لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۴۸

بازداشت ظریفه یعقوبی توسط طالبان٫ واکنش های تندی را بر انگیخته است


ظریقه یعقوبی یکی از فعالین حقوق زنان زنان در افغانستان که توسط طالبان بازداشت شده است
ظریقه یعقوبی یکی از فعالین حقوق زنان زنان در افغانستان که توسط طالبان بازداشت شده است

برخی از فعالان حقوق زن و همکاران ظریفه یعقوبی، فعال حقوق زن ادعا می‌کنند که او توسط طالبان بازداشت شده است.

یکی از این زنان آنچه را که مشکلات امنیتی در برابر خودش می‌داند و نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت، ظریفه یعقوبی روز پنجشنبه حوالی ساعت چهار عصر پس از اعلام موجودیت « جنبش زنان افغانستان برای برابری»٬ توسط طالبان بازداشت شده است_جنبشی که برای حقوق زنان مبارزه خواهد کرد.

«وقتی که دیدیم همه جای نظامی شده فکر کردیم همهٔ ما را یک جای می‌برند، بعد بچه ها را بیرون کردند و دختران را در سالون بسته کردند، پولیس زن آمد ما را تلاشی کرد تلفون های دختران را گرفتند، ما یک و نیم ساعت آن‌جا ماندیم بعد از پنجره دیدیم که خانم یعقوبی را با چهار پسر دیگر که در میان شان خبرنگار هم بود با خود بردند.»

این بانو ادعا می‌کند که شب همین روز ادارهٔ استخبارات طالبان خواهر ظریفه یعقوبی، عارفه یعقوبی و برادر شوهرش را نیز به بهانهٔ این که شب باید با خانم یعقوبی باشند با خود برده اند.

ادعاهای بازداشت ظریفه یعقوبی واکنش‌های تند فعالان حقوق زن و نهاد‌های حقوق بشری را برانگیخته است.

فوزیه کوفی
فوزیه کوفی

فوزیهٔ کوفی رهبر حزب موج تحول افغانستان به رادیو آزادی می‌گوید، ظریفه یعقوبی از اعضای این حزب نیز بود و بازداشت او از سوی طالبان نشان دهندهٔ ترس این گروه از زنان است.

«طالبان با این کار خود نشان می‌دهند که واقعن از زنان افغانستان ترس دارند، انتظار من از مردهای افغانستان این است که در چنین شرایط در کنار خواهران شان باشند، موضع بگیرند ایستادگی کنند و اجازه ندهند که تعریف نادرست از دین و حقوق انسانی هر روز از مردم قربانی بی‌گیرد.»

ظریقه یعقوبی به تازه گی « جنبش زنان برای برابری » را تاسیس کرده بود

از سویی هم شکریه بارکزی سفیر پیشین افغانستان در ناروی و فعال حقوق زن به این باور است که این گونه عملکردهای طالبان برای آنان بهای سنگینی خواهد داشت.

« محدود کردن آزادی چه در نطق و بیان است و چه هم در خواسته‌های برحق مردم افغانستان جز وظیفهٔ طالبان شده، بدون شک طالبان امروز در جامعهٔ افغانستان دشمن اصلی شان زنان افغانستان را فکر می‌کنند، زنانی که این‌ها از حق کار، تعلیم و تحصیل، گشت و گذار و همه تمام آزادی و حقوق ابتدای شان را زیرپای کردند و محروم شان ساختند.»

شکریه بارکزی
شکریه بارکزی

در همین حال ماهر مومند ناظر حقوق بشر با ابراز نگرانی به رادیو آزادی گفت طالبان بار دیگر ثابت ساختند که به حقوق بشر و زنان باور ندارند.

«ماده ٩ و ١٩ حقوق بشر به صراحت بيان ميدارد كه هيچ كس نبايد بدون مجاز بازداشت گردد، و اين كه هر كس بايد به صورت آزادانه بتواند حق اظهار و تفكر داشته باشد. اينكه گفته مي‌شود طالبان يكي از فعالين حقوق زن را در افغانستان حين يك گردهمايي بازداشت نموده اند سخت نگران كننده است و يك بار ديگر ثابت مي‌سازد كه طالبان به حقوق بشر و خانم ها باور ندارند.»

خواستیم در مورد ادعاهای بازداشت ظریفه یعقوبی و واکنش‌ها در این مورد، دیدگاه حکومت طالبان را نیز داشته باشیم،‌ اما هیچ یک از سخنگویان حکومت و نهاد های امنیتی طالبان به پرسش های رادیو آزادی در این مورد پاسخ ندادند.

حکومت طالبان در اواخر ماه قوس سال ۱۴۰۰ خورشیدی نیز ۲۹ تن از فعالان زن از جمله تمنا زریاب پریانی، زهرا محمدی، پروانه ابراهیم‌خیل و عالیه عزیزی را بازداشت کرده بودند که سپس آنان به تاریخ اول ماه حوت پس از اعتراف اجباری از بند طالبان آزاد شدند.

آن زمان نیز این کار با واکنش‌های از سوی دیده‌بان حقوق بشر و فعالان حقوق زن مواجه شده بود.

XS
SM
MD
LG