شماری از سخنرانان در ۵۲ مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در بارۀ اقدامات طالبان علیه زنان و دختران در افغانستان نیز صحبت کردند.
انتونی بلینکن وزیر خارجۀ ایالات متحده ، این اقدامات طالبان را بار دیگرمحکوم کرد.
بلینکن در بخشی از سخنرانی ویدیویی اش در این نشست در شهر ژنو روز پنجشنبه گفت که ممنوعیت بر کار زنان در موسسات داخلی و خارجی غیر دولتی در افغانستان بر روند امداد رسانی تاثیرگذار است.
«ما سرکوب شدید زنان و دختران توسط طالبان در افغانستان، از جمله ممنوعیت بر ورود آنها به پوهنتون ها و مکاتب متوسطه را محکوم می کنیم. فرمان اخیر طالبان مبنی بر منع کار زنان افغان در سازمان های غیردولتی، راه دیگری را که باید به روی آنها باز شود، بسته است. در کشوری که ۲۹ میلیون نفر برای بقای خود به کمک های بشردوستانه وابسته هستند، تصمیم طالبان میزان غذا، ادویه و سایر کمک های نجات زندگی را که به افراد آسیب پذیر به ویژه زنان و دختران می رسد به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.»
طالبان بیش از دو ماه قبل زنان را از کار کردن در موسسات داخلی و خارجی غیر دولتی در افغانستان منع کردند.
این اقدام طالبان واکنش ها و انتقاد های زیادی را به دنبال داشت.
چندین موسسه درپی این تصمیم ، فعالیت های خود را در افغانستان به حالت تعلیق در آوردند.
وزیر خارجۀ استونیا : بر طالبان به خاطر این اقدامات شان باید فشار آورده شود.
پیش از آن طالبان پوهنتون ها را به روی دختران بستند.
طالبان در عین حال مکتب های متوسطه و لیسۀ دخترانه را در افغانستان بسته نگهداشته اند.
اورماس رینسالو، وزیر خارجۀ استونیا در نشست شورای حقوق بشر ملل متحد گفت که بر طالبان به خاطر این اقدامات شان باید فشار آورده شود.
« هدفِ تخطی هایی عمیق حقوق بشری و بدرفتاری با زنان و دختران در افغانستان حذف تدریجی آنها از زندگی عمومی و محروم شدن از فرصت های آموزشی است. مشترکاً باید بر طالبان فشارآوریم تا از حقوق زنان و دختران در برابر تمام اشکال خشونت حفاظت کنند و برایشان در همه عرصه های زندگی مشارکت مساوی و معنی دار داده شود.»
در همین حال ریچارد بنیت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در مورد حقوق بشر افغانستان در گزارش تازه اش می گوید که اقدامات اخیر طالبان مبنی بر ممنوعیت زنان و دختران از تحصیل، رفتن به پارکها، کلپ های ورزشی و حمامهای زنانه و کار در سازمانهای غیردولتی، نقض آشکار حقوق زنان را عمیقتر میکند که به گفتۀ او در حال حاضر یکی از ظالمانه ترین موارد در جهان است.
در بخشی از این گزارش که به روز پنجشنبه به شورای حقوق بشر ملل متحد پیشکش شد به نقل از برخی از زنان در افغانستان گفته شده است که وضعیت با گذشت هر روز بدتر می شود و زنان احساس مصونیت نمی کنند.
در گزارش همچنان آمده که در افغانستان زیر حاکمیت طالبان تحمل بسیار کمی برای تفاوت وجود دارد و هیچ گونه تحملی برای مخالفت وجود ندارد.
بر اساس گزارش ، ژورنالیستان به طور فزاینده در معرض نظارت، ارعاب، خشونت و بازداشت قرار می گیرند.
طالبان در بارۀ این گزارش هنوز تبصره نکرده اند اما در ماه سنبله یک گزارش قبلی ریچارد بنیت را مغرضانه و به دور از واقعیت خوانده بودند.
طالبان پیوسته گفته اند که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلامی رعایت می کنند.
اما مولود چاووش اوغلو وزیر خارجهٔ ترکیه در اواخر ماه جدی ، تعلیق تحصیل دختران در افغانستان را محکوم کرد و آن را غیراسلامی و غیرانسانی دانست.
به آغاز سال تعلیمی جدید در افغانستان کمتر از یک ماه باقی مانده .
دانش آموزان و محصلان دختر انتظار دارند که مکتب ها و پوهنتون ها به روی آنها در ماه حمل سال آیندۀ شمسی دوباره گشوده شوند.