صندوق کودکان ملل متحد "یونیسف" در پنج ولسوالی نیمروز برای دانش آموزان دختر و پسر ۵۰۰ صنف محلی میسازد.
این اقدام یونیسف مورد استقبال شماری از دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم، فعالان حقوق زن و باشندگان نیمروز قرار گرفته است.
صنم احمدی ۱۳ ساله از ولسوالی کنگ نیمروز است او میگوید که باید در صنف هفتم درس میخواند اما طالبان درهای مکتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته اند.
صنم: من که حالا صنف هفت شدم نمیتوانم به مکتب بروم چون که طالبان نمیمانند که ما به درسهای خود ادامه بدهیم
او صنف ششم را در حاکمیت طالبان به پایان رسانده و میگوید که از این اقدام یونیسف خوشحال است که در ولسوالیشان صنفهای محلی ایجاد میشود اما غمگین است که او دیگر اجازه رفتن به مکتب را ندارد: "از اینکه دفتر یونیسف در ولسوالی ما مکتب (صنف) جور میکند بسیار خوشحال استم که برادرانم به راحتی به مکتب میروند و پس میایند اما من که حالا صنف هفت شدم نمیتوانم به مکتب بروم چون که طالبان نمیمانند که ما به درسهای خود ادامه بدهیم، من دوست دارم که درس بخوانم که در آینده داکتر شوم. اما حالا که در ولسوالی ما مکتب ساخته میشود دلم آب میشود و بسیار جگر خون میشوم."
او از حکومت سرپرست طالبان چه میخواهد: " از امارت اسلامی خواهش میکنیم که ما را اجازه بدهد به مکتب برویم و آینده خود را بسازیم، اگر دختران در کشور ما درس نخوانند آینده کشور ما خراب میشود چون که کشور ما به معلم زن، داکتر زن و انجنیر زن نیاز دارد."
آرزو دانش آموز صنف نهم است.
او به رادیو آزادی گفت از اینکه طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب محروم ساخته اند، نگران آیندهاش است: "ما خیلی جگر خون استیم از این که مکتبهای ما بسته است. در خانواده ما یک برادر من است که مکتب میرود وقتی او را میبینم، کتابهایش را میبینم واقعاً جگر خون میشوم از اینکه خودم حق خواندن این کتاب را ندارم."
خواست او این است: "از امارت اسلامی میخواهیم که هر چه زودتر مکتبهای ما را باز بسازد تا ما بتوانیم دوباره به درسهای خود ادامه بدهیم، دوباره بتوانیم که حق خود را به دست بیاوریم و تحصیل کنیم و من امیدوارم استم که صدای من به گوش مسئولین برسد."
ثریا محمدی فعال حقوق زن در نیمروز، نیز از حکومت سرپرست طالبان میخواهد که به دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم هم اجازه رفتن به مکتب را بدهند: " تشکر از اینکه یونیسف این اقدام را کرده که به ولایت دور افتاده ما مکاتب را جور میکند. قبلاً دختران نمیتوانستند که بیایند درس بخوانند یا هم معلمین ما بروند تدریس کنند. از طرف دیگر در ولسوالیها مکاتب نبود، مکتب یک چیز ضرروری است مخصوصاً به قشر خانم ها. اما حال ما از برادران امارت خود تقاضا میکنیم که لطفاً مکاتب را بروی دختران ما باز کنند بخاطر اینکه دختران خودشان نیم از پیکر جامعه استند.اگر یک چشم ما بچهها است یک چشم دیگر ما دختران است."
جمشیدی: قرآن گفته شده که تعلیم بر مرد و زن فرض است. پس باید مرد و زن هر دو دارای تعلیم باشند
عبدالحمید جمشیدی باشنده ولسوالی چخانسور نیمروز است.
او نیز خواست مشابه دارد: "در رابطه به اینکه در این ولسوالی مکتب ساخته میشود خیلی خوشحال هستم اما متأسفانه از این ناراحت هستم که به خواهران ما اجازه داده نمیشود که به مکتب بروند. در قرآن گفته شده که تعلیم بر مرد و زن فرض است. پس باید مرد و زن هر دو دارای تعلیم باشند. اگر به این شکل ادامه پیدا کند مطمئن هستم که ما شاهد ضربه بزرگی در بخش تعلیم می باشیم که جبران آن خیلی سخت است باز هم توجه مسئولین را میخواهیم."
داکتر همایون حبیب مسئول دفتر ولایتی یونیسف در نیمروز به رادیو آزادی گفت که با ایجاد ۵۰۰ صنف محلی برای صدها دانش آموز دختر و پسر زمینه آموزش فراهم میگردد: "برنامه ( سی بی ای) در سطح ولایت نیمروز است و در پنج ولسوالی است که فعلاً ما در ولسوالی چخانسور در حضور مسئولان محلی و بزرگان قومی پروژه را افتتاح کردیم، ما این صنفها را در آن ساحات یا روستاهای که اطفالشان از چندین سال به مکتب دسترسی نداشتند ایجاد میکنیم و تمرکز ما همین بود که باید اولین صنفی را در مناطق یا ساحات که در اولویت قرار داشته باشد ایجاد کنیم."
او در این مورد بیشتر گفت: "در جریان افتتاح این برنامه همکاران زون کندهار هم تشریف آورده بودند و اشتراک کردند و همچنان آنان وعده سپردند که ۵۰۰ صنف که به سطح ولایت نیمروز تخصیص داده شده که ما از آن استفاده کنیم و شاگردان را جلب و جذب بکنیم و هر کس میتواند که اطفال خود را روان کند شرط نیست که این دختر است یا پسر است و تقریباً در سطح ولایت ۵۰۰ معلم نیز مقرر میشود."
او افزود که حدود ۱۷۵۰۰ دانش آموز تحت پوشش این برنامه قرار میگیرند.
اما در این حال مولوی یار محمد حقیار سرپرست ریاست معارف طالبان در نیمروز بدون آنکه در مورد خواست دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم چیزی بگوید به رادیو آزادی گفت که یونیسف وعده ایجاد ۴۰۰ صنف محلی دیگر را نیز برای آنان داده است: "بلی یونیسف برای ما ۵۰۰ صنف را منظور کرده است از جمله ۵۰۰ صنف ما ۲۹۰ صنف را برای ولسوالی دلارام دادیم ،۱۵۰ صنف را به ولسوالی خاشرود و برای دیگر ولسوالیها هم بعضی صنفهای را داده ایم اما بازهم این کم است. ما در پلان داریم و یونیسف برای ما وعده ۴۰۰ صنف محلی دیگر را هم داده. موضوع صنفهای محلی این است که مردم جای یا خانه پیدا میکند، یونیسف ساختمان نمیسازد، معلمان را ریاست معارف استخدام میکند و معاشات آنان را یونیسف میدهد اما با موسسه کوهار قرار داد کرده است."
نیمروز از جمله ولایتهای گرم سیر افغانستان بشمار میرود که سال تعلیمی در ماه سنبله آغاز و در ماه جوزا به پایان میرسد.
اما حال بسیاری از دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم مثل آرزو میگویند که پس از برگشت طالبان به قدرت در افغانستان، این دومین سال است که آنان از رفتن به مکتب محروم شده اند.
"تنها کشور ما نیست که یک کشور اسلامی باشد قبلاً هم یک کشور اسلامی بوده و حق خانمها از آنان گرفته نشده بود، قسم که حالا حق خانمها از ایشان گرفته میشود. در تمام کشورهای اسلامی تعلیم برای همه وجود دارد بخصوص برای قشر اناث که نیمی از بخش جامعه استند."