برخی از مهاجران افغان از برخورد خشن نیروهای ایرانی در برابر مهاجران افغان سخن می زنند.
اما می گویند که مجبور اند بخاطر فقر و بیکاری در افغانستان به ایران بروند تا لقمه نانی برای خانواده های شان پیدا کنند.
احمد فواد ۲۸ ساله نان آور خانواده هفت نفری چند روز قبل از مرز اسلام قلعه هرات، با پاسپورت و ویزا به ایران رفت.
او باشنده ننگرهار و دانش آموخته رشته کامپیوتر ساینس پوهنتون کابل است.
اما به علت بیکاری و بی سرنوشتی، برای کاریابی به ایران رفته.
او می گوید که چهار سال در وزارت مخابرات کار کرد، اما دو ماه پیش به علت تراشیدن ریش خود، برکنار شد.
احمد فواد دریک صحبت تلفونی ازاسلام قلعه به رادیو آزادی گفت:
"خیلی از جوانان افغان مانند من به خاطری به ایران می رویم که در افغانستان کار و بار نیست و میزان کار به صفر رسیده است. همچنان به خاطر مشکلات اقتصادی رنج می کشیم. به خاطر این مشکلات بسیاری از جوانان تلاش می کنند که به ایران و پاکستان و کشورهای اروپایی آواره شوند."
اما جوانان پناهنده افغان در ایران هم چندان روزگار خوبی ندارند و عده ای یا اخراج شده یا اینکه در خطر اخراج هستند.
محمد یونس ۲۱ ساله باشنده ولایت میدان وردک پس از هفت ماه به تازگی از ایران اخراج شده است.
یکی از جوانان افغان که به ایران رفته است: به خاطر بیکاری از افغانستان بیرون شدم، به خاطر فقر درس خود را نیمه تمام گذاشتم و برای کار کردن به ایران رفتم.
او محصل ادبیات بود و به دلیل مشکلات اقتصادی درسش را نیمه تمام گذاشت و برای کار کردن به ایران رفت.
محمد یونس به رادیو آزادی می گوید که پس از بازگشت به افغانستان نگران بیکاری و بی سرنوشتی در کشورش است.
او می خواهد دوباره به ایران برود.
" به خاطر بیکاری از افغانستان بیرون شدم، به خاطر فقر درس خود را نیمه تمام گذاشتم و برای کار کردن به ایران رفتم. هفت ماه در آنجا بودم و پس من را رد مرز کرد و اکنون دوباره به افغانستان آمده ام."
بر بنیاد آمار کمیساری طالبان در بندر اسلام قلعه هرات،روزانه بیشتر از یک هزار شهروند افغان با پاسپورت و ویزا به گونه قانونی به ایران می روند.
یک منبع در نیمروز می گوید که طالبان سفر غیر قانونی افغان ها به ایران را ممنوع کرده اند، اما روزانه تا ۵۰۰ تن از طریق این ولایت به گونه قاچاقی به ایران می روند.
محمد یونس راشد معین جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان چندی قبل در یک نشست خبری در شهر هرات گفت که کشورهای غربی جوانان افغان را تشویق به ترک کشور شان می کنند.
" دشمنان ما همیشه کوشش کرده اند که جوانان ما را وادار به فرار از افغانستان بسازند. هدف اصلی آنها دشمنی ازلی با افغانستان است. فرار جوانان و کدرهای علمی یک طوفان برای افغانستان است."
اما پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از یک سال گذشته، افزایش ناداری، بیکاری، راندن جوانان از ادارات دولتی و آینده ناروشن زیر پرچم سفید طالبان، از علت های اصلی فرار جوانان از افغانستان گفته می شود.
در ماه ثور سال روان، سیگار یا اداره بازرس ایالات متحده امریکا برای افغانستان در گزارشی احتمال زد که تا اواخر سال ۲۰۲۲ ، نزدیک به یک میلیون شغل در افغانستان از دست خواهد رفت.