مرینا از صنف دوازهم مکتب قلعه کاشف کابل فارغ شدهاست.
او میگوید که در حالیکه بر آموزش دختران محدودیت وضع شده، مجبور است تحصیلاتش را در یک کشور دیگر به پیش ببرد، اما بهگفته او شهادتنامه صنف دوازدهم را ندارد به همین خاطر در کار بورسیهاش هم پیشرفت نمیشود.
مرینا در مورد به رادیو آزادی گفت: "دختران اصلاً بدون داشتن محرم به دفتر توزیع شهادتنامهها رفته نمیتوانند، اما شهادتنامه در هر جا نیاز است، من خودم میخواهم که برای ادامه تحصیلات خود به خارج از کشور بروم، اما برای بورسیه از من شهادتنامه و نمرات سه ساله را میخواهند، برادر بزرگ ندارم، پدرم هر روز مصروف کار است، روزیکه برود صدها بهانه میکنند، پس نمیتوانم شهادتنامه بگیرم."
این درحالیست که پس از وضع محدودیتها بر آموزش دختران از سوی حکومت طالبان شماری کشورها برای دانشآموزان افغان اعلام بورسیه را کردند، اما بهگفته مرینا نبود شهادتنامه دانشآموزان زن را از این حق محروم کرده است.
از سوی دیگر دختران فارغ شده از پوهنتونها نیز مشکل مشابهی دارند، آنان نیز میگویند که چهار سال تحصیل کردند، این قدر برایشان دشوار نبود، مثلیکه حالا حکومت طالبان در قسمت گرفتن اسناد برایشان مشکل ایجاد کردهاند.
رنا محصل فارغ شده از یکی از پوهنتونها در مورد به رادیو آزادی گفت که برای فراهم کردن مصارف خانوادهاش در جستوجوی کار است.
او میگوید که از یک طرف برای زنان افغان کار وجود ندارد و اگر پیدا هم شود زمانیکه اسناد فراغت نداشته باشند، درخواستیشان هم رد میشود.
رنا میگوید: "من محرم ندارم که برایم سند فراغت از پوهنتون را بگیرد، به همین خاطر اگر جایی به بسیار مشکل کار پیدا میکنم، زمانیکه اسناد میخواهند و همراه من نمیباشد دوباره رد میشوم، من حق اسناد گرفتن را دارم، اما نمیدهند."
تلاش کردیم که وضاحت سخنگویان وزارتهای معارف و تحصیلات عالی حکومت طالبان را در پیوند به این موضوع داشته باشیم، اما آنها تا نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان گفت که از جزئیات این موضوع خبر ندارد، زمانیکه معلومات را بدست آورد آنرا با رادیو آزادی شریک میکند.
شکایتهای دانشآموزان مکاتب و دانشجویان پوهنتونها در حالی در این مورد بلند شده که ندا محمد ندیم سرپرست وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به روز سهشنبه همین هفته گفت که آموزش زنان و دختران تا فراهم شدن شرایط مناسب ممنوع است و بعداً دوباره آغاز میشود، اما از زمان دقیق آن چیزی نگفت.
هر چند امیدها بر این بود که با آغاز شدن سال تعلیمی جدید دروازههای مکاتب و پوهنتونها بروی دختران باز میشود، اما تا کنون حکومت طالبان در این مورد با وضاحت چیزی نگفته است.
به همینگونه چند روز قبل پوهنتونها برای پسران آغاز شد، اما بروی دختران تا هنوز مسدود است.