لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۲۲

طالبان محدودیت های بیشتری بر جوانان در هرات وضع کرده اند


تصویر آرشیف: پوستهٔ بازرسی وسایط توسط طالبان در شهر هرات
تصویر آرشیف: پوستهٔ بازرسی وسایط توسط طالبان در شهر هرات

ضرب المثل است که موسیقی غذای روح است اما طالبان این غذای روح را از جوانان افغان گرفته اند.

در بیشتر از یک سال گذشته، طالبان قدم به قدم آزادی های فردی و سرگرمی جوانان را از آنان سلب کرده اند.

به گفته کارشناسان٬ این محرومیت ها و محدودیت ها پیامدهای ناگواری بر روان جوانان افغان داشته است. خلیل احمد در فاصله چند متری محل تلاشی طالبان به چهار راه معارف در مرکز شهر هرات نزدیک شده است.

او از ترس طالبان صدای موسیقی داخل موتررا پایین می کند که مبادا افراد مسلح طالبان او را سرزنش کنند.

خلیل احمد ۳۱ ساله می گوید که طالبان بارها بابت شنیدن موسیقی در موتر شخصی اش او را تهدید کرده اند.

خلیل احمد در یک موتر فروشی در شهر هرات کار می کند.

او می گوید، به موسیقی علاقه دارد اما محدودیت های طالبان سبب شده که همانند گذشته نتواند آهنگ های مورد علاقه اش را به راحتی بشنود.

:" در گذشته من موسیقی گوش می کردم و موسیقی بسیار خوب بود. هنگامی که میله می رفتیم یا در خانه بودیم و در محفل های خوشی موسیقی گوش می کردیم. اما اکنون نه به خانه موسیقی گوش می کنیم، نه در محفل، نه داخل موتر می شنویم طالبان حتی در میله و تفریح هم از شنیدن موسیقی جلوگیری می کنند. "

طالبان در سلسله تطبیق قوانین سختگیرانه٬ برنامه های آموزش موسیقی و شنیدن موسیقی را نیز ممنوع کرده اند
طالبان در سلسله تطبیق قوانین سختگیرانه٬ برنامه های آموزش موسیقی و شنیدن موسیقی را نیز ممنوع کرده اند

طالبان موسیقی را مخالف شریعت اسلامی می دانند.چندی قبل هاکف مهاجرسخنگوی وزرات امربه معروف ونهی ازمنکر طالبان به رادیوآزادی گفته بود که شیندن ولذت بردن از موسیقی جواز ندارد.

طالبان در زمان حکومت شان درنیمه دوم دهه نودمیلادی درافغانستان موسیقی،تلویزیون وسینما را ممنوع کردند وبرخی ازسینماها٬ مثل سینمای شهرهرات را تخریب وبه جای آن مسجد اعمارکردند.

آنان حتا کسانی را که ریش وموی های سرشان را به میل خود اصلاح میکردند،مجازات میکردند.

حالاهم طالبان به سلمانی های شهر هرات دستور داده اند که موی سر و ریش جوانان را به مدل غربی اصلاح نکنند.

یک سلمان در شهر هرات که به خاطر ترس ازطالبان نخواست نامش فاش شود، می گوید که طالبان تمام عکس های داخل سلمانی اش را گردآوری کرده اند.

نورزاد: بسیاری از جوانان برای رهایی از فشارهای روانی، از داروهای آرامش دهنده که شبیه مواد مخدر است، استفاده کنند.

به گفته او، طالبان در باره اصلاح مو و ریش جوانان به سبک غربی، به او هشدار داده اند.

فیروز احمد ۲۷ ساله باشنده شهر هرات می گوید، تقریبا ده ماه می شود که سلمان ریش و موی سرش را به میل خودش اصلاح نمی کند.

او در این باره به رادیو آزادی می گوید:

" سلمان ها برای ما می گویند که نمی توانیم طبق خواست جوانان موی سر و ریش شان را اصلاح کنیم و مدل دلخواه شان را آماده کنیم. این کار برای ما جای تاسف است چیزی که علاقه داریم و می خواهیم برای ما مهیا نیست."

جوانان در بسیاری از موارد در هرات و برخی از شهر های دیگر افغانستان اجازه نمی یابند تا موهای خود را طوری که میخواهند اصلاح کنند و یا شکل بدهند
جوانان در بسیاری از موارد در هرات و برخی از شهر های دیگر افغانستان اجازه نمی یابند تا موهای خود را طوری که میخواهند اصلاح کنند و یا شکل بدهند

وحید نورزاد یک تن از روانشناسان در شهر هرات، حذف سرگرمی جوانان و سلب آزادی های فردی آنان را بر روان آنان فاجعه بار می خواند.

او می گوید که در ماه های اخیر شمار زیادی از جوانان در شهر هرات به خاطر بیکاری و از دست دادن سرگرمی های شان، به مشکلات روانی دچار شده اند.

به گفته نورزاد، محدودیت ها سبب شده است که بسیاری از جوانان برای رهایی از فشارهای روانی، از داروهای آرامش دهنده که شبیه مواد مخدر است، استفاده کنند.

:" بعضی از سرگرمی ها از جوانان گرفته شده است، مثل رفتن به پارک، تفریح، ورزشگاه ها و سینما و اصلاح موی و ریش به ستایلی که دوست دارند و آزادی های فردی که از جوانان سلب شده است. همه این موارد زمینه ساز می شود که یک جوان را می برد به طرف اختلالات روانی به نام ناسازگاری. از این موارد زیاد داریم که روزانه نزد ما مراجعه می کنند."

اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان در هرات به همه کارمندان اداره های دولتی دستور داده که ریش خود را کوتاه نکنند و همچنان کلاه و یا لنگی بر سر کنند.



یک کارمند ریاست کار و امور اجتماعی هرات که نخواست نامش فاش شود به رادیوآزادی گفت، که خاطر تراشیدن ریش اش، از سوی طالبان از وظیفه منفک شده است.

طالبان همچنان در ماه های نخست حکومت شان نزدیک به یک سال پیش، از رفتن خانواده ها به پارک ها درشهرهرات جلوگیری کردند.

در این میان، رفتن جوانان مجرد به پارک های تفریحی شهر هرات بسیار محدود شده است.

طالبان ادعا می کنند که این محدودیت ها را به خاطر تطبیق شریعت اسلام وضع کرده اند اما بسیاری از جوانان همانند خلیل احمد، این محدودیت ها را نشان افراط گرایی طالبان می دانند.

گزارش: شاهپور صابر

XS
SM
MD
LG