه پناهنده شده اند که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان و افزایش مشکلات، به این رقم افزوده شده است.