لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۳۷

دانش آموزان دختر در فراه از حکومت طالبان خواستار بازگشایی مکاتب شان شدند


یکی از مکاتب دخترانه در ولایت فراه
یکی از مکاتب دخترانه در ولایت فراه

صدها دانش آموز دختر بالاتر از صنف ششم در ولایت جنوب غربی فراه از حکومت سرپرست طالبان می‌خواهند که در آغاز سال تعلیمی جدید، همه مکاتب را به روی‌شان باز کند.

این دانش آموزان دختر می‌گویند که در سال گذشته که طالبان به قدرت بازگشتند، آنان خانه نشین شدند و این وضعیت بر روان‌شان نیز تاثیر منفی گذاشته است.

کبرای ۲۲ ساله زمانی صنف یازده را به پایان رسانده بود که در ۱۵ اگست پارسال نظام جمهوریت به به دست طالبان سقوط کرد و پس از آن او دیگر اجازه نیافت که به مکتب برود.

کبرا: ما بسیار رنج می‌بریم که آینده ما چه کار خواهد شد، آیا مکاتب باز می‌شود یا خیر

او به رادیو آزادی گفت که یک سال پسین را در خانه با نا امیدی و آینده نامعلوم سپری کرده و این وضعیت بر روان او تاثیر منفی گذاشته: "اکنون سال تعلیمی رو به آغاز شدن است. ما بسیار رنج می‌بریم که آینده ما چه کار خواهد شد، آیا مکاتب باز می‌شود یا خیر. ما از آینده خود خیلی رنج می‌بریم."

او از حکومت سرپرست طالبان چه می‌خواهد؟
"خواست من از حکومت فعلی این است که با مردم کمک کند، اگر به تمام خانواده‌ها نمی‌تواند کمک کند از هر چند خانه یک نفر را اشتغالزایی کند کار و وظیفه بدهد به خانم‌ها کورس‌های صنایع دستی و مکاتب را هم باز کند."

مریم متعلم صنف نهم یکی از لیسه‌های دخترانه در شهر فراه است که با سرنوشت کبرا و صدها دانش آموز دیگر دختر روبرو است.

مریم: ما می‌خواهیم مکاتب ما را باز کنند بیشتر از این ما تحمل نداریم.

او به رادیو آزادی گفت که هیچ روزنه امیدی وجود ندارد که در آغاز سال تعلیمی جدید، دروازه‌های مکاتب به روی او و دیگر دختران بالاتر از صنوف ششم باز شود: "ما در خانه افسرده شدیم. بسیار خشونت‌ها را دیدیم خیلی سال بدی بود. پر از تاریکی و رنج بود. ما می‌خواهیم مکاتب ما را باز کنند بیشتر از این ما تحمل نداریم. یک هفته دیگر به شروع مکاتب نمانده. اما هر شب اخبار را نگاه می‌کنیم هیچ خبر امیدوار کننده‌ای نیست از مقامات بالا.

خواست او این است: "خواست داریم که زودتر مکاتب را باز کنند و به فکر دختران باشند. ما هم عضو این جامعه هستیم، نیمی از پیکر جامعه خانم‌ها اند."

آمنه یک دانش آموز دیگر است که صنف ششم را در حاکمیت طالبان به پایان رسانده.

دانش آموزان دختر در یکی از مکاتب ولایت فراه
دانش آموزان دختر در یکی از مکاتب ولایت فراه

اما به رادیو آزادی می‌گوید که او نگران آینده‌اش است: "امیدوارم که مکاتب ما شروع شود. اگر مکاتب شروع نشود آینده ما هم مثل دختران دیگر خراب می‌شود. ما خیلی به آینده‌های خود فکر می‌کنیم مثل دختر‌های دیگر که یک سال از درس عقب مانده اند، ما هم نگران هستیم که باید مکتب‌های ما شروع شود. هنوز معلوم نیست که مکتب‌های ما شروع می‌شود یا خیر. شما هم در جریان هستید که هفته آینده مکاتب شروع می‌شود، اما هیچ خبر از شروع آن نیست."

همه ساله، سال تعلیمی جدید در ولایت‌های گرمسیر مثل فراه در ۱۵ ماه سنبله آغاز و در ۱۵ ماه جوزا به پایان می‌رسد.

مرضیه: هیچ امیدواری در مورد باز شدن مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم وجود ندارد

مرضیه نورزی فعال حقوق زن در فراه به رادیو آزادی گفت که ممکن است که یک هفته دیگر سال تعلیمی جدید در این ولایت آغاز شود، اما تا حال از بازگشایی مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم هیچ خبری نیست: "۱۵ سنبله در ولایت فراه مکاتب شروع می‌شود اما متاسفانه از باز شدن مکاتب دختران خبری نیست هیچ امیدواری وجود ندارد، دختران روح و روان‌شان خراب شده اعتماد به نفس خود را از دست داده اند."

او گفت که بسته ماندن مکاتب دخترانه در فراه، باعث ازدواج‌های اجباری و زیر سن در این ولایت شده است: "در طی این مدت ازدواج‌های زیر سن ازدواج‌های اجباری اتفاق افتاده حتی من شخصاً خبر شدم که یک دختر را پدر‌ اش به یک فرد معتاد به مبلغ دو لک افغانی فروخته است چون که پول نداشته و فردی دیگر دختر ۱۰ ساله‌اش را به ۱۸۰ میلیون تومان فروخته شما فکر کنید اگر این قسم باشد آینده دختران چه خواهد شد همۀ دختران و فامیل‌ها ناامید و مایوس اند مشکلات اقتصادی هم زیاد شده."

یکی از مکاتب دختران در ولایت فراه
یکی از مکاتب دختران در ولایت فراه

در این حال مولوی اختر محمد زعیم سرپرست ریاست معارف طالبان در فراه پیام دلگرم کننده‌ای به دانش آموزان دختر ندارد: "در مورد مکاتب دخترانه که تا کنون کدام جزئیات دقیق نداریم و امیدوار هستیم که شروع شود."

پیش از این هم مقام‌های ارشد طالبان در مورد بازگشایی مکتب‌های دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم وعده‌های مشابه داده اند که هنوز عملی نشده است.

بیش از یک سال از ایجاد حکومت طالبان می‌گذرد، اما هنوز هیچ کشور جهان حکومت آنان را به رسمیت نشناخته است.

جامعه جهانی از طالبان می‌خواهد که حکومت فراگیر ایجاد کنند و حقوق بشر از جمله حقوق زنان و دختران را رعایت کنند.

XS
SM
MD
LG