هیدر بار معاون بخش زنان در دیدبان حقوق بشر میگوید که پیام عیدی ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان تکرار پیامی است که در پایان نشست سه روزهای زیر نام "گردهمایی بزرگ علمای دینی افغانستان" داده شد.
خانم بار دیشب به رادیو آزادی بیشتر گفت: "پیام عیدی آقای آخندزاده در بسیاری موارد تکرار پیامی است که پس از گردهمایی بزرگی که طالبان هفتۀ گذشته برگزار کردند، داده شد. آنها ظاهراً تقاضا های زیادی دارند، از جمله سرمایه گذاری و این که از سوی جهان شناخته شوند. به نحوی دستور میدهند که کشور های دیگر در کار شان مداخله نکنند و به نظر نمیرسد که آنان آماده باشند تا به گونۀ معنی دار به نگرانی های پاسخ دهند که کشور ها در سراسر جهان در مورد حملۀ آنها بر حقوق بشر و مشخصاً حقوق زنان و دختران ابراز کرده اند. حس میشود که این پیام بیانگر عدم همکاری است و اندکی به گونۀ غیرصادقانه به چگونگی درک جهان از طالبان و افغانستان زیر حاکمیت طالبان اشاره نشده است."
نشست سه روزه به اشتراک بهگفتۀ طالبان تا بیش از چهار هزار عالم دین و بزرگ قومی در دوم ماه جولای در کابل با صدور قطعنامۀ یازده ماده ای پایان یافت.
اما مشخص نشد که مشکل بسته ماندن مکاتب دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم چه زمان حل خواهد شد.
چند هفته پیش از راه اندازی این نشست ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در صحبت با رادیو آزادی، آموزش دختران را از موضوعات مورد بحث در نشست عالمان دین گفته بود.
هر چند در پیام عیدی روز چهارشنبه که از آدرس ملا هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان نشر شده، آمده است که «امارت اسلامی» به تعلیم و تربیه توجه خاص میکند و در زمینۀ دادن حقوق «حقۀ» مردم متعهد است، اما در مورد سرنوشت دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم مکتب چیزی گفته نشده است.
در پیام گفته شده است که طالبان اهمیت تعلیم و تربیه خصوصاً از لحاظ دینی و نیز آموزش علوم عصری به فرزندان افغانستان را درک میکنند و برای ترقی آنها میکوشند.
بیش از دوصد و نود روز است که حکومت طالبان دروازه های مکاتب را به روی دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم بسته است.
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان به تازگی در گفتوگو با شبکۀ خبری العربیه گفته است که مکاتب این دختران باید فوراً باز شوند. حکومت طالبان بر خلاف وعدۀ قبلی اش در سوم ماه حمل مکاتب دخترانه را نگشود و از کار روی طرحی در این مورد خبر داد.
رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان از شرط های اصلی جامعۀ جهانی برای به رسمیت شناختن حکومت سرپرست طالبان است.
دونالد لو، معاون وزارت خارجۀ ایالات متحده امریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی در گفتوگو با صدای امریکا گفته است که هیچ حکومت در حال غور برای مشروعیت بخشیدن به حکومت طالبان نیست.
میشل باچله، کمیشنر حقوق بشر سازمان ملل متحد در پانزدهم ماه جون در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژینو گفت که یک میلیون و یکصد هزار دختر در افغانستان از حق آموزش محروم استند