سازمان عفو بینالملل میگوید که زنان و دختران افغان در دوران حاکمیت طالبان با سرکوب شدید، محرومیت از حقوق و در معرض خشونتهای خانوادگی و ازدواجهای اجباری و زیر سن قرار دارند.
این سازمان در تازهترین گزارش خود نوشته است که زندگی زنان و دختران در زیر سلطۀ طالبان «ویران» شده است.
یکی از زنان معترض افغانستان علیه طالبان که در چندین تجمع و راهپیمایی اعتراضی علیه طالبان در خیابانهای کابل شرکت کرده و حالا خارج از افغانستان به سر میبرد، با شرط حفظ هویت خود با رادیو آزادی مصاحبه کرده است.
طالبان با تفنگ و نیروهای ویژه استشهادی وارد آپارتمان شدند و با بسیار بیرحمی ما را دستگیر کردند."
او مدعی خشونت، لتوکوب و شکنجه از سوی نیروهای طالبان هم در خیابان و هم در زندان است، اما نمیخواهد که جزئیات این سرگذشتش در زندان را همگانی کند: "در اعتراض طالبان لتوکوب شدهام و من را دشنام دادهاند، تا ما را متوقف بسازند. طالبان چندین بار ما را تعقیب کردند و خانههای ما زیر کنترل طالبان بود و چندین بار کوچ کردم. مدت یکو نیم ماه در هفت خانۀ امن پناه گرفته بودم و طالبان ما را دستگیر کردند. شبی که بازداشت شدم، بدترین شب زندگی من بود. طالبان با تفنگ و نیروهای ویژه استشهادی وارد آپارتمان شدند و با بسیار بیرحمی ما را دستگیر کردند."
با بازداشت گروهی از زنان معترض و هم چنین ادعای این زنان مبنی بر گرفتن اعتراف اجباری از سوی طالبان در زندانها، اکنون صدای اعتراضی زنان در خیابانهای کابل خاموش شده است.
روز چهارشنبه گزارش سازمان عفو بینالملل زیر عنوان «مرگ تدریجی: زنان و دختران زیر حاکمیت طالبان» در مورد وضعیت زنان و دختران افغان طی ۱۱ ماه حکومت طالبان به نشر رسید.
محققان این سازمان در ماه مارچ در سفری به افغانستان با ۱۰۱ زن و دختر افغان در ۲۰ ولایت مصاحبه کردند و روایت زندگی آنان را در این گزارش بازتاب دادهاند.
در این گزارش ذکر شده است که طالبان با تسلط بر افغانستان، حقوق زنان و دختران را در بخش آموزش، کار و فعالیتهای مدنی نقض کردهاند و همچنین نهادهای حفاظت و حمایت از عاملان خشونتهای خانوادگی نیز نابود شده اند.
این گزارش نشان میدهد که در دوران حاکمیت طالبان ازدواج زودهنگام و اجباری افزایش یافته است.
اگنس کلامار، دبیرکل عفو بینالملل گفت: "کمتر از یک سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، سیاستهای ظالمانۀ آنان میلیونها زن و دختر را از حق داشتن زندگی امن، آزاد و پربار محروم میکند."
در گزارش عفو بینالملل هشدار داده شده که سرکوب و خفقان زنان روز به روز افزایش مییابد و باید جامعۀ جهانی به این موضوع توجه کند.
سمیرا حمیدی، کمپاینر عفو بینالملل در جنوبآسیا به رادیو آزادی گفت که جهان به وضعیت «وخیم» زنان و دختران در افغانستان توجه کند و بالای طالبان فشار وارد کند: "یافتههای ما نشان میدهد که ازدواج اجباری و ازدواج زیرسن در دوران طالبان بیشتر شده است. خدمات حقوقی که خانمهای متضرر از خشونتهای مختلف را حمایت میکرد، به گونۀ کامل از بین رفته است. ما شاهد بازداشت، زندانی کردند و شکنجۀ زنان و دختران معترض در افغانستان بودیم و این وضعیت خیلی نگران کننده است. جامعۀ جهانی و شورای حقوقبشر ملل متحد باید توجه داشته باشند تا وضعیت دختران و زنان تغییر کند."
سخنگویان حکومت سرپرست طالبان به پرسشها در مورد این گزارش عفو بینالملل پاسخ نداند.
اما آنان پیش از این بارها گفته اند که حقوق زنان و دختران را بر اساس «شریعت اسلامی» تأمین کردهاند. اما زنان میگویند که طالبان دیدگاه کلی از دین دارند و فشار بر زنان را با روایتشان از احکام دینی توجیه میکنند.
بیش از ۱۱ ماه از حاکمیت طالبان میگذرد و در این مدت زنان معتقدند که روز به روز فشار طالبان بر آنان تشدید شده و امیدی مبنی بر بهبود وضعیتشان ندارند.
اما زنان معترض اطمینان میدهند که مبارزه و دادخواهیشان در مقابل حکومت سرپرست طالبان تا بهبود وضعیت زنان ادامه خواهد داشت.