لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۴ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۱۶

دوصد مکتب خصوصی بنابر مشکلات مالی در کابل بسته شده اند


آرشیف - دانش آموزان در یک مکتب خصوصی در کابل
آرشیف - دانش آموزان در یک مکتب خصوصی در کابل

میوند منگل مسئول یک مکتب خصوصی به نام «نوښت» است. مکتب او به تازگی‌ها بسته شده است.

آقای منگل به رادیو آزادی گفته است، مشکلات اقتصادی وی را مجبور به بسته کردن مکتب کرده است: "مکتب ما از سبب مشکلات اقتصادی بسته شد، جایی را که گرفته بودیم از خود ما نبود، کرایه کرده بودیم. کرایه‌اش گزاف بود و ما نتوانستیم که کرایه را پوره کنیم از همین سبب هم مکتب را بسته کردیم."

آقای منگل می‌گوید، پس از بسته شدن مکتب‌شان، ۱۰۳ دانش‌آموز، ۲۵ آموزگار و سایر کارکنان این مکتب بی‌سرنوشت شده اند.

این در حالیست که به تازگی اتحادیۀ مکتب‌های خصوصی گفته که در یک سال گذشته حدود ۲۰۰ مکتب به دلیل مشکلات اقتصادی در کابل بسته شده اند.

این اتحادیه نگرانی کرده که اگر وضعیت به همین گونه ادامه یابد، سایر مکتب‌های خصوصی نیز بسته خواهند شد.

عظیم میدانوال، رئیس اتحادیۀ مکتب‌های خصوصی به رادیو آزادی گفت، در افغانستان نخست کرونا و پس از آن تغییرات سیاسی مکتب‌های خصوصی را به شدت آسیب زده و مالکان شماری زیادی از این مکاتب مجبور شده اند که دروازه‌های مکتب‌های شان را ببندند.

او افزود: "ما ۲۱ حوزه و ۱۵ ولسوالی داریم، معلوماتی را که ما جمع آوری کرده ایم، ۲۰۰ مکتب بسته شده است. مالکان این مکتب‌ها دروازه‌های این مکتب‌ها را بسته اند، چوکی و دیگر وسایل را همین قسم گذاشته اند، بعضی‌ها تا امروز ناپدید هستند و دانش آموزان بی‌سرنوشت مانده اند."

آقای میدانوال می‌افزاید، مکتب‌های خصوصی برای ۱۵۰ هزار نفر فرصت کاری را فراهم کرده و ۷۵۰ هزار دانش آموز در این مکتب‌ها مشغول آموزش هستند.

به گفته او، اگر مکتب‌های خصوصی این گونه یکی پس از دیگری بسته شوند، در کنار بی‌بهره شدن شمار زیادی از دانش‌آموزان از روند آموزش، شمار کثیری از آموزگاران و کارکنان این مکتب‌ها نیز بیکار خواهند شد.

اسلام الدین یارمل، رئیس حوزه دوازدهم تعلیمی مکتب‌های خصوصی که خود مالک یک مکتب خصوصی است می‌گوید، از یک سو وضعیت اقتصادی مردم خراب شده و آنان نمی‌توانند که کودکان‌شان را به مکتب خصوصی بفرستند، از سوی دیگر حکومت طالبان به نام‌های مختلف مالیه اخذ می‌کند که زمینه را برای سقوط مکتب‌های خصوصی فراهم کرده است.

او گفت: "عوامل سقوط مکتب‌های خصوصی ۴ درصد مالیه غیر انتفاعی و ۲۰ درصد مالیه انتفاعی، اخذ مالیه از معاشات معلمان، مالیه یونیفورم، کانتین و لوحه، اخذ جواز صنفی از شاروالی، قطع برق مخصوصاً در مناطق تجارتی، مالیه کرایۀ تعمیر و نداشتن برنامه برای مکتب‌های خصوصی از سوی دولت می‌باشد."

در مورد مشکلات مکتب‌های خصوصی از وزارت معارف حکومت طالبان نیز پرسیدیم، اما سخنگوی این وزارت حاضر به صحبت کردن در این باره نشد.

به اساس معلومات اتحادیۀ مکتب‌های خصوصی، سال گذشته در نزد شان به تعداد ۱۰۵۰ مکتب خصوصی ثبت بوده، اما امسال این رقم کاهش یافته است.

شماری از مکتب‌های خصوصی کابل در حالی دروازه‌های شان را بسته اند که با حاکمیت طالبان، روند آموزش و تحصیل در افغانستان مختل شده و مکتب‌ها به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شده است.

نورالله منیر، سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان در تازه‌ترین اظهاراتش دلیل بسته شدن مکتب‌های دخترانه را محدودیت‌های فرهنگی عنوان کرده، اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان این را مسئله دینی خوانده که به گفته او، عالمان دینی در این باره فیصله خواهند کرد.

XS
SM
MD
LG