مایکل فرد فلپس متولد ۳۰ جون ۱۹۸۵ میلادی مصادف به یکشنبه نهم سرطان ۱۳۶۴ هجری شمسی در ایالت مریلند ایالات متحدۀ آمریکاست که پر افتخارترین ورزشکار تاریخ بازیهای المپیک و جهان میباشد.
فلپس در ورزش شنا موفق به کسب ۲۸ مدال المپیکی گردیده است که هیچ ورزشکار در طول تاریخ بازیهای المپیک که بزرگترین رویداد ورزشی جهان است به این اندازه مدال دست نیافته اند.
مادر وی "دیبورا سو" یک سرمعلم مکتب متوسطه در مریلند بود و پدرش فرد فلپس به عنوان پولیس در ایالت مریلند آمریکا کار میکرد، زمانی که مایکل فلپس به دنیا آمد، روابط والدینش باهم خوب پیش نرفت تا اینکه در سال ۱۹۹۴ از همدیگر جدا شدند که در این زمان مایکل فلپس ۹ ساله بود.
این جدایی شکاف عمیقی را در زندگی فلپس به وجود آورد که باعث گردید برای چندین سال با پدرش غیر صمیمی باقی بماند.
فلپس انرژی بیش از اندازه داشت ولی دچار نگرانیهای روحی و روانی بخاطر جدایی والدینش شده بود، مادرش با یکی از خواهرانش وی را در زمانی که هفت ساله بود تشویق به ورزش شنا کرد، فلپس سه سال بعد در سن ده سالگی ریکارد ملی شنای آمریکا را در این کتگوری سنی شکست و این کار را یازده بار در کتگوریهای سنی مختلف تکرار کرد که باعث شگفتی همگان شده بود.
از سن یازده سالگی وی شنا را به گونه حرفهیی نزد یکی از مربیان موفق شنای آمریکا بنام "باب بومان" شروع کرد، بومان هرجایی که به عنوان مدرس شنا میرفت، فلپس نیز با وی میپیوست، در سن ۱۵ سالگی موفق شد که در رقابتهای انتخابی تیم ملی شنای آمریکا قهرمان شود.
او بعد از "رالف درو فلاناگن" شناگر اسبق آمریکا تبدیل به جوانترین شناگر تاریخ این کشور شد که جواز حضور به بازیهای المپیک ۲۰۰۰ سیدنی استرالیا را در این سن بدست آورد.
فلپس در سن کم که داشت اگرچه موفق به کسب مدال نشد ولی در مادۀ ۲۰۰ متر پروانه در میان دهها شناگر برتر جهان، مقام پنجم المپیک را بدست آورد که نوید یک آینده درخشان و طلایی را برایش میداد.
- "آغاز ریکارد شکنی"
مایکل فلپس در سال ۲۰۰۱ میلادی زمانی که ۱۵ ساله و ۹ ماه بود به رقابتهای قهرمانی شنای جهان منعقدۀ شهر فوکواکای جاپان اعزام شد که در این رویداد باعث بهت همگان شد و توانست که ریکارد جهانی شنای ۲۰۰ متر پروانه را بشکند و به فاینل راه یافت سپس در دیدار نهایی برای دومین بار ریکارد زد که قبلاً خودش به ثبت رسانیده بود و تبدیل به جوانترین شناگر تاریخ دنیا شد که در ۱۵ سالگی، عنوان قهرمانی جهان را بدست آورده است.
از آن سال به بعد فلپس ریکاردهای مختلف قاره یی، جهانی و المپیکی را یکی پی دیگر شکست.
در رقابتهای قهرمانی سال ۲۰۰۳ شنای جهان توانست که ۴ مدال طلا را در مادههای ۲۰۰ متر پروانه، ۲۰۰ متر مختلط ، ۴۰۰ متر مختلط و ۴۰۰ متر تیمی کسب کند، در این رویداد توانست که ۵ ریکارد جهانی از خود بجا بگذارد که بعداً در سال ۲۰۰۴ برای دومین بار به بازیهای المپیک منعقده شهر آتن در یونان اعزام گردید، این بار در شش سبک متفاوت شنا به عنوان قهرمانی المپیک دست یافت و در دو سبک دیگر شنا، دو مدال برونز گرفت که با ۸ مدال مجموعی موفقترین ورزشکار آن دورۀ بازیهای المپیک شناخته شد.
- "المپیک بیجینگ درخشانترین دوران ورزشی فلپس"
فلپس در المپیک بیجینگ درخشانترین دوران ورزشیاش را سپری کرد زیرا در هشت سبک متفاوت شنا به فاینل رسید و در همۀ آنان موفق به کسب مدال طلا شد و در این دورۀ از بازیهای المپیک ریکارد لاریسا لاتانینا از شوروی سابق را که با ۹ مدال طلا ۵ نقره و ۴ برونز موفقترین ورزشکار تاریخ بازیهای المپیک بود را شکست و این عنوان را از آن خود ساخت.
در المپیک ۲۰۱۲ لندن نیز مثل همیشه با ابهت تمام ظاهر شد و با بدست آوردن ۴ مدال طلا و دو نقره موفقترین ورزشکار این رویداد لقب گرفت و توانست که مجموع مدالهای طلایی المپیکش را به عدد ۱۸ برساند، پس از این رویداد وی از شنا خدا حافظی کرد و گفت که میخواهم کارم را با شنا ختم کنم، دیگر نمیخواهم به شنای حرفهیی ادامه بدهم، من تمام شدم، اما در سال ۲۰۱۴ دوباره برگشت و عنوان کرد که در المپیک ۲۰۱۲ لندن تمرینات که باید میکرد را نکرده بود وی گفت که میخواهم این بار برای خودم تمرین کنم و از شنا بیشتر لذت ببرم.
وی در المپیک ۲۰۱۶ برازیل حرفش را ثابت کرد، زیرا در لندن تنها ۴ طلا کسب کرده بود ولی با وجود اینکه سن و سال وی بلند بود اما در بازیهای المپیک ۲۰۱۶ ریوی برازیل ۵ مدال طلا و یک نقره بدست آورد و با کسب آخرین مدال طلاییاش در این رویداد، تعداد مدالهای طلای ایالات متحدۀ آمریکا را به ۱۰۰۱ رسانید که این کشور در رشتههای مختلف از المپیک ۱۸۹۶ آتن الی ۲۰۱۶ در همۀ رشتههای ورزشی بدست آورده بود.
- "خدا حافظی با شنای حرفهیی"
فلپس پس از آن به گونه رسمی برای همیشه از شنا خدا حافظی کرد و اسم خود را به عنوان ماندگارترین و زرینترین ورزشکار المپیکی شنا درج تاریخ ورزش جهان ساخت و احتمالأ دهها سال دیگر جهان باید صبر کند تا اعجبوبه دیگر ظهور کند و به ریکارد وی برسد، او استثناییترین ورزشکار دنیاست که جهان تا به حال به مانند او ندیده است.
فلپس در کنار ۲۸ مدال المپیکی اش، ۲۶ مدال طلا از رقابتهای قهرمانی شنای جهان در کارنامهاش به ثبت رسانیده است که تا به حال هیچ شناگر در تاریخ موفق به آن نشده اند و همچنان ۱۶ مدال طلا از رقابتهای قهرمانی قاره آمریکا در کارنامهاش دارد که تعداد طلاهای المپیکی، جهانی و قاره ییاش به عدد ۶۶ میرسند.
- "اقدام به خودکشی"
با این همه موفقیت اما فلپس از تاریکترین دوران زندگیاش نیز حرفهای دارد که حتی تصمیم به خودکشی گرفته بود، بعد از المپیک ۲۰۰۸ بیجینگ، فلپس به تاریکترین دوران زندگیاش رسید، زمانی که قصد خودکشی داشت زیرا به یکی از موادهای نشه آور معتاد شده بود.
وی در مصاحبهای گفته است که می خواست به زندگیاش پایان دهد.
فلپس پس از تحمل سختترین روزهای زندگیاش، سپس در یک کلینیک روان درمانی توانست که صحت روانیاش را بهبود ببخشد و دوباره زندگی عادیاش را آغاز کرد.
وی از آن روز به عنوان سختترین روزهای عمرش یاد کرده است. فلپس گفته است که در آن روزها نمیتوانست مشکلاتش را با دوستانش در میان بگذارد زیرا فرهنگش در آمریکا نبود اما بر همه توصیه میکند که از مشکلات که از آن رنج میبرید باید هرچه عاجل با دوستان تان در میان بگذارید زیرا اگر دیر شود امکان زمینگیر شدن افراد وجود دارد پس در این مورد نباید خجالت کشید.
- "ورود به ورزش گلف"
فلپس هم اکنون ۳۷ ساله است و با مربیاش "بومان" به عنوان کمک مربی شنا در ایالت اریزونای آمریکا وظیفه دارد و اخیرأ به رشته ورزشی گلف رو آورده است و میخواهد که در این رشته به صورت حرفهیی فعالیت کند.
وی در سال ۲۰۱۶ با ملکه زیبایی ایالت کالیفرنیای آمریکا، بنام "نیکول جانسون" به صورت پنهانی ازدواج کرد و بعد از چهار ماه خبر ازدواج شانرا رسانهیی ساختند. ثمره ازدواج آنها سه پسر است.
"ذبیح الله شهزاد"