پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی در فراه بسیاری از باشندگان این ولایت را نگران کرده است.
شیرین مالکی از شش سال در فراه چاه حفر میکند. او میگوید که امسال کارش پر رونقتر شده چون سطح آبهای زیرزمینی پایین آمده عمدتاً به علت آنکه مردم از واترپمپهای آفتابی کار میگیرند.
مالکی به رادیو آزادی گفت که در یک ماه تا سه چاه آب آشامیدنی حفر میکند و نزدیک به یک صد هزار افغانی ماهانه درآمد دارد: "مردم بخاطر این زیاد چاهها را حفر میکنند که احتیاج به آب دارند. کشتهای مردم مثل بامیه، بادنجان سیاه، رومی و دیگر ترکاریها آب لازم دارد. این چاه هایی عمیق که زیاد حفر میشود برای چاه هایی که ۴۰ متر است ضرر دارد، آب آنها را خشک میکند و یا پایین میآورد."
حاجی ابراهیم ۴۸ ساله باشنده شهر فراه است.
او به رادیو آزادی گفت که برای دسترسی به آب آشامیدنی صحی به هزینه ۱۰۰ هزار افغانی در خانهاش چاه حفر کرده است: "مردم اگر لازم دارند یا ندارند شناور (واترپمپ آفتابی) شان صبح تا شام روشن است. آب بیرون میکند. فکر میکنند که آب برای همیشه است."
او از مردم میخواهد که در مصرف آب صرفه جویی کنند: "از مردم هم این خواهش را دارم که آب را بی مورد استفاده نکنند. چاهی که در قریه زدهام تا ۱۰۳ متر حفر کردم و در اطراف که همسایهها است تا ۱۲۰ متر هم حفر کرده و یکبار دیگر هم برای مردم میگویم که استفاده بیجا نکنند، فراه بیآب میشود از عقل خود کار بگیرند."
عبدالمتین مطمئن آمر شبکه آبرسانی حکومت طالبان در فراه است.
او مشکل به میان آمده را میپذیرد، اما میگوید که حفر چاهای خود سرانه و استفاده بیش از حد آبهای زیر زمینی به واسطه واترپمپ های آفتابی، باعث پایین رفتن سطح آب های زیر زمینی در این ولایت شده است: "برای کسانی که آب مصرف میکنند باید اصراف نکنند. این درست است که آب را باطری یا برق آفتابی از زمین بیرون میکند، اما این روند بر روی آب زیر زمینی تاثیر زیادی دارد."
هوشمند حلیمیار یک باشنده فراه است. او میگوید میترسد که در آینده نزدیک آب آشامیدنی در دسترس نباشد: "از مقامات خواهش ما این است که در ترمیم و اعمار بندهای اساسی توجه کنند و از دهاقین ولایت فراه هم خواهش میکنم که آب را بی مورد مصرف نکنند و خوداری کنند چون آب مایه حیات است، اگر به این شکل پیش برویم، خدای ناخواسته روزی هم خواهد رسید که آب آشامیدنی وجود نخواهد داشت."