افغانستان
ملل متحد: حدود شش میلیون نفر در افغانستان در یک قدمی قحطی قرار دارند

اداره سازمان ملل متحد برای برابری جنسیتی و توانمند سازی زنان در افغانستان میگوید که در حال حاضر حداقل شش میلیون نفر در این کشور در یک قدمی قحطی قرار دارند.
این اداره دیروز سهشنبه در رشته پیامهای در توییترش نوشت که بحران بشری همراه با محدودیت های شدید بر حقوق اولیه به این معنی است که زنان و دختران افغان بیشتر از همه عقب مانده اند.
به گفته این اداره، زنان و دختران در افغانستان کمتر به خدمات اساسی دسترسی دارند و آنها با موانع سفر بدون محرم و کار در بیرون از خانه مواجه اند.
با برگشت طالبان به قدرت در تابستان ۲۰۲۱، حکومت سرپرست طالبان محدودیتهای بیشتر را بر زنان در این کشور وضع کرد، مکاتب متوسطه و لیسه به روی دختران مسدود شدند، زنان از کار در ادارههای دولتی به استثنای چند اداره محدود منع شدند، و به زنان دستور داده شد که بدون محرم شرعی سفر نکنند.
این محدودیتها با واکنش گسترده کشورها و سازمانهای حقوق بشری به همراه بوده.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
معاون سرمنشی ملل متحد: بدون آموزش و مشارکت کامل زنان پیشرفت ناممکن است

تام فلیچر، معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری و هماهنگی کمکهای اضطراری، به افغانستان رفته و با امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجۀ طالبان گفتوگو کرده است.
فلیچر در شبکۀ اجتماعی ایکس (تویتر سابق) امروز دوشنبه، ۸ ثور، نوشته است که با متقی در بارۀ مشکلات بشری، به شمول تغییر اقلیم و "پیشرفت در مبارزه با ناامنی و مواد مخدر" صحبت کرده است.
فلیچر افزوده که بحث روی "توانمندی های عظیم زنان افغان در صدر آجندای" سفرش است.
در این پیام معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری و هماهنگی کمکهای اضطراری همچنان آمده است که "بدون آموزش و حضور کامل زنان، پیشرفت ناممکن است".
سازمان ملل متحد همواره از محدودیتهای که طالبان بالای آموزش، کار و دیگر فعالیتهای اجتماعی زنان وضع کرده اند انتقاد کرده است.
حکومت طالبان، همچنان ریچارد بینیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان را "ممنوع الورود" کرده و به او اجازۀ سفر به این کشور را نمیدهد.
IOM برای پاسخ به نیازمندیهای مهاجران برگشته به منابع بیشتر "نیاز شدید" دارد

سازمان جهانی مهاجرت (IOM) میگوید که از چهارم ماه اپریل تا به حال نزدیک به صد هزار افغان برگشته از پاکستان را ثبتنام کرده است.
این سازمان در بیانی گفته است که، در همکاری با شماری دیگر از سازمانهای امداد رسانی، به بازگشته ها کمکهای اضطراری و خدمات ضروری فراهم کرده است.
(IOM) در همین حال گفته است که نیازمندیهای این افغانها زیاد است و برای رسیدگی به آنها به منابع بیشتر نیاز شدید دارد.
پاکستان در آغاز ماه جاری میلادی روند اخراج افغانهای دارندۀ سند مخصوص شهروندی افغانستان (ACC) را آغاز کرد.
شمار زیادی از افغانهای که مجبور به ترک پاکستان شده اند به رادیو آزادی گفته اند که امکانات اولیۀ زندگی، از جمله سرپناه، غذا و آب آشامدینی کافی در اختیار ندارند.
یک مقام ارشد سازمان ملل متحد به کابل وارد شد

تام فلیچر، معاون سرمنشی ملل متحد در امور بشردوستانه و هماهنگ کنندۀ کمک های اضطراری، از رسیدن اش به کابل پایتخت افغانستان خبر داده است.
او ناوقت یکشنبه ۸ ثور در شبکه ایکس نوشت که سفرش به افغانستان برای یک هفته است.
فلیچر در ادامه نوشته که آمار بلند نیازمندان به کمکهای بشردوستانه، کاهش بودجه و سیاست پیچیده، وضعیت بشری در افغانستان را به چالش کشیده است.
او نگفته که آیا در این سفرش با مقام های طالبان دیدار خواهد کرد اما بر ادامه کمکهای سازمان ملل متحد به نیازمندان در افغانستان تاکید کرده است.
آقای فلیچر در حالی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان سفر کرده که به گفتۀ دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد، یوناما حدود ۲۴ میلیون نفر در این کشور به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند
برنامه جهانی غذا از احتمال توقف کمکرسانی هوایی به مناطق دورافتاده افغانستان خبر داده است

سازمان جهانی غذا، دبلیوایفپی، از احتمال توقف کمک رسانی به مناطق دورافتاده افغانستان با استفاده از پروازهایش خبر داده است.
این سازمان ۲۷ اپریل در شبکه ایکس نوشته است که بودجه لازم را برای استفاده از طیاره هایش برای کمک رسانی به مناطق دورافتاده افغانستان ندارد و برای ادامه این پروازهای امدادی در سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۰ میلیون دالر بودجه فوری نیاز است.
هفته پیش سازمان جهانی غذا اعلام کرد که برای حمایت از پناهجویان افغان که به کشورشان بازگشت میکنند تا پایان سال جاری میلادی به ۲۵ میلیون دالر کمک فوری نیاز دارد.
این سازمان پس از تعلیق کمک های بشردوستانه امریکا به افغانستان از کمبود بودجه شکایت میکند.
وزارت خارجه ایالات متحده گفته که تعدادی از برنامه های کمک های غذایی اضطراری برای افغانستان را به دلیل این که این کمک ها به نفع طالبان استفاده میشود به حالت تعلیق درآورده است.
تمی بروس، سخنگوی این وزارت در یک نشست خبری در ٨ اپریل گفت "برنامه جهانی غذا بیشتر کمک های مالی خود به یمن و افغانستان را به دلیل نگرانی هایی مبنی بر اینکه این کمک مالی به نفع گروه های تروریستی مانند حوثی ها و طالبان است، بر اساس یک فرمان اجرايی به حالت تعلیق درآورده است."
معافیت موقت امیرخان متقی از ممنوعیت سفر

شورای امنیت سازمان ملل متحد به امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان، اجازه داده است تا برای گفتگو با مقامات قطری به دوحه سفر کند.
در بیانیهای که به رسانهها ارسال شده آمده است که متقی از تاریخ ۲۷ اپریل تا ۴ می از محدودیت سفر معاف شده است.
وزارت امور خارجه طالبان نیز سفر متقی را تایید کرده اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده است.
سازمان ملل متحد چندین نشست مهم در قطر برگزار کرده که در آنها سیاستهای مربوط به آینده سیاسی و اجتماعی افغانستان مورد بحث قرار گرفته است.
قرار است امتحان کانکور ۱۴۰۴ از هفته اول جوزا تا ۲۰ سرطان بدون حضور دختران برگزار شود

قرار است امتحان کانکور ۱۴۰۴ از هفته اول جوزا تا ۲۰ سرطان بدون حضور دختران برگزار شود.
اداره ملی امتحانات تحت کنترول حکومت طالبان می گوید که کانکور امسال داوطلبان از مکاتب و مدارس دینی سال روان در پنج مرحله در ولایات افغانستان و کابل برگزار خواهد شد.
عبدالباقی حقانی سرپرست این اداره امروز در یک نشست خبری در این باره گفت که در سال روان ۳ هزار نفر در مقطع ماستری، ۷۶ هزار و ۴۰۰ نفر در مقطع لیسانس، و ۳۳ هزار و ۵۵۰ نفر در انستیتوت ها جذب خواهند شد.
این درحالی است که با روی کار آمدن حکومت طالبان، دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش محروم هستند و دختران حق رفتن به پوهنتون و اشتراک در امتحان کانکور را ندارند.
هرچند سازمانهای بینالمللی و فعالان حقوق زنان از طالبان خواستند که محدودیتها بر آموزش دختران را بردارند، اما با آن هم طالبان پاسخ مثبت به این درخواست ها ندادهاند.
خلیلزاد: اسلام آباد باید حضور داعش و سایر گروههای تروریستی را جدی بگیرد

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژۀ پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان میگوید که پاکستان همچنان به حمایت از گروههای تندرو و تروریستی ادامه میدهد.
او این را ناوقت شنبه ۶ ثور، در واکنش به اظهارات اخیر خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان در مورد حمایت این کشور از تروریسم گفت.
خواجه آصف، روز جمعه در مصاحبه با شبکه خبری اسکای نیوز گفت که حکومتهای پاکستان در سه دهه گذشته از گروه های تروریستی حمایت کرده اند. او افزود: "سه دهه است که ما این کارهای کیثف را برای ایالات متحده، بریتانیا و غرب انجام دادهایم. این یک اشتباه بود و از همینرو این مسایل حالا به ما نسبت داده میشود."
وزیر دفاع پاکستان این را در پرسشی در مورد دخیل بودن کشورش در حملۀ اخیری که بر جهانگردان در منطقه پهلگام کشمیر تحت کنترول هند رخ داد، گفت.
خلیلزاد در واکنش به این اظهارات در شبکه ایکس نوشته است که گزارشهای معتبر وجود دارد که نشان میدهند که شبه نظامیان بلوچ در اواسط ماه مارچ به یک مرکز آموزشی داعش در منطقه مستنگ بلوچستان در پاکستان حمله کرده و حدود ۳۰ عضو این گروه را کشته اند.
به گفتۀ خلیلزاد "بعید است که وجود چنین مراکز از دید سازمان استخبارات پاکستان پنهان مانده باشد"
آقای خلیلزاد در ادامه گفته که اسلام آباد باید حضور داعش و دیگر گروه تروریستی را که تهدید جدی برای پاکستان، منطقه و جهان اند، جدی بگیرد.
خلیلزاد پیش از این، از احتمال ورود جنگجویان داعش در میان بازگشت کنندگان افغان از پاکستان ابراز نگرانی کرده بود.
شریف: روابط مسالمتآمیز با کابل مشروط به توقف حملات از خاک افغانستان است

شهباز شریف، صدراعظم پاکستان میگوید، به حاکمان افغانستان پیام روشن دادهاند، تا زمانی که خاک این کشور برای حمله بر پاکستان استفاده شود، روابط مسالمتآمیز با کابل داشته نمیتوانند.
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، شریف این سخن را امروز در یک مراسم نظامی در منطقۀ ایبتآباد ابراز کرد.
او افزود: «ما به تلاشهای خود برای داشتن روابط بهتر و تفاهم بیشتر با کشور برادر و همسایهٔ ما افغانستان ادامه خواهیم داد، اما در عین حال پیام قوی و روشنی به حکومت موقت افغانستان رساندهایم که در حالی که ما خواهان روابط مسالمتآمیز همسایگی با کابل هستیم، این، تا زمانی که از خاک افغانستان برای حمله به پاکستانیها توسط فتنهگران خوارج استفاده میشود و برادران و خواهران بیگناه ما در پاکستان کشته میشوند، امکانپذیر نخواهد بود.»
شهباز شریف این سخنان را پس از آن ابراز میکند که دو هیئت بلندپایهٔ پاکستان اخیراً در کابل با مقامات حکومت طالبان دیدار کردند.
حکومت طالبان همواره ادعای حکومت پاکستان در مورد استفادۀ شورشیان از خاک افغانستان برای اجرای حملات در پاکستان را بیاساس خوانده است و گفته است که پاکستان نباید به خاطر مشکلات داخلیاش افغانستان را مقصر بداند.
سازمان جهانی صحت: موارد سرخکان در افغانستان ۴۲ درصد افزایش یافته است

سازمان جهانی صحت، افزایش موارد بیماری سرخکان در افغانستان در جریان یک ماه را بیسابقه خوانده است.
این سازمان روز جمعه ۵ ثور در گزارشی اعلام کرد که در مدت یک ماه، دوازده هزار کودک در افغانستان به بیماری سرخکان مبتلا شدهاند که این رقم، افزایش ۴۲ درصدی را نسبت به ماه گذشته نشان میدهد.
براساس این گزارش، تنها در ماه مارچ، بیماری سرخکان جان ۸۴ نفر را در افغانستان گرفته است.
در چهار ماه گذشته، شمار قربانیان بیماری سرخکان در افغانستان به ۱۹۳ تن رسیده است.
این سازمان گفته که برای جلوگیری از گسترش این بیماری، واکسین ضروری است.
یک فرمانده پیشین طالبان به جرم گروگانگیری یک خبرنگار امریکایی به حبس ابد محکوم شد

وزارت عدلیهٔ ایالات متحده روز جمعه ۵ ثور اعلام کرد که یکی از فرماندهان پیشین طالبان به جرم دستداشتن در گروگانگیری یک خبرنگار امریکایی و دو شهروند افغان در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ در افغانستان و پاکستان اعتراف کرده است.
حاجی نجیبالله ۴۹ ساله در سال ۲۰۲۰ به اتهام دستداشتن در ربودن خبرنگار دیوید رود متهم شده بود. او اکنون در امریکا به حبس ابد محکوم شده است.
حاجی نجیبالله چند سال پیش از اوکراین به ایالات متحده انتقال داده شد.