شماری از شهروندان افغانستان همبستگی خود را با جنبش اعتراضی در ایران اعلام کرده و بر مبارزۀ مشترک علیه آنچه بیعدالتی می خوانند، تاکید کرده اند.
پس از آنکه مهسا امینی، دختر ۲۲ سالۀ ایرانی به دلیل عدم رعایت حجاب از سوی پولیس «گشتِ ارشاد» در تهران بازداشت شد و جان داد، شهرهای مختلف ایران از چند روز به این سو صحنۀ اعتراضیهایی است که در برخی موارد به خشونت گراییده است.
گشت ارشاد نهاد مشابه وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان است.
برخی از افغان ها، رویداد جان باختن مهسا را درد آور خوانده اند و می گویند که قرائتهای «نادرست دینی» سبب قربانی زنان می شوند.
عارفه فاطمی، فعال حقوق بشر و یکی از معترضان زن است.
او با اشاره به رویداد جان باختن مهسا امینی، در پیام تصویری در حساب تویترش بر رعایت عدالت تاکید کرده است.
"ما زنان افغانستان ضمن ستایش از مبارزه و ایستادگی شما زنان ایران اعلام حمایت می کنیم. شما تا پیروزی یک قدم فاصله دارید. تسلیم نشوید. کاخ ظلم و استبداد را ویران کنید.تمامی کسانی که باورمند به عدالت، حقوق بشر و آزادیخواه استند، با شمایند."
راضیه بارکزی از فعالان برجستۀ حقوق زن نیز بر مبارزه و عدالتخواهی اصرار ورزیده است.
او در نخستین روزهای حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، چندین بار در برابر به گفتهاش بیعدالتی در جادهها در کنار همفکرانش اعتراض کرده.
عارفه فاطمی: شما تا پیروزی یک قدم فاصله دارید. تسلیم نشوید. کاخ ظلم و استبداد را ویران کنید.
خانم بارکزی در پیام تصویری در حساب تویتریش گفته است که درد ملت ایران را حس می کند.
"درد و هدف شما را عمیقاً درک می کنیم. ولی پایان این سختیها و این مبارزه پیروزی ملتها است."
داکتران روز جمعه از جان باختن مهسا خبردادند.
شکریه بارکزی، سفیر پیشین افغانستان در ناروی به رادیو آزادی گفت که مهسا تاریخ جدیدی را در مبارزات سیاسی زنان در جهان رقم زده است.
"به شهادت رسیدن مهسا امینی واقعاً درد آور است. وقتی می بینیم که در قرن ۲۱ انسانهای با دانش چگونه قربانی می شوند و فقط و فقط زن بودن و قرائتهای نادرست دینی است که زنان را قربانی می گیرد. نیاز به قرائت جدید از اندوختههای باوری دینی، فرهنگی و اجتماعی است. با زور ،تهدید و رعب و وحشت هیچ حاکمیتی دوام آورده نمی تواند."
در ادامۀ واکنش ها، فرهاد دریا، آوازخوان پرطرفدار افغانستان در برگۀ فیسبوکش نوشته است که زنان افغانستان و ایران از سرنوشت مشترک رنج می برند.
او با ملت ایران ابراز همبستگی و همدردی کرده است.
آریانا سعید، آوازخوان پرآوازۀ دیگر افغانستان در برگۀ فیس بوک خود با انتشار عکسهای مهسا و امینی و فرخنده ملک زاده نوشته است: «دیگر نگذارید به نام دین انسان را به قتل برسانند.»
او افزوده است: «بیایید یکجا صدای خود را بلند کنیم»
فرخنده در سال ۲۰۱۵ به اتهام سوزندان نسخۀ قرآن، در قلب کابل در ۲۷ سالگی از سوی گروهی از مردان خشمگین کشته شد، جسدش را آتش زدند و به دریای کابل انداختند.
آن رویداد به موجی از اعتراض های گسترده در داخل و خارج از افغانستان دامن زده بود.