سرنوشت سخت دخترانیکه بورسیههای تحصیلیشان را به دلیل محدودیت وضع شده طالبان بر زنان و دختران افغان از دست دادهاند.
یکی از دخترانیکه پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بورسیه ایتالیا را بدست آورده و نخواست نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی میگوید که برای ادامه تحصیل زحمات زیاد را کشیده و نتوانسته حالا از آن استفاده کند.
تنها مرد فامیل ما پدرم است که او هم ایران برای کار کردن رفته است
او میگوید: "من چند وقت قبل به یک بورسیه درخواست دادم و تمام مراحل را سپری کردم و نتوانستم به دلیل نداشتن محرم بروم بیرون از افغانستان، تنها مرد فامیل ما پدرم است که او هم ایران برای کار کردن رفته است و من که تلاش میکنم تا آینده خودم را بسازم اجازه تحصیل و بیرون رفتن نداریم."
او ادعا میکند زنان و دخترانیکه به تنهایی از افغانستان به پاکستان رفته تا پس از آن به کشورهای مقصدشان بروند، بسیار با بدرفتاریهای مختلف نیروهای طالبان در گذرگاه تورخم مواجه شدهاند.
زهرا حسینی باشنده ولایت هرات میگوید که او سال پار برای بورسیه تحصیلی بنگلهدیش درخواست داده و همه شرایط این بورسیه به استثنای پاسپورت را تکمیل کردهاست.
او میگوید که هنگام ثبتنام وبسایت بورسیه برای افغانها اجازه داده تا بدون پاسپورت درخواست بدهد و در صورت قبولی از سوی پوهنتون، پاسپورت را ضمیمه اسناد شان کند، اما پس از بسته شدن روند اخذ پاسپورت، او نتواست از این بورسیه مستفید شود.
زهرا حسینی: نتوانستم که پاسپورت بگیرم و بورسیه را از دست دادم.
خانم حسینی میگوید که شبها نخوابیده تا بتواند بهتر آمادگی بگیرد و از آزمون و مصاحبه این بورسیه گذر کند.
زهرا حسینی میافزاید: "من چندین ماه برای این بورسیه زحمت کشیدم، بیخوابی کشیدم. هرچند تمام مراحل مصاحبه و امتحان را سپری کردم، اما نتوانستم که پاسپورت بگیرم و بورسیه را از دست دادم."
بهگفته خانم حسینی هرچند تلاش کرده تا از طریق کمیشنکاران پاسپورت اخذ کند، اما ادعا میکند که قیمت آن به هزارها دالر میرسد و او توان پرداخت آن را ندارد.
یک دختر دیگر از ولایت کابل که نخواست نامش در گزارش ذکر شود با سرنوشت مشابه با زهرا مواجه است،
او به رادیو آزادی میگوید: "من به بورسیه قبول شدم، اما به دلیل اینکه پاسپورت نداشتم نتوانستم به ادامه تحصیل بروم. من سه ماه پیش به بورسیه ثبتنام کردم، اما حالا نتوانستم پاسپورت هم بگیرم."
این درحالیست که پس از بسته شدن پوهنتونها بروی دختران، برخی از کشورها از جمله امریکا، جرمنی، قطر و تهران بورسیههای تحصیلی را برای دختران افغان اعلام کردند.
به باور برخی دختران که با رادیو آزادی صحبت کردند این بورسیهها شرایط جنجالی چون داشتن مدرک زبان انگلیسی، داشتن پاسپورت، تجربه کاری و رهبری را دارد، شرایطیکه دختران به دلیل محدودیتها نمیتوانند به هیچ یکی از آن به آسانی دسترسی داشته باشند.
آنان از جامعه جهانی میخواهند که برای رفع این محدودیتها بیشتر تلاش کنند.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان محدودیتها بر زنان افزایش یافت و در کنار دیگر محدودیتها آنها از تحصیل، کار و سفر بدون محرم منع شدند.
در تازهترین مورد وزرات تحصیلات عالی حکومت طالبان به پوهنتونهای خصوصی دستور داده تا از اشتراک دانشجویان دختر در امتحان ورودی این پوهنتونها جلوگیری کند.