گل باز ۵۶ ساله باشندۀ ارزگان و مسئول تأمین نفقۀ یک خانواده ۷ نفری میگوید، سخت نگران زمستان پیشرو است.
او میگوید، وضعیت اقتصادیاش تا حدی خراب است که هیچ چیزی برای خوردن در خانه ندارند: "آنقدر با گرسنگی مواجه هستیم که شب برخواستم و جیغ زدم و گفتم یا الله تا صبح همه ما را از بین ببر، قسم است که اگر به خانه چیزی داشته باشیم. زندگی ما بسیار دشوار است."
گل باز: شب برخواستم و جیغ زدم و گفتم یا الله تا صبح همه ما را از بین ببر
گل باز مثالی از صدها افغان است که در شرایط کنونی با چالشهای جدی اقتصادی مواجه اند.
رحمت الله، باشندۀ ولسوالی ده سبز کابل هم با سرنوشت مشابهی مواجه است.
او هم میگوید، نه کار، نه غذا و نه مواد سوخت برای زمستان دارد: "زمستان در راه است، در خانه هیچ چیزی نیست، نه چوب است و نه آرد است و نه هم کار و بار."
آنان از شفافیت کمکهای موسسات مختلف کمکرسان به مردم نادار افغانستان هم انتقاد دارند و میگویند، بیشتر این کمکها به کسانی داده میشود که با حکومت طالبان و یا کارمندان آن موسسات ارتباط دارند- ادعای که سخنگویان طالبان بارها رد کرده اند.
این در حالیست که بیش از یک سال از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان میگذرد.
بیکاری زیاد شده و ناداری هم به اوج خود رسیده است.
سازمان جهانی غذا به تازگی گفته که افغانستان بعد از یک سال دشوار زیر سلطۀ طالبان، اکنون با خطر قحطی در زمستان پیشرو روبهرو است.
سازمان جهانی غذا در اعلامیهای گفته است که این اداره به گونۀ عاجل ۱.۱ میلیارد دالر ضرورت دارد که برای ۱۸ میلیون افغان در شش ماه آینده کمکرسانی کنند و مصونیت غذایی فراهم کند.
در اعلامیۀ این سازمان آمده است: "زلزله، سیلابها، خشکسالی و کاهش حاصلات در افغانستان بحرانی را بوجود آورده که تقریباً هر خانواده را متاثر کرده، برای پیشگیری از بحران بزرگ در ماههای زمستان این مهم است."
دبلیو اف پی گفته که در یکسال گذشته نظام اقتصادی افغانستان سقوط کرده و کار و بار مردم از بین رفته است.
این اداره در اعلامیۀ خود گفته که برای اولین بار است که در افغانستان خانوادههای شهری و متوسط از نگاه اقتصادی متاثیر میشوند.
هرچند سازمان جهانی غذا از کشورهای کمک کننده تشکری کرده، اما گفته است که عمق فاجعه گسترده است و کمکهای بیشتری نیاز است.
همزمان با این اوچا یا ادارۀ هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل متحد در توییتی گفته که بیش از نیم نفوس افغانستان بخاطر زنده ماندن به کمکهای بشری نیاز دارند.
اوچا گفته که در سال ۲۰۲۲ برای کمکهای بشری در افغانستان ۴.۴ میلیارد دالر درخواست کرده بود اما آنان تنها ۴۳ فیصد از این کمکها را دریافت کردند.
در همین حال کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در بیانیهای که در توییتر این کمیسیون نشر شده، گفته که به خانوادههای بیجا شده به اثر جنگها، و بازگشت کنندگان به کشور در مناطق مختلف کمک خواهد کرد.