۸۰ خانوادۀ قربانیان رویداد یازدهم سپتمبر در نامهای که به جو بایدن، رئیس جمهور امریکا فرستاده اند، از وی خواسته اند تا داراییهای منجمد شدۀ افغانستان را به افغانها بسپارد.
در این نامه به جو بایدن نوشته شده است که "هفت میلیارد دارایی افغانستان مربوط به طالبان نیست، این پول از افغان هاست و افغانها بیشتر به این پول نیاز دارند و باید به آنان داده شود."
در نامۀ خانوادههای قربانیان رویداد یازدهم سپتمبر همچنان از رئیس جمهور امریکا خواسته شده، فرمان خود را که در آن بخشی از این پولها به خانوادههای قربانیان یازدهم سپمتبر اختصاص داده شده، تعدیل کند.
اما امریکا میگوید که هیچ چنین برنامهای وجود ندارد که داراییهای منجمد شدۀ افغانستان در کوتاه مدت به بانک مرکزی افغانستان تحت مدیریت طالبان داده شود.
نگرانی بزرگ این است که این پول از طریق طالبان به دست گروههای دهشت افگن قرار نگیرد و در کنار آن مدیریت مصرف این دارایی بزرگ نیز زیر پرسش است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا به روز سهشنبه در یک نشست خبری یکبار دیگر این نگرانی را مطرح کرد: "اشاره تام ویست به خطراتی بود که ما یاد کردیم، ما در این روزهای نزدیک چنین یک انتخاب نداریم که داراییهای بانک مرکزی را دوباره بسپاریم، ما چند "تکنوکراتان افغان" را با بانک مرکزی افغانستان دخیل کردیم تا راهی را جستجو کنیم که ثبات اقتصادی بزرگ این کشور حفظ شود، اما حالا ما متیقین نیستیم که بانک مرکزی افغانستان ظرفیت و توانایی مدیریت این دارایی را داشته و آن را در یک سطح بالا مدیریت کرده بتواند."
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در گفتوگو با رادیو آزادی یکبار دیگر خواهان آزاد کردن این پولها شد.
پیش از کشته شدن رهبر شبکۀ القاعده در کابل، امریکا و طالبان به یک توافق نزدیک شده بودند که از جمله ۷ میلیارد دارایی منجمد شدۀ افغانستان، ۳.۵ میلیارد آنرا به بانک مرکزی افغانستان بدهد؛ اما کشته شدن ظواهری بر روابط هر دو جانب تاثیر منفی گذاشت.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا روز گذشته گفت که روابط ایالات متحدۀ امریکا با طالبان به عملی شدن تعهداتی وابسته است که آنها با افغانها و جامعۀ جهانی کرده اند.
اما آقای پرایس افزود، چنین معلوم نمیشود که طالبان توان عملی کردن این تعهدات را داشته باشند و یا هم نمیخواهند آنرا عملی کنند.
اما طالبان همواره گفته اند که هرگونه حقوق افغانها را تامین کرده اند و در تعهدات خود با جامعۀ جهانی وفا کرده اند.
اما سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا میگوید، این یک حقیقت است که طالبان در حفاظت از حقوق مردم به ویژه زنان، دختران، اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان کوتاه آمده و این در حقیقت یک ناکامی است.