لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۳ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۴۵

ایمن ‌الظواهری کی بود و چه نقشی در ایجاد شبکه القاعده داشت؟


آرشیف - ایمن الظواهری
آرشیف - ایمن الظواهری

جوبایدن رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد که نیروهای کشورش ایمن ‌الظواهری رهبر شبکه القاعده را در شنبه شب سی‌ام جولای به وقت امریکا در اقامت‌گاه‌اش در کابل کشتند.

این حمله توسط طیاره بی‌سرنشین مربوط به امریکا صورت گرفته است.

ایمن ‌الظواهری کی بود و چه نقشی در ایجاد شبکه هراس‌افگنی القاعده داشت؟

او متولد ۱۹م جون ۱۹۵۱ در قاهره مصر است.

پدربزرگش امام جماعت پوهنتون الازهر مصر، پدرش داکتر و از خانواده‌های سرشناس قاهره بودند.

الظواهری تحصیلاتش را در رشته طبابت به اکمال رساند و پس از آن به عنوان داکتر چشم در قاهره مشغول کار شد، در عین حال گرایش شدیدی به عضویت در گروه‌های تندرو اسلامی داشت.

بربنیاد کتاب "مغز بن لادن" که اوبری ایملمن و کترین کولمن در بارۀ ایمن الظواهری در پانزده سالگی به حزب اخوان المسلیمن مصر پیوست_حزبی که به تندروی متهم است.

او در سال ۱۹۷۳ به گروه جهاد اسلامی در مصر پیوست_گروهی که برای بر اندازی نظام مصر در آن وقت ایجاد شده بود. الظواهری در اواخر دهۀ هفتاد رهبری این گروه را برعهده گرفت.

او پس از قتل انور سادات رئیس جمهور وقت مصر در سال ۱۹۸۱ به اتهام دست داشتن در این رویداد به زندان افتاد.

  • "سفر به پاکستان و آشنایی با اسامه بن لادن"

نویسندگان کتاب "مغز بن لادن" می‌نگارند که الظواهری پس از سه سال از زندان آزاد شده و در سال ۱۹۸۵ با کمک سازمان صلیب سرخ، مصر را ترک کرد به عنوان داکتر راهی پشاور پاکستان شد.

در آن‌جا به عنوان جراح، جنگجویان مجاهدین را درمان می‌کرد_آنانی که در برابر نیروهای شوروی پیشین در افغانستان می‌جنگیدند.

الظواهری در پاکستان با بن لادن، یکی از رهبران برجسته مجاهدان عرب ملاقات کرد و با هم روابط نزدیک برقرار کردند.

بن لادن و الظواهری در اوایل سال ۱۹۹۸ به طور رسمی گروه‌های جهاد اسلامی مصر و القاعده را ادغام کردند تا متحدانه به جهاد‌ شان ادامه دهند.

ایمن الظواهری همراه با اسامه بن لادن
ایمن الظواهری همراه با اسامه بن لادن

اسامه بن‌لادن رهبر گروه القاعده و ایمن الظواهری معاون آن شد.

آنان در نخستین گام در سال ۱۹۹۸ دو سفارت‌خانه امریکا را در کینیا و تانزانیا هدف قرار دادند که منجر به کشته شدن بیش از ۲۲۴ تن و زخمی شدن بیش از ۴۵۰۰ تن گردید-موضوعی که جوبایدن رئیس جمهور امریکا نیز به آن اشاره کرد و ایمن الظواهری را از طراحان کلیدی آن حمله‌ها دانست.

سپس، حمله به "یو اس اس کول" در یمن در اکتوبر ۲۰۰۰ بود که بمب‌گذاران انتحاری سوار بر یک قایق خود را منفجر کرده و ۱۷ ملوان امریکایی را کشتند و ۳۹ نفر دیگر را زخمی کردند-بایدن در تازه‌ترین سخنرانی‌اش دربارۀ کشته شدن الظواهری او را مغز متفکر سازماندهی این حمله‌ها دانست.

اما اوج حمله‌های القاعده با برنامه ریزی الظواهری و اسامه بن لادن، حمله به مرکز تجارت جهانی و پنتاگون در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بود. در این حمله ۲۹۷۷ تن جان باختند. به گفتۀ جو بایدن او در سازماندهی این حمله‌ها عمیقاً دخیل بود.

پس از آن امریکا برای هر معلوماتی که منجر به بازداشت یا کشته شدن الظواهری شود، ۲۵ میلیون جایزه تعیین کرد. این آگاهی در وب سایت‌های اف.بی.آی و رویوارد فار جستین دولت امریکا گذاشته شدند و تاکنون برداشته نشده اند.

آرشیف - حملات شبکه القاعده بر برج های تجارت جهانی در نیویارک یازده سپتمبر 2001
آرشیف - حملات شبکه القاعده بر برج های تجارت جهانی در نیویارک یازده سپتمبر 2001

پس از حمله‌های یازدهم سپتمبر، امریکا ناگزیر شد که به افغانستان حمله کند_جایی که اسامه بن لادن رهبر القاعده، معاون او ایمن الظواهری و تمامی دار و دسته‌اش حضور داشتند. طالبان در آن زمان حاضر نشدند که اسامه بن لادن را به امریکا بسپارند تا امریکا ناگزیر نشود به افغانستان حمله کند.

  • الظواهری و رهبری گروه القاعده

پس از کشته شدن اسامه بن لادن رهبر گروه القاعده در یک عملیات ویژۀ نیروهای امریکایی در ماه می سال ۲۰۱۱ در ابیت آباد پاکستان، ایمن الظواهری رهبری این گروه را بر عهده گرفت.

الظواهری رهبر گروه القاعده که تمام این مدت در مکان نامعلوم به‌سر می‌برد بربنیاد معلومات مقام‌های امریکایی به رسانه‌ها پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ میلادی، به کابل برگشت و با خانم و دختر خود در خانه‌یی در پایتخت افغانستان مسکن گزید.

الظواهری سرانجام در سن ۷۱ سالگی طعمه راکت طیاره بی‌سرنشین ایالات متحده امریکا شد و جو بایدن رئیس جمهور امریکا یک روز پس از این حمله تایید کرد که الظواهری در این حمله کشته شده است.

XS
SM
MD
LG