پس از خروج کامل نیروهای امریکایی در سال ۲۰۲۱ از افغانستان، ایران ظاهراً در تلاش داشتن نفوذ بیشتر در افغانستانِ زیر حاکمیت طالبان است.
به دنبال حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، ایران مثل کشور های دیگر هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما رفت و آمد دیپلوماتیک میان دو طرف وجود دارد و سفارتش در کابل هم فعال است.
به گزارش خبرگزاری مهر، سعید محمد موسوی، معاون وزارت صنعت، معادن و تجارت ایران سه شنبه در یک نشست از تصمیم ایجاد یک مرکز تجارتی کشورش در افغانستان خبر داد.
او افزود که این مرکز در ماه آینده ایجاد خواهد شد، اما در گزارش مهر نیامده است که مرکز در کدام منطقۀ افغانستان تاسیس می شود.
موسوی ابراز امیدواری کرده است با ایجاد این مرکز روابط بین کابل و تهران تقویت شود.
موسوی در نشستی زیر نام «فرصت های تجارت میان افغانستان و ایران» افزوده است که می خواهند در افغانستان سرمایه گذاری کنند و در «رشد پایدار» افغانستان سهم بگیرند.
ایران میزبان نشستی زیر نام « فرصت های تجارت میان ایران و افغانستان» بود
اما انتظار تاجران افغان از ایران چیست؟
خان جان الکوزی، عضو هیئت رهبری اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان ناوقت روز سه شنبه به رادیو آزادی چنین گفت:
"در بخش صادرات و واردات و سرمایه گذاری، انتقال پول، قرارداد و پروتوکل ها، سهولت ایجاد کنند و قوانین خود را سهل بسازند. تعرفه های شان بالای مواد مصرفی، سبزی جات و میوه جات ما و مواد زراعتی ما بسیار زیاد است و ما نمی توانیم که از راه بندر عباس و چاه بهار صادرات خود را انجام دهیم."
آقای الکوزی افزود که میزان واردات افغانستان از ایران از قبیل مواد خوراکه و سوخت به بیش از یک میلیارد دالر در سال می رسد.
اما به گفتۀ او، میزان صادرات افغانستان به ایران به مراتب کم است و سالانه به کمتر از 20 میلیون دالر می رسد.
ایران پیش از پانزدهم ماه آگست ۲۰۲۱، روزی که طالبان به قدرت بازگشتند، روابطش با طالبان را حفظ کرد و میزبان نماینده های طالبان بوده است.
شماری از تحلیلگران با اشاره با روابط ایران با مقامات حکومت قبلی افغانستان به این باور استند که ایران در تلاش حفظ منافع خود در کشور همسایه اش است.