لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۲۰

سیگار: دستاوردهای بیست ساله افغانستان با تهدید مواجه شده اند


سیگار: محدودیت‌های اخیر حکومت طالبان دستاورد‌های بیست سال اخیر افغانستان را در بخش‌های حقوق زنان و دختران، آزادی رسانه‌ها، آموزش، صحت، و موسسه‌های غیردولتی با تهدید مواجه کرده است.
سیگار: محدودیت‌های اخیر حکومت طالبان دستاورد‌های بیست سال اخیر افغانستان را در بخش‌های حقوق زنان و دختران، آزادی رسانه‌ها، آموزش، صحت، و موسسه‌های غیردولتی با تهدید مواجه کرده است.

ادارهٔ سرمفتش ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در گزارش تازه اش گفته که محدودیت‌های اخیر حکومت طالبان دستاورد‌های بیست سال اخیر افغانستان را در بخش‌های حقوق زنان و دختران، آزادی رسانه‌ها، آموزش، صحت، و موسسه‌های غیردولتی با تهدید مواجه کرده است.

در این گزارش آمده است، دولت امریکا وعدۀ نجات افغان‌های در معرض تهدید را داده و از آگست ۲۰۲۱ که طالبان در افغانستان حاکم هستند، بیش از یک میلیارد دلار کمک کرده است.

سیگار اما گفته، هنوز زود است که گفته شود این تلاش‌ها سبب کاهش مشکلات افغان‌های زیر حاکمیت طالبان که هنوز قادر به ارایه خدمات اولیه نیستند، شده است یا نه.

بر اساس این گزارش، حکومت امریکا از سال ۲۰۰۲ تا ۳۰ ماه جون ۲۰۲۲ به مقدار ۱۴۶.۰۸ میلیارد دالر اختصاص داده بود که در بخش‌های مهم امنیت، حکومت‌داری و پیشرفت، فعالیت‌های بشری و عملیات اداره‌ها در افغانستان هزینه کند.

به گفتۀ سیگار، دولت امریکا بیشتر روی تقویت حقوق زنان افغان، ترویج رسانه‌های مستقل، آموزش افغان‌ها، مراقبت از خدمات صحی و حمایت از سازمان‌های غیر دولتی افغان سرمایه گذاری کرده بود، اما اکنون که امریکایی‌ها افغانستان را ترک کرده اند و طالبان در قدرت هستند، همهٔ این‌ها در خطر اند.

هارون رشید شریفی: و ایدلوژی طالبان افغانستان را به پیش نه، بلکه به عقب می‌برد."

هارون رشید شریفی، فعال مدنی همچنان می‌پذیرد که محدودیت‌های وضع شده از سوی حکومت طالبان و بیرون شدن کادر‌ها از افغانستان، به دستاورد‌های بیست سال اخیر آسیب رسانیده است.

او به رادیو آزادی می‌گوید: "کادر‌های بسیار خوب علمی بود که آنان از افغانستان رفته اند و یا در حال رفتن هستند، زمانی که این کادر‌ها بروند، به هیچ وجه این دستاورد‌ها حفظ نخواهد شد، بخاطریکه کسی نیست که محافظت کند. دیگر اینکه طالبان به این دستاوردها باور ندارد و ایدلوژی خاص خود را دارند که آن ایدلوژی افغانستان را به پیش نه، بلکه به عقب می‌برد."

سخنگویان حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی در بارۀ گزارش اخیر سیگار پاسخ ندادند، اما وزارت خارجهٔ حکومت طالبان در مورد یک اعلامیه نشر شدهٔ گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشری افغانستان و سایر اداره‌های حقوق بشری گفته بود که این گزارش‌ها علمی و قانونی نیست و از نهاد‌های جهانی خواسته بود که از نشر این چنین گزارش‌ها که به گفتۀ این وزارت بر ضد نظام‌ حاکم است، جلوگیری کنند.

در این اعلامیه ادعا شده که حکومت طالبان در گفتار و کردار پابند به حقوق بشر است و در مقایسه با گذشته در حاکمیت آنان وضعیت حقوق بشری بهتر شده است.

اما طالبان پس از حاکمیت شان در شماری زیاد از اداره‌های دولتی زنان و دختران را از کار منع کرده اند و مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم را بسته اند، حجاب را هم اجباری کرده تا حد که صورت گرداننده‌های زن را در رسانه‌های تصویری پوشانیده که این محدودیت‌ها در داخل و خارج از افغانستان واکنش‌های گسترده‌ای را برانگیخته است.

XS
SM
MD
LG