نمایندگیهای امارات متحدۀ عربی و سوئیس در سازمان ملل متحد، وضعیت زنان در افغانستان را غیر قابل قبول خوانده اند.
نمایندگیهای این دو کشور در صفحههای تویتر شان نوشته اند که چگونگی وضعیت زنان افغان در نخستین نشست سال ۲۰۲۳ گروه کارشناسان غیر رسمی شورای امنیت ملل متحد برای زنان، صلح و امنیت به رهبری مشترک امارات متحدۀ عربی و سوئیس روز پنجشنبه به بحث گرفته شد.
صلح و امنیت با برابری جنسیتی پیوند ناگسستنی دارد.نمایندگی سوئیس در سازمان ملل متحد
نمایندگی سوئیس در سازمان ملل متحد نوشته است، وضعیتی که زنان و دختران افغان با آن روبهرو اند غیر قابل قبول است و صلح و امنیت با برابری جنسیتی پیوند ناگسستنی دارد.
در همینحال، شماری از زنان عضو جامعۀ مدنی در افغانستان باور دارند که اگر جامعۀ جهانی بر حکومت طالبان فشار بیاورد، آنها تصمیمشان را در پیوند به وضع محدودیتها بر زنان و دختران افغان تغییر خواهند داد.
مریم رسولی، دانشجو و یکی از فعالان جامعه مدنی در ولایت بدخشان به رادیو آزادی گفت: "اگر این گروه را از میان برداشته نمیتوانند پس باید فشار وارد کنند تا دروازههای مکاتب، پوهنتون و دفاتر که زنان و دختران در آن کار میکردند دوباره باز شوند، اگر جامعۀ جهانی بر این گروه (طالبان) فشار وارد کند آنها در ظرف یک روز یا یک هفته تصمیمشان در این مورد را تغییر میدهند و یا هم پا به فرار میگذارند."
قرار است امروز نیز به وقت امریکا، شواری امنیت سازمان ملل متحد نتایج سفر امینه محمد، معاون سرمنشی این سازمان را در نشستی در پشت درهای بسته بررسی کند.
امروز نیز شواری امنیت سازمان ملل متحد نتایج سفر امینه محمد را در نشستی در پشت درهای بسته بررسی میکند.
این نشست نیز به خواست امارات متحده عربی، جاپان و فرانسه برگزار میشود.
گفته شده که بانو محمد در این نشست در بارۀ گفتوگوهایش با طالبان و پیامهایی که به آنها داشت و اوضاع افغانستان معلومات ارائه خواهد کرد.
حدود دو هفته پیش بانو امینه در رأس یک هیئت بلندپایۀ سازمان ملل متحد به افغانستان سفر کرد و با شماری از مقامهای طالبان در مورد تأمین حقوق زنان و دختران افغان به ویژه حق کار و تحصیل آنان گفتوگو کرد.
به اساس گزارشها، او پاسخ مشخصی در این باره از مقامهای طالبان دریافت نکرده است.
اما شماری از فعالان حقوق زن برگزاری نشستهای شورای امنیت سازمان ملل و نشستهای مشابه را بر وضعیت افغانستان بیتأثیر میدانند.
محبوبه سراج، یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت، تا زمانیکه امریکا خود در رابطه فیصله نکند، امکان ایجاد تغییرات وجود ندارد.
بانو سراج میگوید: "ما مردم هنوز هم چرا بازی دنیا را میخوریم و فکر میکنیم که اگر شورای امنیت باز یک جلسه در بارۀ افغانستان دایر کند پشت دروازه و پیش دروازه، دروازۀ بسته و دروازۀ باز، این بسیار به حالت افغانستان تأثیر میکند و حیرانم که چرا دنیا فکر میکند که ما را میتواند بیشتر بازی بدهد، بس است! تا اینکه خود امریکا با طالبان فیصله نکند که خودش با طالبان مناسبات را بسته کرده، در آن صورت امکانات تغییرات است در غیر آن امکان هیچ تغییر وجود ندارد."
تا زمانیکه امریکا خود در رابطه فیصله نکند، امکان ایجاد تغییرات وجود ندارد.محبوبه سراج
اما در آخرین مورد وزارت خارجۀ امریکا گفته بود که برخوردهای کنونی طالبان در برابر افغانها بی پاسخ نمیماند و آنان از تمامی ابزارها برای مانع شدن از نقض حقوق بشر توسط طالبان استفاده خواهند کرد.
پس از سفر امینه محمد، مارتین گریفیتس، دیگر معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه و کمکهای اضطراری به کابل سفر کرد و با مقامهای طالبان در بارۀ حق کار زنان در ادارههای غیر دولتی گفتوگو کرد.
او پس از این سفر در گفتوگو با تلویزیون امریکایی سیانان گفت که وزیران طالبان برایش گفته اند، روی یک طرزالعملی کار میکنند که در بخشی از روند کمکرسانی به زنان نیز اجازۀ کار داده شود.