شماری از خبرنگاران و مسئولان نهادهای رسانهیی از سوء استفاده از نام خبرنگاران در روند برنامۀ تازه پذیرش پناهجویان جرمنی نگرانی میکنند.
یک تن از خبرنگاران که میخواهد بخاطر مشکلات امنیتی نامش گرفته نشود میگوید که در خطر و نگرانی زندگی میکند.
این خبرنگار افغان ادعا میکند که در روند تخلیه به افراد دیگری با استفاده از نام خبرنگار پناهندگی داده شد.
او اما میگوید نگران است که این بار نیز در روند برنامۀ جدید پذیرش پناهجوی کشور جرمنی که برای افراد در خطر به شمول خبرنگاران است، حق تلفی نشود:
"فرصت پیش آمده از طرف کشور آلمان هم یک امید است برای خبرنگاران که اگر واقعاً شفاف بررسی شوند دوسیهها، میتواند باعث نجات جان خبرنگاران شود و کسانی که واقعاً مستحق هستند از آن بهرهمند شوند، اما من فورمشان را دیدم که باز هم یکسری مشکلات است که بازهم امکان دارد خبرنگاران از آن بیبهره بمانند و خلاصه کسانی که مثل همیشه دغلکاری کردند استفاده کنند."
مسئولان نهادهای رسانهای نیز نگرانی مشابهی دارند.
آنان از دستاندرکاران این روند میخواهند که برای تشخیص خبرنگاران واقعی از دقت بیشتر کار بگیرند.
ظریف کریمی، نمایندۀ دفتر حمایتکنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) به رادیو آزادی گفت:
"از نهادهای مسئول که در داخل و خارج از افغانستان در پروسههای مذکور دخیل هستند تقاضا میکنیم که با هویت شناسی افراد جلوگیری بکنند از سوء استفاده از نام خبرنگاران و اجازه ندهند کسی با استفاده از نام خبرنگاری از امتیاز خبرنگاری، بحث پناهندگی یا دریافت کمکها را داشته باشند."
دولت جرمنی با اعلام یک برنامۀ جدید برای پذیرش افغانان در معرض خطر گفته که در چارچوب این برنامه ماهانه یک هزار نفر پذیرفته میشوند که شامل خبرنگاران نیز میشود.
در این روند افراد واجد شرایط و اعضای خانوادۀ درجه یکشان که شامل زن، شوهر و فرزندان زیر سن میشوند، شامل میشوند.
گزارشگران بدون مرز(آر اس اف) سازمانی است که در این روند خبرنگاران افغان را که در داخل افغانستان هستند، به دولت جرمنی معرفی میکند.
مرتضی رحیمی، خبرنگار این سازمان در یک گفتوگوی رسانهای که در شبکههای اجتماعی نشر شده گفته که خبرنگاران متقاضی تنها میتوانند از طریق وب سایتی که این سازمان فعال ساخته فرمهای درخواستیشان را تکمیل کنند.
به گفته آقای رحیمی یگانه راهش همین فورم است و ایمیلهای جداگانه در این باره پذیرفته نخواهند شد.
او همچنان در این گفتوگو گفته که "آر اس اف" پس از جمعآوری درخواستها، هویت خبرنگاران متقاضی را شناسایی خواهد کرد و پس از آن از بودن آنان در افغانستان مطمئن خواهد شد و در مرحلۀ بعدی مشکلات امنیتی آنان مشخص خواهد شد.
این سازمان در سال ۲۰۲۱ هم بیش از ۱۵۰ خبرنگار افغان را با خانوادههای شان به جرمنی منتقل کرده است.
دولت جرمنی در حالی این روند را در ۱۷ اکتبر امسال آغاز کرده که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، رسانهها و خبرنگاران شرایط دشواری را میگذرانند.
بر بنیاد آمار نهادهای حامی رسانهها در افغانستان، در این مدت ۴۸ درصد رسانهها از نشرات باز مانده اند و بیش از ۶۰ درصد خبرنگاران هم یا ترک کشور کرده و یا هم وظایفشان را از دست داده اند.