لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۸ ثور ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۱۶

روز جهانی تلویزیون؛ بخش اعظم نشرات تلویزیونی در افغانستان متوقف شده است


تصویر آرشیف : یکی از گوینده گان تلویزیون خصوصی طلوع در کابل
تصویر آرشیف : یکی از گوینده گان تلویزیون خصوصی طلوع در کابل

۲۱ نوامبر برابر است با روز جهانی تلویزیون است و نهاد حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) می‌گوید، در یک سال گذشته نزدیک به صد شبکهٔ تلویزیونی در افغانستان فعالیت‎‌‌شان را متوقف کردند.

در همین حال شماری از مجریان و خبرنگاران زن در تلویزیون‌ها می‌گویند، حکومت طالبان شرایط کار را برای آنان دشوار کرده و حتی آن‌ها مجبور شده اند که کارشان را ترک کنند.


یک گردانندۀ سابق برنامه‌های تلویزیونی در کابل که نمیخواهد از وی نام گرفته شود٬ می‌گوید، محدودیت‌های اخیر طالبان آن‌ها را مجبور کرده تا گردانندگی را ترک کنند و در یک بخش دیگر تلویزیون به کار ادامه بدهند:

"به خاطر محدودیت‌های اخیر متاسفانه کار ما خیلی دشوار شده، در گذشته در پردهٔ تلویزیون خبر می‌خواندم، اما پس از سقوط حکومت کار در برابر پردهٔ تلویزیون را ترک کردم، حال هم با رسانه‌ها کار می‌کنم، متاسفانه محدودیت‌ها برما زیاد است، ما سانسور می‌شویم، در کنار آن آزادی بیان زیر پا شده."

خبرنگاران به خصوص زنان و دخترانی که در تلویزیون ها کار می کنند از یک سال به این طرف تحت فشار های جدی قرار داشته اند.
خبرنگاران به خصوص زنان و دخترانی که در تلویزیون ها کار می کنند از یک سال به این طرف تحت فشار های جدی قرار داشته اند.

لیمه خبرنگار تلویزیونی در افغانستان است و اخیراً گزارش‌های زیادی را در مورد زنان تهیه می‌کند.

او می‌گوید، پس از محدودیت‌ها از سوی طالبان بر کار زنان در جامعه، نتوانسته که وضعیت زنان را مثل گذشته در گزارش‌هایش به تصویر بکشد.

زیرا او می‌گوید که خودش با محدودیت‌ها مواجه است.

"من روز گذشته به ادارهٔ ثبت احوال نفوس رفته بودم، اما آن‌جا طالب بود، قمچین در دستش بود و اجازه ندادند که داخل آ‌ن‌جا بروم، برایم گفت حجابت درست نیست، زمانی که در تلاشی گفتم من حجاب را مراعات کردیم، پس چرا اجازه نمی‌دهید، یک خانم برایم گفت، باید چپنی را بپوشی که پیش روی آن باز نباشد."

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۷ دسمبر سال ۱۹۹۶ طی یک قطعنامه ۲۱ نوامبر را به عنوان روز روز جهانی تلویزیون اعلام کرد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۷ دسمبر سال ۱۹۹۶ طی یک قطعنامه ۲۱ نوامبر را به عنوان روز روز جهانی تلویزیون اعلام کرد.

با وجود رشد تکنولوژی و افزایش استفاده از رسانه‌های اجتماعی، تلویزیون همچنان بیشترین مخاطب را در جهان دارد.

تلویزیون در افغانستان در ۲۰ سال گذشته نقش مهمی در بخش رشد رسانه‌ها و آزادی بیان داشته و در کنار خبررسانی، زمینه را برای رشد فرهنگ نیز فراهم کرده بود.

به اساس معلومات نهاد حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) در سال ۲۰۲۱ به گونهٔ مجموعی ۱۹۷ شبکهٔ تلویزیونی در افغانستان فعالیت داشت، اما طی ۱۱ ماه گذشته، ۱۰۳ تلویزیون فعالیت‌شان را متوقف کرده‌اند.

شبکه کابل نیز که اخیرآ به فعالیت های خود پایان داد
شبکه کابل نیز که اخیرآ به فعالیت های خود پایان داد

اخیرا کابل نیوز از جمله شبکه‌های تلویزیونی است که به تاریخ ۱۰‌ام ماه عقرب فعالیت نشراتی‌اش را متوقف کرد.

ظریف کریمی، مسئول نهاد نی می‌گوید، به دلیل کاهش برنامه‌های اجتماعی و سرگرمی در شبکه‌های تلویزیونی افغانستان، تعداد بینندگان تلویزیون نیز در ماه‌های اخیر کاهش یافته است.

"متاسفانه از یک سال و سه ماه به این سو شاهد کاهش علاقه به تلویزیون در افغانستان هستیم، زیرا برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی و برنامه‌های سرگرم کننده کاهش یافته و همه برنامه‌ها به موضوعات خبری، اجتماعی و دینی اختصاص دارد."

این درحالیست که به تازگی افغانستان از عضویت ایتلاف‌جهانی آزادی رسانه‌ها حذف شد.

این ایتلاف گفته بود، آزار و اذیت، حمله و بازداشت مداوم خبرنگاران و اخراج زنان از رسانه‌ها سبب این شد که استقلالیت رسانه‌ها در افغانستان با سرعت آسیب ببیند و با گذشت هر روز زندگی خبرنگاران با خطر مواجه شود.

XS
SM
MD
LG