لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۳۹

شماری از باشندگان چاریکار: سرقت‌های مسلحانه افزایش یافته است


شهر چاریکار مرکز ولایت پروان - عکس از آرشیف
شهر چاریکار مرکز ولایت پروان - عکس از آرشیف

شماری از مردم در شهر چاریکار مرکز ولایت پروان از افزایش سرقت‌های مسلحانه نگران اند.

آنان می‌گویند که مردان مسلح تحت پوشش طالبان وارد چندین خانه شده و پول و زیورات مردم عادی را دزدیده اند.

یکی از این حادثه ها هشت روز قبل اتفاق افتاد. هشت مرد مسلح در روز روشن وارد خانه‌ای در ناحیه سوم شهر چاریکار مرکز ولایت پروان شدند.

دل آغای چهل و پنج ساله یکی از مالکان خانه به رادیو آزادی می‌گوید که مردان مسلح خود را افراد حکومت طالبان معرفی کرده بودند: "تخمیناً ساعت ده و پانزده دقیقه قبل از ظهر بود که من طرف دکان آمدم. در خانه ما که داخل می‌شوند خانم‌ها همه شان در حویلی لباس می‌شستند. وقتی که داخل خانه می‌شوند از شان می‌پرسند که شما چه کاره هستید؟ می‌گویند که ما از امارت هستیم در همین سه حویلی شما به ما راپور رسیده است که مواد مخدر وجود دارد. خانم‌ها برای شان می‌گویند که همراه شما پولیس زن نیست، مولوی مسجد همراه تان نیست و وکیل گذر هم همراه شما نیست شما چگونه تلاشی می‌کنید؟ وقتی که این حرف برای شان گفته می‌شود تفنگچه را بیرون می‌کنند و تمام خانم‌ها را در دهلیز ها و اتاق ها قید می‌کنند بعداَ شروع می‌کنند به تلاشی."

نور آغاز برادر دل آغا که دزدان مسلح پول و زیورات را از منزلش به غارت بردند
نور آغاز برادر دل آغا که دزدان مسلح پول و زیورات را از منزلش به غارت بردند

دل آغا می‌گوید مردان مسلح به بهانه بازرسی خانه پول و زیورات را با خود بردند: "پول نقد و زیورات برادرم چهار صد و هفتاد هزار افغانی می‌شود که به سرقت بردند و تقریباً دوصد و ده هزار افغانی از من بود را که به سرقت بردند."

این تنها قضیه سرقت مسلحانه در شهر چاریکار نیست. حبیب‌الله سی و شش ساله دیگر باشنده شهر نیز به تازگی زیان دیده است: "دزدان مسلح وارد خانه ما شدند که در آن وقت روز تنها خانم‌ها در خانه حضور داشتند. برای خانم‌ها گفته اند که ما عضو امارت اسلامی هستیم و ما بخاطر تلاشی آمده ایم. بعداً خانه ما را تلاشی کرده و پول‌های ما را با خود بردند."

حبیب الله باشنده شهر چایکار
حبیب الله باشنده شهر چایکار

او از حکومت طالبان می‌خواهد که امنیت مردم را برقرار کند:
"توقع ما از امارت اسلامی این است وقتی که اینها ادعای نظام اسلامی می‌کنند و می‌گویند که در سطح جهان ما یگانه کشور اسلامی هستیم، پس باید این دزد ها را از بین خود دور کنند."


کامران حبیبی سخنگوی قوماندانی امنیه طالبان در ولایت پروان است. او در مورد نگرانی باشندگان چاریکار از این ناحیه به رادیو آزادی گفت:
"تنها در ولایت پروان نه بلکه در تمام ولایات همین مشکل در اوایل وجود داشت، بعداً پالیسی امارت اسلامی بر این شد که هر کسی که بخاطر تلاشی می‌رود، باید امام مسجد و یا بزرگ قومی همان منطقه را همراه خود در تلاشی داشته باشد. از همان افرادی که با این وضعیت روبرو می‌شوند تقاضای ما این است که حوزه مربوطه خود را در جریان بگذارند. و زمانی که همراه شان ملا امام و یا بزرگ قومی نباشد به زودترین فرصت موضوع را با ما در جریان بگذارند که هر چه زودتر این گونه افراد دستگیر شوند."

هویت افراد مسلح که داخل خانه های مردم می‌شوند هنوز روشن نیست. طالبان هم در این مورد معلومات درست ندارند و آنان را سارقین می‌نامند‌.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان گزارش‌ها از افزایش میزان فقر و بیکاری حکایت می‌کنند. سازمان ملل متحد می‌گوید که میلیون‌ها نفر در افغانستان در خطر گرسنگی هستند.

داکتر حامد جباری فعال جامعه مدنی در مورد دلیل افزایش سرقت‌های مسلحانه به رادیو آزادی گفت:
"از نظر من افزایش سرقت های مسلحانه در کشور دو دلیل عمده دارد. یک دلیل آن نبود کار و نبود زمینه اشتغال برای افراد جامعه است، آنها نیاز دارند برای بردن یک لقمه نان به خانواده شان و نبود کار و اشتغال و همچنان از نهایت مجبوریت شان دست به سرقت‌های مسلحانه می‌زنند و این افراد بخاطر بردن یک لقمه نان به خانواده‌های شان جلو راه مردم را می‌گیرند و برای مردم آزار و اذیت می‌رسانند. این امر باعث افزایش سرقت‌های مسلحانه شده است. دلیل دیگر افزایش سرقت‌های مسلحانه در کشور این است که متأسفانه هنوز هم اسلحه و مهمات در دسترس یک تعداد افراد است که آنها اصلاً در نظام موجود کشور شامل نیستند و این‌ها با استفاده از همین اسلحه و مهمات راه مردم را می‌گیرند و مال و اموال مردم را به تاراج می‌برند."

داکتر حامد جباری فعال جامعه مدنی
داکتر حامد جباری فعال جامعه مدنی

آقای جباری برای کاهش گراف سرقت های مسلحانه در کشور به طالبان و جامعه جهانی پیشنهاد هایی دارد:
"راه بیرون رفت از این وضعیت این است که نظام موجود در کشور با استفاده از ارگان‌های کشفی و استخباراتی خود در جست‌و‌جوی این چنین افراد باشند و این‌ها را پیدا کرده به پنجه قانون بسپارد. همچنان نظام موجود ایجاد کار و اشتغال برای کسانی کند که از مجبوریت شان دست به سرقت‌های مسلحانه می‌زنند باید نظام موجود برای شان شغل‌زدایی نماید. جامعه جهانی هم باید خاموش نشیند چون فعلاً افغانستان در وضعیت بد اقتصادی قرار دارد و برای مردم کار ایجاد کند و زمینه‌های شغلی را در افغانستان فراهم کند تا جلو سرقت های مسلحانه گرفته شود."

XS
SM
MD
LG