لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۰۵

نگرانی ها از عدم تامین امنیت؛ آیا طالبان توان جلوگیری از حملات و انفجار ها را دارند؟


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

انفجار صبح روز جمعه در یک آموزشگاه درغرب کابل که در بین جوانان ده ها کشته و زخمی بجا گذاشت ، این سوال را به میان می آورد که آیا طالبان توانائی حفظ امنیت کشور را دارند ؟

حکومت طالبان بیش از یک سال بعد از حاکمیت خود ، بهبود امنیت را بزرگترین دست آورد خود می خواند و سخنگویان آنها همیشه بر این تاکید دارند که آنها امنیت سرتاسری را تامین کردند.

اما انفجار صبح جمعه در جریان امتحان آماده گی برای کانکور یک بار دگر سبب میشود که مردم و کارشناسان نگاهی به یک سال گذشته بیاندازند و ببینند که طالبان تا چه حد توانسته اند فضای امن را برای مردم فراهم سازند .

موسسه بنام بررسی خشونت های مسلحانه AOAC در گزارش ماه اگست که به مناسبت یک سالگی بقدرت رسیدن طالبان نشر کرد می نویسد که از ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ تا همین تاریخ در سال ۲۰۲۲ در حدود صد انفجار و انتحار در ولایات مختلف افغانستان رخداد که تعداد تلفات آن به تقریبا ۱۸۰۰ نفر رسیده است.

تصویر ار محل انفجار در مرکز آموزشی کاج در کابل
تصویر ار محل انفجار در مرکز آموزشی کاج در کابل

از تاریخ ۱۵ اگست ببعد تا امروز کابل و بعضی ولایات دیگر افغانستان بازهم شاهد انفجار ها بودند که ده ها نفر دیگر درآن تلف شدند.

این موسسه و رسانه های غربی ده ها حادثه را جداگانه درج کرده که شدید ترین آن در اخیر ماه اگست سال ۲۰۲۱ در میدان هوائی کابل زمانی رخداد که طالبان قدرت را گرفته بودند ولی میدان هوائی کابل هنوز تحت نظارت سربازان امریکائی بود و در این حمله که گروه داعش مسولیت آن را به عهده گرفت ۱۷۰ نفر به شمول ۱۳ عسکر امریکائی کشته شدند.

از ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ تا همین تاریخ در سال ۲۰۲۲ در حدود صد انفجار و انتحار در ولایات مختلف افغانستان رخداده است

مو سسه بررسی خشونت های مسلحانه می نویسد که ۶۲ درصد این وقایع در کابل رخداده ، ۱۴ درصد در بلخ، ده درصد در کندز ده درصد در ننگرهار و پنج درصد در کندهار . اکثریت تلفات این حملات هم افراد ملکی بوده اند.

رسانه ها از حمله بر مسجد شیعه ها در مزار شریف که ۳۱ کشته داشت، مسجد سنی ها در کندز که ۳۳ کشته و دهها زخمی بجاگذاشت همچنان از حملات بر یک خانقاه صوفی ها در کابل و انفجار در مسجد گازرگاه هرات اشاره می کنند که دو عالم دینی طرفدار طالبان با دهها نفر دیگر درآنهاکشته شدند.

از حمله به گوردواره سیکها در کارته پروان انفجار در مکتب عبدالرحیم شهید و انفجار های پنجم و ششم اگست که قبل از مراسم عاشورا انجام شده و ده ها حمله دیگر هم یاد آوری شده . در بعضی نقاط افغانستان جنگهای پراکنده هم برضد طالبان دوام دارد .

محمد رادمنش کارشناس امورنظامی و امنیتی
محمد رادمنش کارشناس امورنظامی و امنیتی

محمد رادمنش کارشناس امورنظامی و امنیتی می گوید که نگاهی به این حوادث نشان میدهد که طالبان در تامین امنیت افغانستان طوری که ادعامی کنند موفق نیستند . آقای رادمنش به رادیو آزادی گفت :

«اگر هر کسی این فعالیت مذبوحانه و خائینانه را انجام داده ، آیا حاکمیتی در کابل وجود دارد یانی ؟ و اگر وجود دارد باید بدانند که در بستر خودشان این فعالیت انجام شده. هرکسی که این عمل راانجام داده مسول آن حکومت فعلی است.»

طالبان مسوولیت اکثر این حملات را به دوش شاخه خراسان گروه داعش می اندازند و خود این گروه هم در پیامهای خود مسوولیت بیشتر این حملات را به عهده گرفته است. سخنگوی حکومت طالبان ذبیح الله مجاهد وقوع این انفجارات را دلیل ناتوانی خود نمی شمارد، اما از نارسائی ها سخن می گوید

« به معنی ناتوانی خو نمی گوئیم ، ولی تقصیر به خاطری است که نیرو های کشفی باید قبل از وقت کشف می کردند، این جنایت را ، ولی ما مشکلات خودرا هم داریم در بخش ادارات کشفی ، در وسايل و سایطی که مورد استفاده قرار می گیرند. اول این وسایل کم است دیگر تمامش جور نیستند و نیاز به ترمیم بسیار جدی داشتند که همه ترمیم شوند و ناتوانی اقتصادی هم دست به این میدهد که بعضی از چیزهای را که ضرور است، بخاطر امنیت استخباراتی بدست بیاریم ، تا حال نتوانستیم. بعضی اعمال شوم انجام می شود.»

ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان

حوادث اخیر به نگرانی های مردم عام در افغانستان نیز افزوده است.

یک شنونده رادیو آزادی بنام صفا دانشیار در پیام خود به حادثه روز جمعه در آموزشگاه کاج دشت برچی درغرب کابل اشاره نموده و می گوید که طالبان خودشان مخالف تعلیم هستند و شاید به همین دلیل توجه به امنیت تعلیم گاهها نداشته باشند.

«امروز بازهم کسانی که مخالف دانش هستند ، یک بار دیگر دانش آموزان را هدف قرار دادند. بدانند که با انتحار و انفجار مردم دل سیاه نمی شوند از آموزش. و این را بگوئیم که طالبان که همیش به رخ می کشند که امنیت را گرفته ایم، می بینیم که امروز هم آموزشگاه ها هدف قرار میگیرند. شاید به این دلیل امنیت آموزشگاه ها را نگیرند که طالبان هم مخالف تعلیم هستند.»

روزانه ده ها چنین پیامها به رادیو آزادی و رسانه های دیگر میرسد که نمایانگر نگرانی روز افزون مردم افغانستان در مورد آینده میباشد.

XS
SM
MD
LG