لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۵۴

تورنتواستار در مورد بسته شدن پوهنتون‌ها بروی زنان افغان و عواقب آن تبصره کرده است


شماری از دانشجویان پوهنتون کابل که برای شان اجازه ورود داده نشده است. عکس از آرشیف
شماری از دانشجویان پوهنتون کابل که برای شان اجازه ورود داده نشده است. عکس از آرشیف

تورنتواستار

روزنامۀ کانادایی تورنتواستار در مطلبی می‌نویسد که ممنوعیت حضور زنان در پوهنتون‌ها ممکن است برای پوهنتون‌های خصوصی افغانستان و آیندۀ این کشور ضربه بزرگی باشد.

در آغاز مطلب به قصۀ سما محمدی ۲۲ ساله یک محصل پوهنتون خصوصی افغانستان پرداخته شده است.

در مطلب آمده که سما محصل پوهنزی علوم سیاسی و روابط بین‌الملل با شوق و علاقۀ زیاد همه روزه به پوهنتون می‌رفت و آرزو داشت که دیپلمات شود.

در زمان جمهوری مخلوع افغانستان بسیاری از زنان به عنوان دیپلمات و حتی تا سطح سفیر در کشور‌های مختلف کار می‌کردند.

سما بعد از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱، توقف نکرد و با رعایت حجاب به پوهنتون می‌رفت و امیدداشت که فارغ شود.

اما آرزویش ناتمام ماند زیرا طالبان در اواخر ماه دسمبر گذشته تحصیل دختران را تعلیق کردند.

روزنامه می‌نویسد که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، اکثریت محصلان به دلیل ناامیدی از وضعیت موجود و مشکلات اقتصادی به پوهنتون‌های خصوصی حضور نیافتند که به باور نویسنده، این و دیگر محدودیت بر تحصیل دختران به نظر می‌رسد که روند سقوط پوهنتون‌های خصوصی را تسریع بخشد.

بر اساس گزارش‌ها، مسئولان پوهنتون خصوصی افغانستان در کابل دو هفته پیش اعلام کردند که به دلیل مشکلات اقتصادی و منع آموزش دختران، این پوهنتون را می‌فروشند و اگر فروخته نشود، مسدود خواهد شد.

بعد از سقوط رژیم اول طالبان در سال ۲۰۰۱ ، ده‌ها پوهنتون خصوصی در افغانستان ایجاد شد و در کنار پوهنتون‌های دولتی به فعالیت آغاز کردند.

محمد کریم ناصری مسئول مطبوعاتی و روابط عامۀ انجمن پوهنتون‌های خصوصی در افغانستان می‌گوید که پیش از بازگشت طالبان به قدرت، نزدیک دوصد هزار محصل به شمول هفتادهزار محصل دختر در پوهتنون‌های خصوصی سرگرم تحصیل بودند.

او به تورنتو استارز گفته است که اگر وضعیت فعلی ادامه یابد، حدود ۳۵ پوهنتون خصوصی در افغانستان بسته خواهند شد و از این میان پوهنتون هایی که دارای بیشترین محصل اناث بودند در گام اول مسدود خواهند شد.

کلمبین

روزنامۀ کلمبین مطلبی را در بارۀ اپرای که در مورد وضعیت زنان افغان در شهر سیاتل آمریکا شنبه شب نمایش داده شد نشر کرده است.

این اپرا از رمان خالد حسینی اقتباس شده و رویا سادات فلمساز افغان کارگردان آن است.

اپرای «هزارخورشیدتابان» داستان زندگی پر از درد و رنج دو زن افغان به نام‌های مریم و لیلا را در افغانستان به شمول زمان حاکمیت اول طالبان روایت می‌کند.

بانو سادات گفته که قصه این دو زن افغان به پایان نرسیده و زنان در افغانستان باری دیگر با یک سرنوشت دشوار روبه‌رو اند.

با بازگشت طالبان به قدرت در آگست سال ۲۰۲۱ در افغانستان، زنان از زندگی اجتماعی کنار زده شده اند.

طالبان در پهلوی ممنوعیت برآموزش و تحصیل دختران و زنان در افغانستان، زنان را از کار کردن در موسسات داخلی و خارجی غیر دولتی نیز منع کرده اند.

بر رفتن زنان به پارک‌ها و حمام‌های زنانه هم محدودیت وضع شده است.

XS
SM
MD
LG