روزنامهٔ تلگراف
- روزنامه بریتانوی تلگراف مطلب تحلیلی را درمورد کشته شدن یک عضو ارشد گروه داعش به نشر رسانده که به عنوان تمویل کننده انفجار خونین در میدان هوایی کابل در سال ۲۰۲۱ شناخته میشود.
در ماه اگست سال ۲۰۲۱ زمانی که نیروهای امریکایی افغانستان را ترک می کردند در میدان هوایی کابل انفجاری به وقوع پیوست که در نتیجه بیشتر از یکصد افغان و سیزده سربازان امریکایی در آن٬ جان باختند.
کوماندو های امریکایی به روز چهارشنبه بلال السودانی را در شمال سودان از پا در آوردند. با وی ده جنگجوی دیگر نیز کشته شده اند.
به نوشته تلگراف٬ السودانی شخص مهم تمویل کننده تروریستان از افریقا تا افغانستان بود و سالهای طولانی میشد که وی تحت تعقیب حکومت ایالات متحده قرار داشت.
روزنامه در عین حال اظهارات لوید اوستین وزیر دفاع ایالات متحده را نقل کرده که گفته است السودانی نقش مهمی در نظارت از فعالیت های تروریستی در افریقا داشت و به شمول افغانستان٬ گروه های تروریستی را در کشور های مختلف تمویل می کرد.
تلگراف در ادامه نوشته است٬ گروه داعش از سال ۲۰۱۵ به این طرف در ولایت ننگرهار فعالیت های خود را آغاز کرد و از همان زمان به بعد مسوولیت صد ها حمله را در افغانستان پذیرفته است.
نشریهٔ دیپلومات
- نشریهٔ دیپلومات مطلبی را درمورد بند کمال خان به نشر رسانده و نوشته است که نظام ساقط شده جمهوری در ماه مارچ سال ۲۰۲۱ با نو سازی این بند٬ منازعهٔ دیرینه تقسیم اب میان افغانستان و ایران را دوباره زنده ساخت.
نشریه دیپلومات در ادامه گفته است که دریای هلمند یکی از داشته های با ارزش طبیعی أفغانستان است و بند کمال خان بالای این دریا به خاطری ساخته شده است تا بتواند از آب آن در زراعت و سایر تاسیسات استفاده شود.
اما مقاله نویس گفته است که تهران از سال های زیادی به این طرف تلاش کرده بود تا این بند ساخته نشود٬ زیرا ساختن این بند منجر به خشکیدن جهیل هامون خواهد شد.
در ماه جولای سال ۲۰۲۲ ایران به حکومت طالبان هشدار داد که محروم ساختن ایران از آب دریای هلمند منجر به تیره گی روابط میان دو کشور خواهد شد.
دیپلومات با اشاره به این جنجال ها پرسیده است که آیا أفغانستان حق استفاده از این ثروت طبیعی خود را دارد؟
نشریه در پاسخ به این پرسش نوشته است: نه موافقتنامه آب دریای هلمند با ایران و نه هم قوانین بین المللی میتوانند مانع ساختن بند روی دریای هلمند شوند.