صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) میگوید که شمار کودکان مبتلا به سوء تغذیه در افغانستان امسال در مقایسه با سال پیش دو برابر شده است.
در گزارش تصویری که خبرگزاری رویترز از کودکان سوء تغذیه در بستر و مادران شان ساخته است، مادری با گریه از ناچاری و بیماری دختر چندماهه اش سخن میگوید: "خیلی ناراحت هستیم کُل ما، خواهرانش، شوهرم همینطور هستیم، حتی یک هفته شوهرم بیخی برآمد گفت سوی ایران میروم،گفت که شرم است به من نه دوایش را گرفته میتوانم نه شیرش را گرفته میتوانم دخترم پیش روی چشمم از بین میرود من چطور کنم؟"
در این ویدیو دیده میشود که چندین کودک سوء تغذیه در یک اتاق بستر شفاخانۀ صحت طفل اندراگاندی در کابل کنار هم اند آن هم در هوای گرم.
مادران این کودکان تلاش دارند با پکههای دستی یا تکه کاغذی فضای محیط را به کودکان بیمارشان تا حدی خنک نگهدارند.
صندوق کودکان ملل متحد به تازگی گفته است که ۱.۱ میلیون کودک زیر سن ۵ سال در سال ۲۰۲۲ دچار سوءتغذیه شدند.
عارفه مادر دو کودک است.
این بانو در گفتگو با رادیو آزادی میگوید پیش از حاکمیت طالبان او و شوهرش ماه ۲۷ هزار افغانی درامد داشتند.
او میگوید اما اکنون ۵۰ افغانی عاید روزانه شوهرش است یعنی ماه ۱۵۰۰ افغانی.
عارفه: از وقتی که طالبان آمده ما روی خوشی و خوبی را ندیدیم
عارفه میگوید در کابل زندگی میکند و خودش هم بیکار است.
به گفته عارفه آنان توان تغذیه مناسب اطفال ۴ساله و ۷ ساله شان را ندارند: " کُلش تقصیر طالب است که آمده هیچ حکومت نمیتواند کل کودکان گرسنه هستند، نمونهاش کودکان من هستند که سوء تغذیه شده اند همیحالا، از وقتی طالبان آمدند ما روی خوبی و خوشی را ندیدیم."
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در مورد این اتهامها به حکومت طالبان پاسخ نداد.
با این وجود یونیسف وضعیت کودکان را زیر حاکمیت طالبان بدتر از پیش توصیف کرده.
صندوق حمایت کودکان سازمان ملل متحد همچنان گفته شمار کودکان مبتلا به سوء تغذیه شدید که در مراکز صحی افغانستان تحت درمان قرار دارند تا ماه می سال ۲۰۲۲ به ۲۸۰۰۰ تن رسیده در حالیکه به گفته یونیسف این رقم در همین مدت سال پیش ۱۸ هزار تن بوده.
میلانی گالوین مسئول بخش تغذیه یونیسف به خبرگزاری رویترز گفت: "در طول یک سال گذشته یا بیشتر، تردیدی وجود ندارد که شمار کودکانی که به شدت دچار سوء تغذیه هستند دو برابر شده است. من این رقم را در حال بهبود نمیبینم، بل می بینم که بدتر میشود."
سخنگوی حکومت طالبان در مورد این گفته های یونیسف به پرسشهای رادیو آزادی تا زمان نشر این گزارش پاسخ نداد.
اوچا یا ادارهٔ هماهنگ کنندهٔ کمکهای بشری سازمان ملل متحد هم با نشر اعلامیهای در ۱۱ آگست امسال گفته است، نزدیک به ۲۵ میلیون افغان زیر خط فقر زندگی میکنند و احتمالاً ۹۰۰ هزار تن کار شان را از دست دادهاند.
پیش از این حکومت طالبان گفته است برنامههای اقتصادی دارند که نیاز به زمان دارد.