لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۳

آی آر سی از جان باختن افغان‌ها در اثر بحران بشری و اقتصادی در افغانستان هشدار داد


آرشیف - شماری از زنان نیازمند در ولایت خوست
آرشیف - شماری از زنان نیازمند در ولایت خوست

بس بی‌بی در ولایت غزنی زند‌گی می‌کند. او از گرسنگی، ناداری و زند‌گی خراب خود قصه می‌کند.

اما این شکایت را هم دارد که کمک‌ها به نام آنان به دیگران توزیع می‌شود: "این تمام غذای ما است، این تمام نان خشک ما است، این دسترخوان را می‌بینی این را از پتوی/ چادر پدرم جور کردم ما توان خرید یک دسترخوان را نداریم. این همه زندگی ما است بزرگان قریه هم غم غریبان را نمی‌خورند. لست‌ها را در پیش مسجد جور کردند، می‌‌گویند پیش ولایت بروید، آنجا هم که برویم کار ما نمی‌شود، نمی‌دانیم چه کنیم."

این شاید قصه هر خانواده در افغانستان باشد.

به تاز‌گی کمیتۀ بین‌المللی نجات یکبار دیگر از انزوای اقتصادی افغانستان هشدار داده است.

این کمیته در اعلامیه‌ای که ۸ آگست نشر کرده نوشته است، افغانستان با بحران بشری روبه‌رو است و این بحران در مقایسه با جنگ ۲۰ سال گذشته می‌تواند تلفات بیشتری داشته باشد.

در اعلامیۀ کمیتۀ بین‌المللی نجات آمده که "انزاوی اقتصادی، اقتصاد افغانستان را با خطر روبه‌رو کرده و سبب گرسنگی و ناداری شده و نیازمندی‌های مردم را بیشتر کرده است."

در این اعلامیه همچنان آمده که سیستم بانکی افغانستان هم در حال توقف است و کمک‌های توسعه‌ای که بیشتر خدمات دولتی را تأمین می‌کرد متوقف شده است.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان هرچند در مورد اعلامیۀ کمیته بین‌المللی نجات چیزی نمی‌گوید، اما می‌گوید که برای بهبود اقتصاد افغانستان برنامه‌های بلند مدتی دارند که عملی کردن آن‌ها زمانگیر است: "وضعیت اقتصادی ما به مقایسه با آنچه نسبتاً تصور می‌شود خوب است، نرخ افغانی حفظ شده دررحالیکه اگر نرخ ارزهای کشورهای همسایه را شما مطالعه کنید ارزش کرنسی هر دو کشور ایران و پاکستان در برابر دالر ارزش خود را از دست می‌دهند."

اما طالبان برای پیشرفت اقتصادی تنها از آن پروژه‌هایی یاد می‌کنند که در نظام جمهوری پیشین برنامه ریزی شده بود و هم کارهای عملی آن آغاز شده بود.

به گونۀ مثال تاپی، کاسا یک‌هزار، استخراج معادن، تبدیل افغانستان به مرکز اتصال منطقه‌ای، تجارت با ایران، چین، ترکمنستان و غیره از طریق راه آهن و برخی کارهای دیگر که در حکومت پیشین اجرا شد و اکثر آنها رو به اتمام است.

اما با وجود این همه، بر اساس گزارش‌های سازمان‌های بین‌المللی، افغانستان با کمبود پول مواجه است و بحران اقتصادی روز به روز در حال گسترش است.

همزمان با این کمیتۀ بین‌المللی نجات از تلاش مشترک با شرکای بین‌المللی برای پیشگیری از این بحران خبر می‌دهد و می‌افزاید که برای افغانان باید کمک نقدی برسد تا زند‌گی‌شان نجات داده شود.

XS
SM
MD
LG