شماری از محصلان دختر ادعا میکنند که شماری از همقطارانشان از لیلیۀ پوهنتون کابل اخراج شده اند.
دهها محصل دختر به آنچه اخراج اجباری شماری از همقطارانشان از لیلیه پوهنتون کابل خوانده اند، امروز سهشنبه (۲۶ ميزان ۱۴۰۱) در برابر این نهاد آموزشی اعتراض کردند.
برخی از معترضان به رادیو آزادی گفتند که تا بیش از ۵۰ محصل دختر در چند روز گذشته از لیلیه پوهنتون کابل اخراج شده اند. گروهی از محصلان ادعا میکنند که پس از حمله بر مرکز آموزشی کاج شماری از همقطارانشان مسموم شده اند.
لیلا بسیم: حتی هشدار برای ما دادند که احتمالاً میان شما حمله انتحاری صورت میگیرد.
لیلا بسیم یکی از اخراج شدهها است. او میگوید که نیروهای طالبان امروز جلو اعتراضشان را گرفتند: "متاسفانه اعتراض ما مثل همیشه از سوی نیروهای طالبان پراکنده شد و اجازه ندادند که ما ادامه بدهیم. آمدند و دَور ما را گرفتند. برای ما گفته شد که باید اعتراض تان را پایان دهید و بروید. حتی هشدار برای ما دادند که احتمالاً میان شما حمله انتحاری صورت میگیرد."
در تصاویر و ویدیو هایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، دهها معترض زن شعار "تحصیل خط سرخ ماست" را حمل میکنند.
آنها با پراگنده شدن اعتراض شان، صادر کردند و از مقامهای طالبان خواستند تا محصلان اخراج شده دوباره به لیلیه و درسهایشان باز گردانده شوند.
محصلان و اشتراک کنندههای اعتراض امروز همچنان خواهان دادن حق کار و آموزش به زنان و دختران در افغانستان شدند.
آنها از جامعه جهانی هم خواستند که به چالشهای فرا راه زنان و دختران در افغانستان توجه جدی و رسیدگی کند.
آغاز ماجرا
به دنبال حمله بر مرکز آموزشی کاج در منطقه دشت برچی کابل در هشتم میزان که نزدیک به ۶۰ قربانی و بیش از ۱۰۰ زخمی برجای گذاشت، شماری از محصلان در کابل و ولایتها به اعتراض پرداختند.
لیلا بسیم به رادیو آزادی در مورد آغاز اعتراضها جزئیات داد: "فردای انفجار در مرکز کاج، اعتراض سرتاسری صورت گرفت. دختر خانمها به اعتراض بر آمدند و پس فردایش دانشجویان در دانشگاههای بلخ، کابل و هرات خواستند اعتراض کنند. همان روز غذای دانشجویان کابل را مسموم کردند تا آنها نتوانند در اعتراض اشتراک کنند."
روایت طالبان
حکومت طالبان میگوید که برخی از محصلان در نتیجه خوردن غذای فاسد حدود شانزده روز پیش مسموم شدند. بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان گفت که در مورد محصلان و کارکردهای آنها ریاستهای پوهنتونها تصمیم گیرنده اند: "ادعای مسموم کردن نادرست است و چنین رویدادی اتفاق نیافتاده. در مورد اخراج، تا هنوز جزئیات کامل مشخص نشده است. اما هر پوهنتون از خودش مقررات دارد. برای حفاظت از نظم و انضباط، اداره پوهنتون حق دارد تا اقدامهای را برای نظم روی دست گیرد. اما چیزی که در موردش ادعا شده، آنرا تائید نمیکنیم و حقیقت ندارد."
حکومت طالبان در بیش از ۱۴ ماه گذشته، همواره مورد انتقاد قرار داشته که زندگی زنان و دختران را خیلی محدود کرده است.
اجازه ندادن به گشایش مکتبهای بالاتر از صنف ششم به روی دختران، وضع محدودیت بر کار زنان در برخی از اداره ها، ندادن حق انتخاب چندین رشته تحصیلی از جمله ژورنالیزم، انجنیری و اقتصاد به دختران در امتحان کانکور امسال، تعیین نوع پوشش و حجاب اجباری و چند مورد دیگر، واکنش هایی را در داخل و بیرون افغانستان به همراه داشته.
یکی از شرطهای جامعه جهانی برای تعامل با حکومت طالبان، رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان است.
سه شنبه هفته گذشته، انتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا، منع صدور ویزه برای شماری از رهبران طالبان و مقامهای آنها را اعلام کرد و گفت که طالبان با سیاستهای افراط گرایانهشان حقوق زنان را نقض کرده اند. حکومت طالبان گفته است، این اقدام امریکا بر روابط دو جانبه صدمه میزند.