لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۷

ادامهٔ واکنش ها به توقف نشرات موج « اف ام» رادیو آزادی؛ مردم: طالبان بار دیگر جلو آزادی بیان را گرفتند


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

خبرنگاران و نهادهای مختلف حامی رسانه‌‌ها تصمیم حکومت طالبان مبنی بر متوقف کردن نشرات موج « اف ام» رادیو آزادی را محکوم کردند.


آنان این عمل را ضربه زدن به رسانه‌های افغانستان و آزادی بیان می‌شمارند.
ظریف کریمی مسوول دفتر نی یا حمایت کننده رسانه‌های آزاد افغانستان از طالبان می‌خواهد که این تصمیم خود منصرف شوند:

"خواهش می‌کنیم که حکومت افغانستان یک بار دیگر در مورد تصمیم خود فکر کند وگر نه ما شاهد محدودیت‌های بیشتر رسانه‌ها خواهیم بود و به اینصورت آزادی رسانه‌ها و بیان، و همینطور دسترسی مردم به اطلاعات محدود می شود، در کنار این ضربه بزرگ به نشرات رسانه‌های آزاد، اگر وضعیت همینگونه ادامه پیدا کند ما آهسته آهسته شاهد رویدادهای اینچنینی خواهیم بود".

رادیو‌های آزادی و صدای آمریکا افزون بر موج کوتاه و متوسط از چند سال به این طرف در شماری از شهرهای کلان به طور ۲۴ ساعت روی موج « اف ام» هم به زبان دری و پشتو نشرات داشتند که میلیون‌ها شنونده، آن‌ها را می شنیدند.

کمیته مصئونیت خبرنگاران هم این تصمیم حکومت طالبان را نگران کننده خوانده از حکومت طالبان خواست بجای محدودیت بالای برنامه‌های رسانه‌ها باید آنها را حمایت کند.

رادیو آزادی همواره صدای مردم افغانستان بوده است.
رادیو آزادی همواره صدای مردم افغانستان بوده است.

قدیم ویار مسوول بخش تحقیق و تحلیل این نهاد به رادیو آزادی گفت:

" آن رسانه‌ای که مطابق قوانین افغانستان فعالیت می‌کند بجای اینکه جلو آن گرفته شود باید برای شان سهولت ایجاد شود و حمایت شوند ،بخاطری که در ان صورت به اینگونه رسانه‌های ضرورت نیست که از بیرون نشرات داشته باشند و خلاف قوانین افغانستان عمل کنند".

کابل پرس کلپ هم در واکنش به این عمل‌کرد طالبان می‌گوید، طالبان با متوقف کردن نشرات رادیو آزادی یک بار دیگر ناتوانی خود را نشان دادند و این را واضح کردند که آنان به آزادی بیان و رسانه‌ها متعهد نیستند و در این بخش از استبداد کار می‌گیرند.

نهاد های حمایت از رسانه ها و خبرنگاران: طالبان باید از تصمیم خود در زمینه محدود ساختن نشرات رادیو آزادی و صدای امریکا صرف نظر کنند.

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان و مرکز خبرنگاران افغانستان هم در اعلامیه های جداگانه از تصمیم حکومت طالبان مبنی بر متوقف کردن نشرات موج « اف ام» رادیو آزادی و رادیو صدای آمریکا ابراز نگرانی کردند و آن را ممانعت از برنامه‌های رسانه‌های بین المللی و ممانعت از دسترسی آزاد به اطلاعات و سرکوب آزادی بیان نامیدند.

این تصمیم طالبان شماری از مردم عام را هم ناراحت کرده و می‌گویند از طریق همین رسانه‌های آزاد معلومات افغانستان و منطقه را بدست می آوردند.

گوشه‌ی از دفتر مرکزی رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در پراگ
گوشه‌ی از دفتر مرکزی رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در پراگ


رحمان الله و مرضیه دو تن از باشنده‌گان کابل به رادیو آزادی گفتند: "من رادیو آزادی را می شنوم، گزارش‌ها، مصاحبه‌ها و خبرها را می شنیدم اما از امروز صبح شنیده نمی شود، مردم می‌گویند این را طالبان متوقف کردند اگر طالبان به این‌گونه کارهای خود ادامه دهند این برای افغانستان نتیجه بسیار بد دارد".

"بسیار ناراحت شدم که طالبان نشرات رادیو‌های آزادی و صدای آمریکا را متوقف کردند، این یک کار بد طالبان است، همین رادیو‌ها اند که حقایق را به ما می‌رسانند و از همین طریق از مسایل مختلف خبر می‌شویم".

عبدالحق حماد، رئیس نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در تویتر روز پنجشنبه نوشت که نشرات رادیو آزادی روی موج «اف ام» در ۱۳ شهر بزرگ افغانستان متوقف شده است.

او دلیل آن را " رعایت نکردن اصول خبرنگاری و نشرات یکطرفه" خوانده است.

اما جیمی فلای رئیس و مسئول اجرایی رادیو آزادی/ رادیو آزاد اروپا در این مورد می‌گوید: "آزادی حیثیت شاه‌رگ برای ده‌ها میلیون افغان را دارد پس این تصمیم طالبان همه آنان را غمگین می‌کند."

جیمی فلای رئیس رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی
جیمی فلای رئیس رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی

جیمی فلای افزود:" رادیو آزادی/ رادیو اروپای آزاد اصول ادیتوریال خود را به خواست طالبان تغییر نمی‌دهد ما به اساس تجربه می‌دانیم که شنونده‌گان ما برای پیدا کردن ما تلاش زیاد می‌کنند هیچ کس نمی‌تواند بگونه کامل جلو حقیقت را بگیرد".

بر اساس قرارداد با حکومت جمهوری پیشین، آنتن های رادیو آزادی و رادیوهای صدای امریکا در ساختمان‌های رادیو و تلویزیون ملی هستند که هزینه آن را رادیو آزادی و صدای امریکا پرداخت می‌کنند.


حکومت طالبان در حالی نشرات رادیو آزادی و رادیو صدای آمریکا را متوقف کرده که پیش از این نشرات تلویزیون‌های صدای آمریکا، بی بی سی، و دوی‌چوله را هم که از طریق تلویزیون‌های مختلف خصوصی نشرات داشتند را متوقف کرده بود.
افزون بر این٬ طالبان بر رسانه‌های داخلی هم محدودیت‌های فراوان وضع کرده است.

XS
SM
MD
LG