با نزدیک شدن به یک سالگی حاکمیت طالبان بر افغانستان، هنوز هم شماری از خبرنگاران در این کشور با تهدیدهای امنیتی و عدم دسترسی به اطلاعات مواجه اند.
آنان که در ولایتهای مختلف افغانستان مشغول کار خبرنگاری اند، میگویند، گهگاهی از سوی طالبان مسلح تهدید میشوند و اطلاعات نیز در زمان مناسب با آنها شریک ساخته نمیشود.
یکی از این خبرنگاران که به دلیل تهدیدات امنیتی نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود به رادیو آزادی گفت: "زمانی که در کابل انفجار و یا عملیات رخ میدهد، نیروهای امنیتی طالبان برای من و همکارانم قطعاً اجازهٔ پوشش آن را نمیدهد، سخنگویان وزارت خانهها نیز اطلاعات را با ما شریک نمیکنند، اگر شریک هم کنند ناوقت و ناتکمیل است."
این خبرنگار میگوید، گزارشهای شان تا حدی سانسور میشود و حتا از سوی مسئولان نمایندگیهای کشورهای همسایه تهدید میشوند و برای شان توصیه میشود که موضوعی را خلاف کشور شان نشر نکنند.
اما او از کشور خاصی نام نبرد.
از سوی هم یک خبرنگار که در ولایت ننگرهار با یک رسانه کار میکرد، به شرط فاش نشدن نامش میگوید، هر از گاهی از سوی نیروهای طالبان و افراد ناشناس که مخالف آزادی بیان هستند، تهدید میشوند: "نهادهای حامی مربوط به خبرنگاران نیز از مشکلات من آگاه هستند، که من تهدید میشوم، اما پاسخ مثبتی از سوی آنها دریافت نکردم."
این خبرنگاران میگویند، اینگونه تهدیدها و محدودیتها در کنار زندگی کاری، زندگی شخصیشان را نیز آسیب پذیر ساخته است.
اما حکومت طالبان این ادعاها را رد میکند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان میگوید، دلیل جلوگیری از حضور خبرنگاران در ساحات رویدادهای امنیتی، جلوگیری از خطرات احتمالی علیه جان آنان است: "گاهی اوقات، بخاطری در ساحهٔ رویداد نیروهای امنیتی برای خبرنگاران اجازه نمیدهند، چون خبرنگاران اصول را مراعات نمیکنند، اما موضوع سانسور درست نیست، بالای هیچ رسانهٔ سانسور وجود ندارد، با هیچ کسی صحبت نشده که خبرها و گزارشهای تان را سانسور کنید."
این در حالیست که سازمان خبرنگاران بدون مرز گزارش داده است که از ۱۵ آگست سال گذشته تا اکنون، ۱۹۶ خبرنگار را از افغانستان بیرون کرده است.
این سازمان در اعلامیهای گفته است، این خبرنگاران با تهدید مرگ از سوی طالبان روبهرو بودند.
سازمان خبرنگاران بدون مرز گفته است، برای این ۱۹۶ خبرنگار سهولتهای ویزه و بودباش را در کشورهای جرمنی، فرانسه و هسپانیا فراهم کرده است و شماری زیادی از خبرنگاران دیگر نیز منتظر همکاری این سازمان هستند تا در کشورهای خارجی مستقر شوند.
به اساس گزارش سازمان خبرنگاران بدون مرز، از ۱۵ آگست سال ۲۰۲۱ به اینسو، فعالیتهای ۴۰ درصد رسانهها و بیشتر از ۵۰ درصد خبرنگاران متوقف شده است.