ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان میگوید انتقاد بر امیر یا کدام مقام دیگر دولتی باید به گونه پنهانی مطرح شود.
مجاهد این سخنان را پس از آن مطرح میکند که روز گذشته سراجالدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان در ولایت خوست گفت که انحصار قدرت و چلنج کردن تمام نظام در ذهن برخی افراد به یک اساس مبدل شدهاست.
هرچند مجاهد به گونه آشکار نگفت که این سخنان در پاسخ به اظهارات حقانی است یا نه، اما افزود بر کسانیکه انتقاد هم میشود، باید این برداشت را داشته باشد که شاید این سخنان در قلب هزاران تن دیگر باشد، اما گفته نمیتوانند.
او افزود: "اگرچه اصول انتقاد از لحاظ اخلاقی این است که اگر کسی بالای یک امیر، مسئول، یک معین و یک رئیس انتقاد دارد، بهتر است و اخلاق اسلامی این را ایجاب میکند که عزتش را در جایش حفظ بکند، از یک طریق مصون و محفوظ برایش نزدیک شود، کسی دیگر نشنود انتقادات را برایش مطرح بسازد."
این اظهارات میان طالبان در حالی تبادله میشود که اخیراً شماری از رسانههای بینالمللی گزارش دادهاند که رهبران طالبان در کابل با فرمانهای سختگیرانه رهبرشان ملا هبتالله در بخش کار و تحصیل زنان و دختران مخالف هستند.
اما از سوی دیگر اظهارات سراجالدین حقانی شماری از افغانها را نگران کرده است و میگویند که مبادا این چنین اختلافات راه را برای جنگهای داخلی بین طالبان باز کند که ضرر آن به مردم عام برسد.
یک باشنده کابل که نخواست نامش را به دلیل مشکلات امنیتی در گزارش بگیریم به رادیو آزادی گفت: "این اختلافات بر سر قدرت روز به روز بیشتر میشود، در کل مردم عام زیاد نگران هستند که مبادا این اختلافات بیشتر شده و در نتیجه آنها میان خودشان درگیر شوند و مردم از این ناحیه متضرر شوند."
یک باشنده ولایت کندهار که او نیز به دلایل مشکلات امنیتی نخواست نامش در گزارش ذکر شود میگوید، اظهارات سراجالدین حقانی نشان میدهد که طالبان بخاطر بدست آوردن قدرت و در کنار آن منافع شخصیشان با هم برخورد کنند.
اما این اختلافات بر اساس کدام عوامل است؟
اسدالله ندیم یک کارشناس امور نظامی در این مورد به رادیو آزادی گفت: "طالبان عاشق قدرت هستند، دیوانههای قدرت هستند و در کنار آن از راه قدرت تشنه بدست آوردن عواید اند، زیرا آنها از راه قدرت پول زیاد بدست میآورند، همه چوکیهای مناسب را گرفتند، طالبی باقی نمانده است که بیکار باشد، در کنار آن اظهارات سراجالدین حقانی بخاطر نباید جدی گرفته شود که این صحبتهای سنجیده شده خودشان است، حالا آنها به سیاست آگاه شدهاند، تنها به جامعه جهانی نشان میدهند که از آنها ناامید نشوند، بخاطریکه در بین آنها کسانی وجود دارند که از این وضعیت خوش نیستند."
اما طالبان بارها اختلافات در صفوفشان را رد کردهاند.
پیش از سراجالدین حقانی، عباس ستانکزی معین وزارت خارجه طالبان نیز در قسمت تصمیم وضع محدودیت بر آموزش دختران چند بار انتقاد کرده است.
شماری از مقامهای پائین رتبه طالبان هم به مراتب نگرانیشان را در قسمت صادر کردن فرمانهای سختگیرانه رهبر طالبان در بخش آموزش دختران نشان داده اند.