باوجود اینکه حکومت طالبان در افغانستان کشت، قاچاق و تولید کوکنار را منع کرده است٬ اما بورد جهانی کنترول مواد مخدر از کشت و تولید وافر کوکنار در افغانستان نگرانی نشان داده است.
این بورد روز جمعه در یک اعلامیه گفته که گزارشهای رسانهها در مورد کشت و تولید کوکنار در افغانستان قابل نگرانی اند و باید از این جلوگیری شود.
در این اعلامیه همچنان گفته شده آن عده از دهقانانی که کوکنار کشت میکنند باید برای شان بدیل فراهم شود و به تداوی معتادین از جمله زنان معتاد باید اقدامات فوری و موثری صوت بگیرد.
بورد جهانی کنترول مواد مخدر از نهادهای جهانی و سازمانهای بشری خواسته که کمک های خود را با مردم افغانستان ادامه دهند تا این که تعداد معتادان مواد مخدر افزایش نیابد.
به گفتهٔ این بورد، باید کشت بدیل برای این دهقانان ارایه شود.
این نگرانیها در حالی است که شماری از دهقانان حکومت طالبان را به عدم ارایهٔ کشت بدیل متهم میکنند.
یک دهقان:طالبان کشت کوکنار را منع کردند، اما در بدل آن باید برای ما تخمهای اصلاح شده توزیع کنند
دو تن از دهقانان ننگرهار و هلمند میگویند:
«طالبان کشت کوکنار را منع کردند، اما در بدل آن باید برای ما تخمهای اصلاح شده توزیع کنند، تا ما حاصل خوب از آن بگیریم، اما تا اکنون کسی برای ما این تخمها معرفی نکرده تا از آن استفاده کنیم.»
« نان ده خانوادهٔ ده نفری هستم، قرض گرفتیم، مصرف کردیم، همهٔ آنها نان میخواهند اما نیست، مسئولیت ده نفر به دوش من است، تا اکنون هیچ توجه به ما صورت نگرفته، و نه هم کشت بدیل برای ما ارائه شده است»
از سویی هم حکومت طالبان میگوید، کشت کوکنار در افغانستان به صفر رسیده است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان، در واکنش به این اظهارات به رادیو آزادی گفت که اعلامیهٔ منتشر شده واقعیت ندارد.
« کشت کوکنار کاملا در افغانستان متوقف است، ما د رهیچ جای کشت کوکنار نداریم، این در جاهای بسیار دور هم بررسی شده که چنین چیزی وجود ندارد، بعضی از ادارهها که خود را در این بخش فعال نشان میدهند متاسفانه کار شان مغرضانه است، این که میگویند بیشتر شده است، کاملا خلاف واقعیت است.»
این نگرانیها در حالی اند که رهبر طالبان در یک فرمان در ماه حمل سال روان، کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را در تمام افغانستان منع کرد.
بورد جهانی کنترول مواد مخدر (INCB) ) یک ادارهٔ مستقل نیمه قضایی برای عملی کردن کنواسیونهای جهانی کنترل مواد مخدر سازمان ملل متحد است.
این بورد در سال ۱۹۶۸ تاسیس شد و هدف آن نظارت و گزارشدهی از کشورهای است که در آن مواد مخدر کشت و تولید میشود.