سازمان جهانی مهاجرت میگوید، از جنوری سال ۲۰۲۱ تا اپریل ۲۰۲۲ نزدیک به ۱.۸ میلیون افغان در داخل افغانستان آواره شده اند.
فاطمه باشندهٔ ولایت هلمند میگوید، پیش از سقوط نظام جمهوری در سال ۲۰۲۱ در جنگ میان نیروهای امنیتی و طالبان خانهشان ویران شده و آنان هنوز هم سرپناهی برای زندگی کردن ندارند.
او به رادیو آزادی گفت: "دولت یکجای را برای سرپناه برایم بدهد، از سال گذشته که روی سرک زندگی میکنیم، گاهی کمپ، گاهی کاریز و یا هم در یک مخروبه زندگی میکنیم، نه پول کرایهٔ خانه و نه هم کرایهٔ موتر را دارم.
خانۀ یکی را جنگ خراب کرد و از دیگری را رویدادهای طبیعی."
مجنون باشندهٔ ولسوالی گیان ولایت پکتیکا و یکی از آسیب دیدگان زمینلرزهٔ نیرومند است که از روزهای دشوار زندگیاش یادآوری میکند.
او میگوید، خانوادهٔ او و بیشتر باشندگان آسیب دیدهٔ این ولسوالی در وضعیت بد بشری قرار دارند و حتی به مواد اولیه نیز دسترسی ندارند: "بعضی از کمکهای که صورت گرفت، همهٔ آن به مستحقین نرسید، مشکلات ما بسیار زیاد است زیرا خانههای ما تخریب شده، به آب نیاز داریم، امکانات پنهان شدن از باران را نداریم، وسایل پخت و پز غذا را هم نداریم."
این افراد در حالی از دشواریهای آواره شدن شان قصه میکنند که سازمان جهانی مهاجرت در گزارش تازۀ نشر شدهاش گفته است که از جنوری سال ۲۰۲۱ الی اپریل سال ۲۰۲۲ میلادی نزدیک به ۱.۸ میلیون شهروند افغانستان در نتیجۀ جنگها و رویدادهای طبیعی از خانههای شان آواره شده اند.
به اساس ارقام ادارهٔ تعقیب آمار بیجا شدگان (DTM) این سازمان، از سال ۲۰۱۲ الی می ۲۰۲۲ نزدیک به ۵.۸ میلیون افغان در داخل کشور شان بیجا شده اند.
بر اساس ارقام این گزارش، ۶۹ درصد خانوادهها قادر به خرید مواد غذایی ضروری اولیه نیستند، ۱۶ درصد خانوادهها یک بار در روز یا کمتر غذا میخورند، ۵۵ درصد خانوادهها منبع درآمدی ندارند و بیش از ۲.۸ میلیون خانواده در این کشور قرضدار هستند.
آنچه که کمیتۀ جهانی صلیب سرخ نیز گزارشی در مورد آن منتشر کرده است.
این کمیته در تازه ترین گزارشش در مورد زندگی مردم افغانستان ابراز نگرانی کرده و از جامعۀ جهانی خواسته است تا کمکهای بشری اضطراری را به این افراد ارائه کند.
کمیتهٔ جهانی صلیب سرخ با شماری از افغانها در گزارش خود صحبت کرده که عاید کمتری دارند و از بهای بلند مواد غذایی رنج میبرند، زیرا به گزارش این کمیته، توان خرید آنرا ندارند.
این کمیته گفته است، از جنوری ۲۰۲۲ میلادی الی جون همین سال به ۵۶ هزار نفر از ۷۰۰۰ خانواده در سراسر افغانستان کمکرسانی کرده که نیازمندیهای اساسی این خانوادهها برآورده شده است.
وضعیت بشری در افغانستان پس از آن بدتر شد که در ماه آگست سال گذشتۀ میلادی طالبان دوباره در این کشور مسلط شدند و اکثریت کشورهای جهان کمک های شان با این کشور را قطع کردند و نزدیک به ۹ میلیارد دالر سرمایهٔ افغانستان نیز از سوی امریکا منجمد شد.