درست یکروز پس از پیدا شدن اجساد شماری از پناهجویان در یک موتر لاری در حومۀ شهر صوفیه پایتخت بلغارا، پولیس هفت نفر را در ارتباط با این رویداد دستگیر کرده است.
وزارت داخلۀ بلغاریا اعلام کرد که سه تن در صوفیه، سه تن در برگاس، کابلیشکوو و کارنوبات و راننده موتر لاری توسط پولیس دستگیر شدند.
براساس گزارش بخش بلغاریای رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی پولیس اجساد این ۱۸ پناهجوی افغان را در نزدیک قریۀ لوکورسکو در حومۀ صوفیه پیدا کرد.
بوریسلاو سارافوف معاون لوی سارونوال بلغاریا با ارائۀ جزئیات این رویداد، به رسانه ها گفت:
"چند روز پیش، گروهی از پناهجویان که تعداد آنها به ۵۲ تن می رسید، با استفاده از زینه بطور غیرقانونی از سرحد ترکیه با بلغاریا عبور کردند، ظاهراً این کار را به راحتی انجام دادند و پس از سپری کردن چند روز در اطراف شهر یامبول، سوار این لاری شدند و تا این منطقه رسیده و تعدادی از آنها، نسبت کمبود هوا خفه شدند. ما در مورد ۱۸ کشته و ۳۴ تنی که زنده مانده و اتباع افغانستان هستند، تحقیق می کنیم."
سی و چهارتنی که از این موتر لاری نجات یافته اند در صوفیه تحت تداوی قرار دارند و حالت صحی برخی از آنها وخیم خوانده شده است.
پولیس بلغاریا حدود ۲۰ ساعت منطقه اطراف این رویداد را محاصره کرده بود و تحقیقات را انجام داد
پولیس بلغاریا حدود ۲۰ ساعت منطقه اطراف این رویداد را محاصره کرده بود و تحقیقات را انجام داد. علاوه بر این، در شماری از کمپ هایی که پناهجویان در آن اقامت دارند نیز تحقیقات صورت گرفته است.
وزارت امور خارجه طالبان با ابراز نگرانی از کشته شدن این پناهجویان افغان در بلغاریا، خواستار حسابدهی عاملان این رویداد شد.
این وزارت ناوقت روز شنبه(۱۸ فبروری) در اعلامیه ای از سازمانهای بین المللی و کشورهای میزبان خواست تا جلوی قاچاقچیان انسان را بگیرند و عاملان این حوادث تلخ را به پنجۀ عدالت بسپارند. طالبان همچنین از افغان ها خواسته اند که جان هایشان را از طریق مهاجرت غیرقانونی به خطر نیندازند.
بلغاریا در سرحد ۲۵۹ کیلومتری خود با ترکیه سیم خاردار تعبیه کرده و پولیس سرحدی آن به طور مرتب گزمه می کند.
بلغاریا به حیث یک مسیر ترانزیتی پناهجویان از شرق میانه و افغانستان به اروپا محسوب شود، اما تعداد بسیار کمی از پناهجویان به سلامت به مقصد رسیده اند. از ضرب و شتم و کشته شدن توسط قاچاقچیان، تا رفتار بد پولیس، سردی هوا و حوادث رانندگی، زندگی پناهجویان را تهدید می کند.
ولی با وجود همه این خطرات، بسیاری از افغان ها در سال های گذشته مسیرهای خطرناک بلغاریا و بسیاری دیگر از کشورهای دیگر را برای رسیدن به اروپا طی کرده اند.
در یک سال و نیم اخیر با تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان، موج مهاجرت افغان ها به اروپا دوباره آغاز شده و هر روز صدها افغان سفر هایی خطرناک غیرقانونی را از طریق سرحدات ترکیه و یا از طریق بحر طی می کنند.
آرش همایون