شماری از افغانهای که شرایط پناهندگی امریکا و برخی از کشور های دیگر را تکمیل کرده اند میگویند، در شرایط دشواری در افغانستان و یا کشورهای همسایه زندگی میکنند.
آنان میخواهند که هر چه زودتر باید سرنوشت شان معلوم و به مقصد اصلی منتقل شوند.
ذکرالله ۳۱ساله که حدود ۵ سال به عنوان ترجمان با نیروهای ناتو در افغانستان وظیفه انجام داده میگوید، اکنون با مشکلات جدی امنیتی مواجه است.
او میگوید، در ۱۸ ماه آگست تلاش کرد با خانوادهاش از کشور بیرون شود، اما به دلیل ازدحام شدید در میدان هوایی کابل موفق نشد.
به گفتۀ او، زندگی در افغانستان روز به روز دشوارتر میشود.
"اینجا مشکلات زیادی داریم، مشکلات امنیتی و اقتصادی، از ۱۱ماه گذشته به این طرف هیچ درآمد نداریم. کسانی که در لیستهای انتقال از افغانستان اند از سوی افراد ناشناس کشته شدند. اینجا به مردم مشکل جور میکنند خواست من این است که هرچه زودتر به یک منطقه امن منتقل شویم".
وی میگوید، تمام شرایط پناهندگی را تکمیل کرده اما هنوز هم منتظر معلوم شدن سرنوشتاش است.
شاید تنها ذکر الله نباشد که فکر میکند زندگی اش در افغانستان با تهدید مرگ مواجه است، بلکه شماری از افغانان دیگر که با سربازان خارجی در این کشور کار کردند، با سرنوشت مشابهی مواجه هستند.
فایزه زیرک، یک تن از فعالان حقوق زن که شبها را در انتظار رفتن به کشور دیگری در پاکستان صبح میکند، میگوید، با مشکلات سخت اقتصادی روبهرو است.
"تعدا زیادی خبرنگاران، فعالان مدنی و اقلیتهای مذهبی اینجا به پاکستان مهاجر شدند، آنان از چند ماه به این طرف منتظر روند تخلیه اند، آنان اینجا با مشکلات سختی مواجه اند و کیسهایشان بررسی نشده است".
تعدادی از مهاجرین : پروسه انتقال افغانها به کشورهای اروپایی و امریکایی به کندی به پیش می رود
یک بانوی دیگر هم که نمی خواهد در گزارش نامش گرفته شود با سرنوشت مشابه روبرو است.
"از ۹ ماه به این طرف در پاکستان مهاجر هستیم، با مشکلات جدی مواجه هستیم. نبود جای، مشکلات اقتصادی و بررسی نشدن کیسهای ما مسایلی اند که به گونۀ جدی با آن دست و گریبان هستیم".
آنان از همکاران خارجیشان میخواهند که برای انتقالشان از افغانستان و کشورهای سوم کمکشان کنند.
این درحالیست که پس از ۱۵ آگست که نیروهای خارجی از افغانستان رفتند، به شمول امریکا، کشورهای عضو ناتو حدود ۱۵۰ هزار همکار داخلیشان و دیگر افراد آسیبپذیر را از این کشور انتقال دادند و این روند هنوز هم ادامه دارد.
اما شماری از واجدان شرایط انتقال از کندی این روند شکایت دارند.
هرچند طالبان بارها از مصونیت تمام شهروندان افغانستان اطمینان داده اند و گفته اند که هیچ تهدیدی متوجه کسی نیست، اما سازمانهای مختلف جهانی بارها گزارش دادند که شماری از کارمندان حکومت پیشین کشته و یا ناپدید شده اند و یا هم مورد آزار و اذیت قرار گرفتند.
اما حکومت طالبان همواره این گزارشها را رد کرده است.
این درحالیست که به اساس گزارش تازۀ نیویارک تایمز که چند روز پیش نشر شد، بعد از رفتن نیروهای امریکایی از افغانستان تاکنون بیش از ۲۴۰ هزار افغان منتظر ویزۀ ویژۀ امریکا و رسیدگی به درخواست مهاجرتشان از دولت امریکا به اساس حمایتهای بشری هستند.