نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندهگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، می گوید٬ با وجود اینکه یک سال می شود طالبان قدرت را به زور تصاحب کرده اند ، اما این گروه در برآورده کردن وعدههای شان برای حفاظت از حقوق مدنی، انسانی و سیاسی افغانها درمانده اند.
آقای فایق ناوقت روز جمعه در سخنرانیی در کمیته امور اجتماعی، انسانی و فرهنگی مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت که وضعیت بشردوستانه در افغانستان بسیار نگران کننده است.
فایق طالبان را به بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و کشتار خبرنگاران، فعالان مدنی، نیروهای امنیتی و دفاعی پیشین متهم کرد.
او افزود٬ گزارش های موثقی وجود دارند که افراد از یک قوم خاص به عنوان اسیر جنگی بدون محاکمه کشته شده و یا مجبور به ترک منطقه شان می شوند.
نصیر احمد فایق: همین اکنون «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان جریان دارد که دختران و زنان را از آزادی و حقوق اولیه محروم کرده است
«همین اکنون «آپارتاید جنسیتی» در افغانستان جریان دارد که دختران و زنان را از آزادی و حقوق اولیه محروم کرده است. دختران و زنان افغان بهگونۀ منظم در زمینههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کنار گذاشته شده اند. بیش از یک سال از تعطیلی مکتب های دخترانه می گذرد. شکنجۀ دختران و زنان از سوی طالبان زندگی شخصی و اجتماعی آنان را متاثر کرده است. دستورهای مانند پوشیدن حجاب اجباری و محروم کردن آنان از سفر بدون محرم آنان را از آزادیهای شان باز داشته. فهرست این محدودیت ها بسیار طولانیست.»
سرپرست نمایندهگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد با اشاره به حمله به مرکز آموزشی کاج و حملههای هدفمند دیگر بر هزارهها در افغانستان گفت که این نشان میدهد که طالبان در حفظ امنیت ناکام مانده اند.
اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان این گونه اظهارات را تبلیغات سوء در برابر خودشان می خواند.
مجاهد امروز شنبه به رادیو ازادی گفت:
«متأسفانه بعضی حلقههای شریر هستند که علیه ما تبلیغ و پروپاگند میکنند. این حرفها درست نیست، ما آنها را رد می کنیم.»
با این حال، سرپرست نمایندهگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد از اعضای سازمان ملل متحد میخواهد که طالبان را برای احترام نگذاشتن به حقوق بشر در افغانستان، عدم ایجاد یک دولت فراگیر و همه شمول و ناتوانی در حفظ امنیت مردم تحت فشار قرار دهند.
نصیر احمد فایق وضعیت حقوق بشر را در افغانستان در شرایطی نگران کننده خوانده که دیدبان جهانی حقوق بشر روز گذشته در گزارشی تاکید کرد که سه زن که در ماه فبروری سال جاری توسط نیروهای حکومت طالبان بازداشت شده بودند، مورد خشونت و بد رفتاری قرار گرفتند.
افزون بر این، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در افغانستان، روز پنجشنبه از همه طرف های درگیر خواست که برای جلوگیری از بدترشدن بیشتر وضعیت انسانی در این کشور تدابیر جدی بگیرند.
بنت گفت، وضعیت بد حقوق بشر و بحران بشردوستانه در افغانستان همچنان ادامه دارند و برای مدیریت آن برداشتن گامهای بیدرنگ نیاز است.