طالبان پرویز خلیلی، استاد پوهنتون و تحلیلگر سیاسی را بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال داده اند.
وی روز گذشته (یکشنبه 13 قوس) پس از انتقاد شدید از طالبان در یک بحث تلویزیونی از خانهاش بازداشت شد.
یکی از اعضای خانواده و یکی از دوستان نزدیکش که به دلیل مشکلات امنیتی نخواستند نام و صدای شان در گزارش نشر شود به رادیو آزادی گفتند که وی به روز یکشنبه بازداشت شد، اما معلوم نیست کجا برده شده است.
پرویز خلیلی در یک گفتگوی تلویزیونی از طالبان به شدت انتقاد کرد و گفت که یک گروه تمام ملت را گروگان گرفته، گروهی که به گفتۀ او، تعریف روشن از اسلام، اجماع و قیاس را نمیداند.
اما جاوید سارگر، سخنگوی استخبارات طالبان موضوع بازداشت پرویز خلیلی را رد کرد.
او در یک پیام کوتاه به رادیو آزادی نوشت: "ما بیخی از او خبر نداریم."
قابل یاد آوریست که طالبان پیش از این نیز فیض الله جلال، دیگر استاد پوهنتون را پس از انتقاد از حکومت طالبان بازداشت کرده بودند، اما وی پس از آزادی افغانستان را ترک کرد.
طالبان در حالی استادان پوهنتون را به دلیل انتقاد از آنها بازداشت میکنند که ملا محمد یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان اخیراً در نشستی در امارات متحدۀ عربی گفت که همه افغانها می توانند در سیاست، اقتصاد و سایر مسائل افغانستان مشارکت داشته باشند.
وی این سخنان را در نشستی با افغانهای مقیم آن کشور گفته است که وزارت دفاع حکومت طالبان بخشی از سخنان او را اواخر دیروز در صفحۀ توییترش نشر کرده است:
"همه اقوام مردم افغانستان هستند، اتباع افغانستان هستند در افغانستان حق دارند، در اقتصاد حق دارند و از توان خود دریغ نکنند و باید زمینه برایش مساعد باشد. در سیاست هم حق دارند و باید سهمی به آنها داده شود. هم در بخش نظامی سهم دارند و باید به این کشور خدمت و از آن دفاع کنند."
سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان در حالی این اظهارات را بیان میکند که حکومت کنونی طالبان متهم به انحصار قدرت است و همچنین از آنها انتقاد میشود که در تمام پستهای مهم تنها دوستان و اعضای گروه خود را که تمامشان ملاها هستند، گماشته است.
از سوی دیگر طالبان کمیسیونی را به نام تماس ایجاد کرده و از مقامها و سیاستمداران سابق نظام جمهوری خواسته است که به وطن خود باز گردند.
اما این در حالیست که شماری از مقامهای حکومت سابق که از طریق این کمیسیون به افغانستان بازگشته بودند، دوباره افغانستان را ترک کرده اند.
به همین ترتیب حکومت طالبان به مقامات عالی رتبۀ قبلی که برگشته اند و یا در افغانستان بودند، هیچ موقف بلند و رسمی نداده است.
خواست جامعۀ جهانی از طالبان تشکیل یک حکومت همهشمول با مشارکت همه اقوام و اقلیتهای افغانستان است، اما طالبان حکومت کنونی خود را همهشمول میدانند و میگویند که به خواست خارجیها حکومت ایجاد نمیکنند.